Όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία πριν από δύο χρόνια, η σθεναρή αντίσταση που προέβαλαν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας και η συντριπτική υποστήριξη της Δύσης προς το Κίεβο δημιούργησαν ελπίδες ότι ο στρατός της Ουκρανίας που ήταν αριθμητικά και οπλικά κατώτερος θα μπορούσε να αποκρούσει τις δυνάμεις εισβολής.
Δύο χρόνια αργότερα και οι ελπίδες για μια ουκρανική νίκη φαίνονται «κούφιες», όπως και οι υποσχέσεις των Δυτικών να υποστηρίξουν την Ουκρανία «για όσο χρειαστεί».
Όπως και να έχει, η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων παραμένει μη εγκεκριμένη ενόψει των αμερικανικών προεδρικών εκλογών οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μία κυβέρνηση που θα είναι λιγότερο συμπαθής στις πολεμικές ανάγκες της Ουκρανίας.
Στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία, εν τω μεταξύ, οι γραμμές του μετώπου παραμένουν σε γενικές γραμμές στατικές εδώ και μήνες, εκτός από τα πρόσφατα κέρδη που σημείωσαν οι ρωσικές δυνάμεις στα ανατολικά της χώρας.
Το Κίεβο συνεχίζει να επιμένει ότι δεν του δίνονται τα κατάλληλα εργαλεία για να πολεμήσει τη Ρωσία όσο αποτελεσματικά θα μπορούσε, ενώ υπάρχουν αναφορές για μείωση του ηθικού των δυνάμεων του μετώπου που αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε πυρομαχικά και προσωπικό. Οι εσωτερικές πολιτικές τριβές και η αντικατάσταση του δημοφιλούς στρατιωτικού αρχηγού στρατηγού Βαλέρι Ζαλούζνι έχουν επίσης τροφοδοτήσει τις ανησυχίες σχετικά με την στρατιωτική στρατηγική.
«Πρόκειται για την πιο δύσκολη χρονιά για την Ουκρανία μέχρι στιγμής, εν μέρει λόγω της δυσφορίας για την αντικατάσταση του Ζαλούζνι και την υποχώρηση από την Αβντίιβκα, αλλά κυρίως, λόγω της τεράστιας αβεβαιότητας σχετικά με το επίπεδο της δυτικής βοήθειας και ενίσχυσης», δήλωσε τη Δευτέρα το στέλεχος του think tank Chatham House, Τζέιμς Νίξι.
«Νομίζω ότι για την Ουκρανία, υπάρχει πραγματικά ελάχιστη διαφορά μεταξύ ενός προέδρου που δεν μπορεί να παράσχει βοήθεια και ενός προέδρου που αρνείται να παράσχει βοήθεια. Για τους Ουκρανούς αυτό είναι ουσιαστικά το ίδιο υπαρξιακό ζήτημα. Ο Πούτιν δεν ποντάρει πραγματικά τα πάντα στον υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ, επειδή πιστεύει ότι μπορεί να βγει κερδισμένος όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών τον Νοέμβριο», προσέθεσε ο Νίξεϊ.
«Με άλλα λόγια, ο Πούτιν αισθάνεται την αδυναμία των Δυτικών, όπως έχει κάνει τόσο συχνά στο παρελθόν και έχει απόλυτο δίκιο. Το αν η αυτοπεποίθησή του είναι δικαιολογημένη, μένει να το δούμε, αλλά τουλάχιστον ξέρει λίγο-πολύ τι έχει στη διάθεσή του αυτό το καλοκαίρ».
Ενώ η Δύση πιθανότατα θα κυριαρχηθεί φέτος από εσωτερικές πολιτικές διαμάχες ενόψει των εκλογών στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, «η Ρωσία δεν αντιμετωπίζει κανέναν από αυτούς τους περιορισμούς», δήλωσε ο Νίξι, σημειώνοντας ότι η Μόσχα είναι «έτοιμη να κάνει μεγάλη ζημιά στον εαυτό της για να πετύχει νίκη».
Το Κρεμλίνο εμφανίζεται περιχαρές καθώς ο πόλεμος εισέρχεται στον τρίτο χρόνο του, με την αυτοπεποίθησή του να ενισχύεται από τις πρόσφατες εξελίξεις όπως η κατάληψη της Αβντίιβκα και την εκκαθάριση των πολιτικών αντιπάλων στο εσωτερικό της χώρας ενόψει των προεδρικών εκλογών τον επόμενο μήνα.
Περιττό να πούμε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αναμένεται να κερδίσει εύκολα τις εκλογές, ιδίως δεδομένου ότι οι περισσότεροι επικριτές του βρίσκονται σε αυτοεξορία, τους έχει απαγορευτεί η πολιτική συμμετοχή, είναι φυλακισμένοι ή νεκροί, με πιο πρόσφατο τον Αλεξέι Ναβάλνι που πέθανε σε μια απομακρυσμένη φυλακή στον Αρκτικό Κύκλο την περασμένη εβδομάδα.
Ο Κούρτ Βόλκερ, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και ειδικός απεσταλμένος στην Ουκρανία, δήλωσε στο CNBC ότι διαπίστωσε ότι υπήρχε «μεγάλη ανησυχία για τη Δύση και τις ΗΠΑ, ειδικότερα» κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του με αξιωματούχους και υψηλόβαθμους στρατιωτικούς στην Ουκρανία.
Κατά τους πρώτους μήνες του πολέμου στην Ουκρανία την άνοιξη του 2022, η στρατιωτική στρατηγική και τακτική της Ρωσίας επικρίθηκε και συχνά γελοιοποιήθηκε, ιδίως όταν οι ρωσικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν βιαστικά στο βόρειο μέτωπο μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια να φτάσουν στο Κίεβο.
Τότε, οι ρωσικές δυνάμεις θεωρήθηκαν ευρέως ως ανεπαρκώς εξοπλισμένες, ανεπαρκώς εκπαιδευμένες και ανοργάνωτες, αλλά οι αμυντικοί αναλυτές σημείωσαν ότι ο ρωσικός στρατός προσαρμόστηκε και τόνισαν πως πέρυσι συντέθηκε μια πιο δομημένη ένοπλη δύναμη.
Αναλυτές λένε ότι η νίκη στην Αβντίιβκα έλαβε χώρα σε μια κατάλληλη στιγμή για τον Πούτιν ενόψει των ρωσικών εκλογών στις 15-17 Μαρτίου και ότι η Ρωσία επεδίωκε «να δημιουργήσει πανικό και να αποδυναμώσει το ουκρανικό ηθικό», όπως σημείωσε το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου σε ανάλυσή του αυτή την εβδομάδα.
Το ότι έως και 47.000 Ρώσοι στρατιώτες, σύμφωνα με ουκρανικές εκτιμήσεις, μπορεί να χάθηκαν στη μάχη για την Αβντίιβκα δεν έχει επιβεβαιωθεί ή διαψευστεί από τη Ρωσία. Αν και ακριβή και ενημερωμένα στοιχεία είναι αδύνατον να βρεθούν, ο συνολικός αριθμός των στρατιωτών που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν στον πόλεμο, και στις δύο πλευρές, είναι περίπου 500.000, όπως δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι τον περασμένο Αύγουστο.
Αναλυτές σημειώνουν ότι αυτό που έχει σημασία για τη Μόσχα είναι το πώς φαίνεται η νίκη της Αβντίιβκα στο ρωσικό κοινό ενόψει των εκλογών και τo μήνυμα που στέλνει στη Δύση.
Στην παρούσα κατάσταση, η Ρωσία κατέχει σχεδόν το ένα πέμπτο του εδάφους της Ουκρανίας και έχει δείξει ότι μπορεί να κινητοποιήσει εκατοντάδες χιλιάδες άνδρες, υπογραμμίζοντας ένα άλλο πλεονέκτημα που έχει έναντι της Ουκρανίας, η οποία έχει δεν έχει κινητοποιήσει περισσότερους πολίτες.
Σημειωτέον πως, σύμφωνα με το CNBC, ο στρατός της Ουκρανίας έχει ζητήσει την κινητοποίηση 500.000 επιπλέον Ουκρανών, αλλά ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ήταν επιφυλακτικός, χαρακτηρίζοντας το θέμα «ευαίσθητο».
«Η Ουκρανία αναγκάστηκε να διακόψει πολλές από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της λόγω έλλειψης όπλων και η κατάσταση στο μέτωπο φαίνεται δύσκολη. Προς το παρόν, τουλάχιστον, οι μάχες είναι σε μεγάλο βαθμό μέρος ενός πολέμου φθοράς, γεγονός που ευνοεί τη Ρωσία. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Ουκρανία θα τερματίσει την αντίστασή της», δήλωσε o αναλυτής του Center for European Policy Analysis, Ντέιβιντ Κιριτσένκο.
Παρά τις δυσμενείς συνθήκες υπό τις οποίες πολεμά η Ουκρανία και την πολιτική αβεβαιότητα που επικρατεί φέτος, το Κίεβο σίγουρα δεν πρόκειται να τα παρατήσει. Ερωτηθείς για το τι θα συμβεί εάν η διεθνής στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία στερέψει, ο Βόλκερ δήλωσε ότι η Ουκρανία «θα εισέλθει σε κατάσταση αντάρτικου πολέμου».
«Θα υπάρξει σθεναρή αντίσταση. Θα είναι πολύ διαφορετική κατάσταση από την οργανωμένη άμυνα που βλέπουμε σήμερα, αλλά θα συνεχίσουν να πολεμούν», συμπλήρωσε.
Διαβάστε ακόμη
Astir Marina: Grand Opening στα τέλη Μαΐου για το νέο hotspot της Μεσογείου (pics)
Μέσα στο α’ εξάμηνο του έτους η επιβολή του φόρου στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ