Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ καθόρισε την Τετάρτη 2 Απριλίου τους «αμοιβαίους δασμούς» που θα αντιμετωπίσουν περισσότερες από 180 χώρες στο πλαίσιο της νέας σαρωτικής εμπορικής πολιτικής του.
Η ανακοίνωση έστειλε τις μετοχές σε πτώση και ώθησε τους επενδυτές να αναζητήσουν καταφύγιο σε περιουσιακά στοιχεία που θεωρούνται ασφαλή.
Οι αναλυτές αντιμετώπισαν απαισιόδοξα την ανακοίνωση, με ορισμένους μάλιστα να προβλέπουν αυξημένο κίνδυνο ύφεσης για τις ΗΠΑ και την ΕΕ.
Ακολουθεί μια λίστα αντιδράσεων ορισμένων αναλυτών, σύμφωνα με το CNBC:
Τάι Χούι, J.P. Morgan Asset Management
«Η σημερινή ανακοίνωση θα μπορούσε δυνητικά να αυξήσει τους μέσους δασμολογικούς συντελεστές των ΗΠΑ σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί από τις αρχές του 20ού αιώνα. Εάν οι δασμοί αυτοί επιμείνουν, θα μπορούσαν να επηρεάσουν σημαντικά τον πληθωρισμό, καθώς η αμερικανική μεταποίηση αγωνίζεται να αυξήσει την παραγωγική της ικανότητα και οι αλυσίδες εφοδιασμού μετακυλίουν το κόστος στους καταναλωτές. Για παράδειγμα, οι κατασκευαστές ημιαγωγών στην Ταϊβάν ενδέχεται να μην απορροφήσουν το κόστος των δασμών χωρίς βιώσιμα υποκατάστατα.
«Η κλίμακα αυτών των δασμών εγείρει ανησυχίες σχετικά με τους κινδύνους ανάπτυξης. Οι Αμερικανοί καταναλωτές ενδέχεται να περιορίσουν τις δαπάνες τους λόγω των ακριβότερων εισαγωγών και οι επιχειρήσεις ενδέχεται να καθυστερήσουν τις κεφαλαιουχικές δαπάνες εν μέσω αβεβαιότητας σχετικά με τον πλήρη αντίκτυπο των δασμών και τα πιθανά αντίποινα από τους εμπορικούς εταίρους».
Nτέιβιντ Ρόζενμπεργκ, Rosenberg Research
«Δεν υπάρχουν νικητές σε έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο. Αυτό που οι άνθρωποι πρέπει να συνειδητοποιήσουν, είναι πως δεν ισχύει αυτή την παλαβομάρα για το πώς οι καταναλωτές στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρόκειται να επωμιστούν κανένα βάρος. Όλα θα τα πληρώσει ο ξένος παραγωγός. Γουρλώνω τα μάτια μου κάθε φορά που το ακούω αυτό, γιατί δείχνει μηδενική κατανόηση του πώς λειτουργεί το εμπόριο, επειδή είναι η εισαγωγική επιχείρηση που πληρώνει το δασμό, όχι η εξαγωγική χώρα. Πολλά από αυτά θα μεταφερθούν στον καταναλωτή, οπότε μας περιμένει για αρκετούς μήνες ένα πολύ σημαντικό σοκ τιμών».
Άντονι Ράζα, UOB Asset Management
«Έχουν καταλήξει στα πιο ακραία νούμερα που δεν μπορούμε καν να κατανοήσουμε. Πώς τα βρίσκουν αυτά; Και στη συνέχεια, όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, νομίζω ότι ήμασταν αισιόδοξοι ότι ίσως αυτό θα ήταν κάτι που θα αναπτυσσόταν κατά τη διάρκεια ενός έτους, που θα επέτρεπε χρόνο για διαπραγματεύσεις ή οτιδήποτε άλλο. Αλλά φαίνεται ότι το χρονοδιάγραμμα είναι πολύ πιο άμεσο και είναι, και πάλι, χειρότερο από το δυσμενέστερο σενάριο όσον αφορά την ευελιξία».
Ντέιβιντ Ρος, Quantum Strategy
«Αυτοί οι δασμοί δεν είναι μεταβατικοί. Αποτελούν τον πυρήνα των πεποιθήσεων του προέδρου Τραμπ. Σηματοδοτούν τη στροφή από την παγκοσμιοποίηση σε απομονωτικές, εθνικιστικές πολιτικές – και όχι μόνο για την οικονομία. Η διαδικασία θα διαρκέσει αρκετά χρόνια και θα είναι αισθητή για δεκαετίες. Θα υπάρξουν δευτερογενείς επιπτώσεις σε πολλαπλούς τομείς πολιτικής, όπως η γεωπολιτική».
«Αυτή τη στιγμή, αναμείνατε αντίποινα, όχι διαπραγματεύσεις από την ΕΕ και την Κίνα. Οι δασμοί θα εδραιώσουν την bear market. Θα προκαλέσουν παγκόσμιο στασιμοπληθωρισμό καθώς και ύφεση στις ΗΠΑ και την ΕΕ».
Σέιν Όλιβερ, AMP
«Ο πρόχειρος υπολογισμός μας είναι ότι η ανακοίνωση της 2ας Απριλίου θα ανεβάσει το μέσο δασμολογικό ποσοστό των ΗΠΑ σε επίπεδα υψηλότερα από αυτά που παρατηρήθηκαν τη δεκαετία του 1930 μετά τους δασμούς Smoot/Hawley, γεγονός που με τη σειρά του θα αυξήσει τον κίνδυνο ύφεσης στις ΗΠΑ – μέσω ενός περαιτέρω πλήγματος στην εμπιστοσύνη και διαταραχών στην αλυσίδα εφοδιασμού – και ένα μεγαλύτερο πλήγμα στην παγκόσμια ανάπτυξη».
«Ο κίνδυνος ύφεσης στις ΗΠΑ είναι τώρα πιθανώς γύρω στο 40% και η παγκόσμια ανάπτυξη θα μπορούσε να ωθηθεί προς το 2% (από περίπου 3% σήμερα), ανάλογα με το πόσο σημαντικά είναι τα αντίποινα και το πώς χώρες όπως η Κίνα θα αντιδράσουν με πολιτική τόνωσης».
Τομ Κένι, ANZ
«Οι ανταποδοτικοί δασμοί που ανακοίνωσαν σήμερα οι ΗΠΑ είναι χειρότεροι από ό,τι αναμενόταν. Ο πραγματικός δασμολογικός συντελεστής στις εισαγωγές εμπορευμάτων των ΗΠΑ είναι πιθανό να ανέλθει στην περιοχή του 20-25%, τον υψηλότερο από τις αρχές του 1900».
«Οι αποδόσεις των ομολόγων ήταν υψηλότερες και οι μετοχές κατέγραψαν sell-off μετά την ανακοίνωση, γεγονός που υποδηλώνει ότι η αγορά πιστεύει ότι οι δασμοί αυτοί θα πλήξουν την ανάπτυξη και θα αυξήσουν τον πληθωρισμό. Η εκτίμηση του επιτοκίου των ομοσπονδιακών κεφαλαίων από την αγορά δείχνει ότι οι μειώσεις από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα έρθουν νωρίτερα».
Διαβάστε ακόμη
Θα γίνει η αυτοκινητοβιομηχανία το μεγαλύτερο θύμα των δασμών του Τραμπ;
Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ): «Σημαντικός κίνδυνος» για την παγκόσμια οικονομία οι νέοι δασμοί ΗΠΑ
Motor Oil: Εγκαινιάζει την εποχή του πράσινου υδρογόνου στην Ελλάδα
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα