Η αμερικανική αγορά σχεδόν… σοκαρίστηκε από τις απρόσμενα ισχυρές επιδόσεις της νέας έκθεσης για την απασχόληση τον Σεπτέμβριο, δεδομένου πως καταγράφηκαν 336.000 προσλήψεις ήτοι υπερδιπλάσιες από τις 170.000 που ανέμεναν οι αναλυτές. Όμως, ένας κλάδος συνέχισε να λειτουργεί κόντρα στην υπερθέρμανση της αγοράς εργασίας: η βιομηχανία του Χόλιγουντ.
Οι σεναριογράφοι βέβαια έληξαν πριν λίγες ημέρες την πολύμηνη απεργία τους, όμως οι ηθοποιοί συνεχίζουν κανονικά τις κινητοποιήσεις και μάλιστα το συνδικάτο τους θα έχει αργότερα, μέσα στη μέρα, νέα συνάντηση με τα στούντιο. Ωστόσο, η παρατεταμένη αναταραχή στο Χόλυγουντ εκτιμάται ότι έχει κοστίσει συνολικά 45.000 θέσεις εργασίας από τον περασμένο Μάιο, οπότε και ξεκίνησαν οι απεργίες.
Ειδικά το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα, οι θέσεις απασχόλησης στον κλάδο της ψυχαγωγίας, κινηματογράφου και ηχογραφήσεων μειώθηκαν κατά 7.000, πέραν των 17.000 που είχαν χαθεί τον Αύγουστο.
Η απεργία των σεναριογράφων του Writers Guild of America είχε διάρκεια σχεδόν 150 ημέρες και έληξε αφού το συνδικάτο διασφάλισε πολλά από τα αιτήματα του, όπως η ενίσχυση των διασφαλίσεων των εργαζομένων για την πιθανή χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, η αύξηση των δικαιωμάτων τους από το streaming, καθώς και έτερα μισθολογικά και πρακτικά ζητήματα.
Μετά την εξέλιξη αυτή αναλυτές του κλάδου εκτιμούν πως και το συνδικάτο ηθοποιών του SAG-AFTA, που ξεκίνησε απεργία από τις 14 Ιουλίου, θα φτάσει σύντομα σε συμφωνία με την Alliance of Motion Picture and Television Producers, που εκπροσωπεί από τα παραδοσιακά στούντιο, όπως η Paramount, η NBCUniverasal και η Disney έως τις νέες πλατφόρμες του Netflix, της Amazon και της Apple. To SAG-AFTRA εκπροσωπεί 160.000 ηθοποιούς.
Το πρόβλημα είναι, όπως εξηγούν αναλυτές, ότι πιθανότατα μετά τις αλλαγές των τελευταίων μηνών ο κλάδος θα αργήσει να συνέλθει. Πολύ απλά το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων του Χόλυγουντ επέλεξε να στραφεί σε διαφορετικές δουλειές προκειμένου να διασφαλίσει τα προς το ζην, κάτι βέβαια που τους επέτρεψε κιόλας να διατηρήσουν την απεργία. Η μετακίνηση αυτή «έκλεισε» κενά σε άλλους κλάδους, όποτε η επαναφορά στο πρότερο status quo δεν θα είναι άμεση.
Τα στούντιο από την πλευρά τους είχαν αρκετό υλικό στα αρχεία τους, ώστε να μην φανούν τώρα τα κενά, όμως οι αναγκαστικές ακυρώσεις πολλών project που θα «έβγαιναν» στον… αέρα κυρίως την επόμενη χρονιά σημαίνει πως το πρόβλημα απλά έχει μετατοπιστεί χρονικά.
Σε κάθε περίπτωση η «μαύρη τρύπα» για την οικονομία της Καλιφόρνια και όχι μόνο είναι σημαντική. H προηγούμενη απεργία των σεναριογράφων το 2007-2008 κόστισε 2,5 δισ. δολάρια στην τοπική οικονομία. Αυτή τη φορά το κόστος αναμένεται να είναι υπερδιπλάσιο.
Ο αναλυτής Κέβιν Κλάουντεν του Milken Institute υποστήριξε ότι οι συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις θα κοστίσουν στο σύνολο της αμερικανικής οικονομίας τουλάχιστον 5 δισ. δολάρια.
Διαβάστε ακόμα
Αντίστροφη μέτρηση για την πώληση του 1,4% της Eurobank
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ