Το κυβερνητικό σχέδιο για την εθνικοποίηση του κλάδου λιθίου της Χιλής ανακοίνωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος της χώρας, Γκάμπριελ Μπόριτς, ανατρέποντας ριζικά το τοπίο για τις μεγάλες εταιρείες ορυχείων στη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα παγκοσμίως στην παραγωγή του πολύτιμου για την ηλεκτροκίνηση μετάλλου.
«Αυτή είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία που έχουμε για τη μετάβαση μας σε μια βιώσιμη και ανεπτυγμένη οικονομία. Είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσουμε» τόνισε ο Μπόριτς σε προεδρικό διάγγελμα του από την τηλεόραση.
Σύμφωνα με το σχέδιο, το οποίο θα πρέπει βέβαια να περάσει και από τη Βουλή, η βιομηχανία λιθίου της χώρας θα εθνικοποιηθεί και θα ιδρυθεί μια κρατική επιχείρηση που θα αναλάβει την εξόρυξη του μεγάλης αξίας για οικονομικούς αλλά και στρατηγικούς λόγους μετάλλου.
Μάλιστα, ο μεγάλος κρατικός φορέας που ελέγχει την παραγωγή χαλκού (που είναι το έτερο πολύτιμο μέταλλο της Χιλής), η Codelco θα είναι αυτή που θα αναλάβει να διαπραγματευτεί και να «τρέξει» τη μετάβαση του κλάδου σε συνεννόηση με τους μεγάλους κολοσσούς στον κλάδο του λιθίου, την SQM και την Albermarle, που διαθέτουν ήδη συμβάσεις εκμετάλλευσης.
Υπό τον έλεγχο του κράτους
Στόχος είναι όλες οι μελλοντικές συμβάσεις εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων να ανατίθενται σε σύμπραξη του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα, αλλά πάντα υπό τον έλεγχο του κράτους. Αυτό σημαίνει πως οι τωρινές συμβάσεις δεν θα τερματιστούν, όμως το κράτος θα απαιτήσει πλέον μερίδιο της πίτας από τα συμβόλαια που διαθέτουν η SQM και η Albermarle για το τεράστιο κοίτασμα του Σαλάρ ντε Ατακάμα και τα οποία έχουν αντιστοίχως λήξη το 2030 και το 2043.
«Οποιαδήποτε ιδιωτική επιχείρηση, ξένη ή εγχώρια θα θελήσει να εκμεταλλευτεί τα κοιτάσματα λιθίου της Χιλής θα πρέπει στο εξής να έχει συνέταιρο το κράτος» ξεκαθάρισε ο Μπόριτς, ο οποίος είχε θέσει στην κορυφή της ατζέντας του την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης της χώρας και την καλύτερη εκμετάλλευση των πλούσιων πρώτων υλών που διαθέτει προς όφελος των κρατικών ταμείων από την ανάληψη των καθηκόντων του τον Μάρτιο του 2022.
Η Χιλή διαθέτει τεράστια κοιτάσματα λιθίου στη γνωστή έρημο της Ατακάμα, όμως θεωρεί ότι η εκμετάλλευση του δεν γίνεται σωστά, με αποτέλεσμα να χάνει μερίδιο από την παγκόσμια αγορά και από έτερες χώρες παραγωγής, όπως η Αυστραλία και η Αργεντινή, σε ένα διάστημα που η μάχη για την πρόσβαση στο κρίσιμο αυτό μέταλλο για τα ηλεκτρικά οχήματα εντείνεται συνεχώς. Για το λόγο αυτό ο Μπόριτς είχε θέσει στην κορυφή των προτεραιοτήτων του τη διαμόρφωση ενός νέου σχεδίου εκμετάλλευσης.
Για τον ίδιο λόγο θα δημιουργηθεί Ινστιτούτο Λιθίου, ενώ θα προωθηθεί και η εγχώρια διαχείριση του μετάλλου, που μέχρι τώρα εξαγόταν σε ημιτελή μορφή για επεξεργασία στο εξωτερικό.
Στροφή σε εθνικοποιήσεις
Σημειωτέον ότι η Χιλή είναι μόλις το τελευταίο παράδειγμα μιας σειράς κρατών που επιδιώκουν να αναλάβουν τον πλήρη έλεγχο των πρώτων υλών τους και κυρίως μεταλλικών στοιχείων στρατηγικής αξίας για τις νέες τεχνολογίες και την ηλεκτροκίνηση.
Πέρυσι και το Μεξικό προχώρησε στην εθνικοποίηση των κοιτασμάτων λιθίου, ενώ η Ζιμπάμπουε απαγόρευσε τις εξαγωγές μη επεξεργασμένου λιθίου. Αντιστοίχως η Ινδονησία έχει προχωρήσει σε αυστηρούς περιορισμούς στις εξαγωγές commodities, συμπεριλαμβανομένου του νικελίου, που επίσης χρησιμοποιείται στις μπαταρίες.
Διαβάστε ακόμη
Άρπαξε 2 δισ. σε crypto, τον βρήκαν στην Αλβανία – Το story της μεγάλης απάτης (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ