«Το Συμβούλιο Ασφαλείας απέρριψε ένα έλλογο ψήφισμα για να παραταθεί το 13χρονο εμπάργκο όπλων στο Ιράν και άνοιξε τον δρόμο για τον κορυφαίο στον κόσμο κρατικό χορηγό της τρομοκρατίας να αγοράζει και να πουλά συμβατικά όπλα χωρίς ειδικούς περιορισμούς από τον ΟΗΕ για πρώτη φορά σε μία 10ετία» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, την αμερικανική πρόταση στήριξαν μόνο δύο χώρες. Ακόμη δύο χώρες την καταψήφισαν, ενώ τα υπόλοιπα 11 κράτη-μέλη απείχαν από την ψηφοφορία.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα εγκαταλείψουν ποτέ τους φίλους στην περιοχή, οι οποίοι ανέμεναν περισσότερα από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι το τρομοκρατικό θεοκρατικό καθεστώς δεν θα είναι ελεύθερο να αγοράσει και να πουλήσει όπλα που απειλούν την καρδιά της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και ακόμη παραπέρα», έσπευσε να προσθέσει ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, κάνοντας λόγο για μία απαράδεκτη ψηφοφορία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το εμπάργο στις πωλήσεις όπλων από και προς το Ιράν λήγει τον Οκτώβριο του 2020. Παρά τη δεδομένη πρόθεση των ΗΠΑ για επέκτασή του, αυτή τη στιγμή είναι αρκετά πιθανό να υπάρξει απόφαση για άρση των περιοριστικών μέτρων εις βάρος της Τεχεράνης, μετά από 13 ολόκληρα χρόνια.
«Χάσαμε σήμερα, αλλά δεν έχουν τελειώσει ακόμη όλα» τόνισε από την πλευρά του, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Ο’ Μπράιαν, καταγγέλλοντας ότι η άρνηση της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας να στηρίξουν την αμερικανική πρόταση ήταν απογοητευτική.
Στο ίδιο πλαίσιο, η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Κέλι Κράφτ, διαβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον θα επιδιώξει την επάνοδο όλων των διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράν εντός των προσεχών ημερών.
Υπενθυμίζεται ότι πιθανή άρση του εμπάργκο προς το Ιράν αναμένεται να έχει επιπτώσεις και στη συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται εντελώς έωλη, λόγω της αποχώρησης των ΗΠΑ και την επαναφορά των οικονομικών κυρώσεων.
Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας προκάλεσε ιδιαίτερη ικανοποίηση στην Τεχεράνη, η οποία έκανε λόγο για μία απομονωμένη Αμερική.
«Στα 75 χρόνια ιστορίας των Ηνωμένων Εθνών, η Αμερική δεν ήταν ποτέ τόσο απομονωμένη» έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Αμπάς Μοσαβί.
«Παρ’ όλα τα ταξίδια, τις πιέσεις και τα παζάρια, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν κατάφεραν να κινητοποιήσουν παρά μόνο μια μικρή χώρα (σ.σ. για να ψηφίσει) μαζί τους» κατέληξε, τέλος, ισχυριζόμενος ότι την πρόταση της Ουάσιγκτον στήριξε μόνο η Δομινικανή Δημοκρατία.