search icon

Διεθνή

CNBC: Γιατί το πρόσφατο sell-off των μετοχών τεχνολογίας δεν προκαλεί ανησυχία

Οι μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες του κόσμου έχουν χάσει κεφαλαιοποίηση ύψους $1 τρισ. και ο Nasdaq κλυδωνίζεται αλλά πολλοί αναλυτές και γνωστοί επενδυτές θεωρούν πως οι αγορές έχουν αντιδράσει υπερβολικά

Τόσο οι επενδυτές, όσο και οι CEOs μεγάλων επιχειρήσεων τονίζουν πως το πρόσφατο sell-off των τεχνολογικών μετοχών δεν πρόκειται να μεταστατήσει στην υπόλοιπη αγορά.

Ο δείκτης Nasdaq 100 κατέγραψε πτώση της τάξης του 26% σε ετήσιο επίπεδο τη Δευτέρα, ενώ λίγες εβδομάδες μετά την πρόσφατη αύξηση των επιτοκίων από τη Fed, οι μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες του κόσμου έχουν χάσει κεφαλαιοποίηση ύψους $1 τρισ.

Οι μετοχές αυτές έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τις αυξήσεις των επιτοκίων, με τις κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο να προσπαθούν να περιορίσουν την άνοδο του πληθωρισμού.

Η μαζική πτώση των μετοχών αυτών οι οποίες θεωρούνται ως υπερεκτιμημένες από το 2021, έχει οδηγήσει ορισμένους αναλυτές στο αφήγημα επανάληψης της φούσκας των dotcom της περιόδου 1999-2001. 

«Προφανώς το ερώτημα όσον αφορά την αξιολόγηση των εταιρειών αυτών παραμένει στο επίκεντρο της ανάλυσής μας, αλλά οι επιχειρήσεις αυτές έχουν ξεκάθαρο επιχειρηματικό μοντέλο τόσο για το παρόν όσο και για το μέλλον», τόνισε ο CEO της UBS Ralph Hammers στο CNBC κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, τη Δευτέρα.

«Η τάση αυτή υποστηρίζεται τόσο από τα δημογραφικά στοιχεία όσο και από την αλλαγή συνηθειών των καταναλωτών. Είτε πρόκειται για χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, είτε για οτιδήποτε άλλο, τα επιχειρηματικά μοντέλα των εταιρειών αυτών παραμένουν στιβαρά αφού έχουν μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό σχέδιο».

Παρά την εκτίμηση ορισμένων αναλυτών για επανάληψη της κρίσης των dotcom, οι ίδιοι τονίζουν πως υπάρχουν ακόμα επενδυτικές ευκαιρίες στην αγορά.

«Δε βρισκόμαστε στην ίδια κατάσταση που βρισκόμασταν πριν από μία 20ετία. Τότε είχαμε μοντέλα τα οποία βρίσκονταν μόνο επί χάρτου και δεν είχαν αντέξει στον “κλίβανο” της πραγματικής αγοράς. Τις τελευταίες δεκαετίες έχουμε καταφέρει να αποδείξουμε, ως αγορά, πως έχουν λάβει χώρα σημαντικές αλλαγές τόσο στην αγορά των υπηρεσιών όσο και των χρηματοοικονομικών. Η τρέχουσα κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει τα δεδομένα αυτά», υπογράμμισε ο Hammers.

Με την άποψη αυτή συμφωνεί και ο πρόεδρος της Credit Suisse, Axel Lehmann ο οποίος ανέφερε στο CNBC πως οι επενδυτές θα πρέπει να επικεντρωθούν στο μακροπρόθεσμο πεδίο παρά τα προσωρινά προβλήματα των μετοχών των Big Tech.

«Οι αξιολογήσεις των εταιρειών έχουν μεν μειωθεί, αλλά η κερδοφορία συνεχίζεται για τις εταιρείες αυτές παρά τα προβλήματα», τόνισε ο Lehmann ο οποίος υπογράμμισε πως παρά ορισμένες συγκυρίες που θυμίζουν τη φούσκα των dotcom, η κατάσταση έχει τεράστιες επιμέρους διαφορές.

«Αρκετές εταιρείες θα εξαφανιστούν. Οι θεμελιώδεις τάσεις, όμως, θα συνεχιστούν, με την τεχνολογία και την ψηφιοποίηση να αποτελούν κύριο σημείο των αγορών και των επιχειρηματικών μοντέλων», προσέθεσε.

Ο δισεκατομμυριούχος David Rubenstein και συνιδρυτής της επενδυτικής Carlyle Group ανέφερε σε δήλωσή του πως οι αγορές «έχουν αντιδράσει υπερβολικά» στις αυξήσεις των επιτοκίων παρά τις προσπάθειες της Fed:

«Στις κρίσεις του 1999, του 2000 και του 2001, είχαμε τεχνολογικές εταιρείες που δεν είχαν κερδοφορία. Δεν είχαν τίποτα εκτός από ένα αόριστο επιχειρηματικό πλάνο σε πολλές περιπτώσεις και ποτέ δε θα έπρεπε να εισαχθούν στην αγορά, ούτε να χρηματοδοτηθούν. Τώρα έχουμε μια εταιρεία όπως η Netflix η οποία έχει 250 εκατομμύρια συνδρομητές. Μπορεί να έχει χάσει κάποια από την αξία της σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, αλλά αυτή τη στιγμή είναι υποεκτιμημένη μετά από το πρόσφατο sell-off κατά τη γνώμη μου».

Σημειωτέον πως η μετοχή της Netflix έχει καταγράψει ετήσια πτώση της τάξης του 69%, ενώ της Amazon κατά 39%.

Όσο για την CEO της Citigroup, Jane Fraser, το sell-off στη Wall Street έχει αποδειχθεί τακτική υποχώρηση και όχι άτακτη φυγή:

«Οι επενδυτές δεν έχουν “εγκαταλείψει το πλοίο” όπως έκαναν στο παρελθόν. Είχαμε μία συστηματική αναδιαμόρφωση των επενδύσεων».

Σύμφωνα με τον Maurice Levy, πρόεδρο του Δ.Σ. της Publicis Groupe, σημαντικός λόγος για τη μείωση των αξιολογήσεων των εταιρειών αυτών φέτος ήταν η ραγδαία και ανεξέλεγκτη ανάπτυξη του τεχνολογικού τομέα τα τελευταία χρόνια: «Πρόκειται για έναν τομέα ο οποίος αναπτύσσεται κατά 30% με 50% ετησίως. Όταν η ανάπτυξη αυτή μειωθεί στο 25% ή 15%, προφανώς θα υπάρξει πτώση των μετοχών. Δε θα πρέπει να λάβουμε το πρόσφατο sell-off ως βαρόμετρο των αγορών. Θα πρέπει να παραμείνουμε ήρεμοι και να κοιτάξουμε τα μακροπρόθεσμα δεδομένα τα οποία μέχρι τώρα παραμένουν αρκετά καλά».

 

Διαβάστε ακόμη:

Προϋπολογισμός: Άλμα εσόδων 15% από ΦΠΑ τον Απρίλιο – «Βουτιά» στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης καυσίμων

Πλειστηριασμοί: Άλλαξε χέρια το «φιλέτο» της οικογένειας Τίγκα στο Λαγονήσι

Προκοπίου για Σκαραμαγκά: «Κουνάω τα πόδια αφού ανέβω στην πλάτη του γαϊδάρου»

Exit mobile version