search icon

Διεθνή

Χουάνγκ (Nvidia): Σε μια πενταετία η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι σχεδόν ισότιμα ανταγωνιστική με τον άνθρωπο

Τι προέβλεψε σε ομιλία του σε συνέδριο για την εξέλιξη του κλάδου του AI ο CEO του ανερχόμενου κολοσσού της Nvidia - Φιλόδοξα και ανέφικτα για μια εικοσαετία τα σχέδια της Ουάσιγκτον να πετύχει την ανεξαρτησία των ΗΠΑ στον κλάδο των μικροτσίπ

Κερδίζει έδαφος έναντι των ανθρώπων η τεχνητή νοημοσύνη, επεσήμανε ο CEO της Nvidia, Γένσεν Χουάνγκ προβλέποντας ότι σε περίπου μια πενταετία θα υπάρχει σχεδόν ισότιμος ανταγωνισμός στις δυνατότητες μεταξύ τους.

Ο επικεφαλής του ανερχόμενου τεχνολογικού κολοσσού εξέφρασε την εκτίμηση αυτή μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο DealBook των New York Times.

H ίδια η Nvidia έχει επωφεληθεί σημαντικά από το ισχυρό ρεύμα του ΑΙ, καθώς τα υπερσύγχρονα μικροτσίπ της χρησιμοποιούνται σε μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης. Μάλιστα τα έσοδα της για το τρίτο τρίμηνο υπερτριπλασιάστηκαν με τα κέρδη της να εκτοξεύονται στα 9,24 δισ. δολάρια από μόλις 680 εκατ. πέρυσι.

Με δεδομένο, μάλιστα, ότι ο ανταγωνισμός στον χώρο θα συνεχίσει να αυξάνεται ο ίδιος προέβλεψε την ανάδειξη νέων εργαλείων ΑΙ από διαφορετικές εταιρείες διαφορετικών κλάδων που με τον τρόπο αυτό θα καλύπτουν τις ανάγκες τους, από τον σχεδιασμό μικροτσίπ και τη δημιουργία software έως την ανάπτυξη νέων φαρμάκων.

Σε ερώτηση, πάντως, που δέχτηκε αρνήθηκε να βάλει σε λίστα τις σημερινές εταιρείες ΑΙ που έχουν αναπτυχθεί, όπως η OpenAI, με βάση και την επιτυχία τους, δηλώνοντας μόνο πως «δεν μπορώ να βάλω σε κατάταξη τους φίλους μου».

Η συζήτηση στο συνέδριο επεκτάθηκε και στα αμερικανικά σχέδια για την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της χώρας στον κλάδο των ημιαγωγών, αλλά και τους περιορισμούς που έχει θέσει στις εξαγωγές μικροτσίπ προς την Κίνα.

Ο ισχυρός άνδρας της Nvidia προσγείωσε… ανώμαλα τις φιλοδοξίες της Ουάσιγκτον εκτιμώντας πως οι ΗΠΑ θα χρειαστούν ίσως και είκοσι(!) χρόνια για να απεξαρτηθούν από την παραγωγή μικροτσίπ στο εξωτερικό.

Μάλιστα, εξήγησε χαρακτηριστικά πως τα προϊόντα της δικής του εταιρείας χρειάζονται μυριάδες εξαρτήματα που έρχονται από πολλά διαφορετικά μέρη της υφηλίου και όχι μόνο από την Ταϊβάν και την Κίνα, όπου σίγουρα κατασκευάζονται τα πιο σημαντικά μέρη.

Σε κάθε περίπτωση για τους λόγους αυτούς, ο ίδιος επιβεβαίωσε τη δέσμευση της εταιρείας του να κρατήσει στενούς δεσμούς με την Κίνα, η οποία παραμένει η μεγαλύτερη αγορά μικροτσίπ παγκοσμίως, μαζί με την πρόθεση της να προχωρήσει σε ανασχεδιασμό προϊόντων, έτσι ώστε τα νέα μικροτσίπ να ευθυγραμμίζονται με τους περιορισμούς που έχει θέσει η αμερικανική κυβέρνηση και να μην υπάρχουν εμπόδια στην εξαγωγή τους.

Διαβάστε ακόμη

Exit mobile version