Το δικό του… δράμα εξακολουθεί να ζει το αεροδρόμιο Χίθροου στο Λονδίνο, το οποίο αντιμετωπίζει το μείζον πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού, με αποτέλεσμα να θέτει ανώτατα όρια στον αριθμό των ημερήσιων επιβατών.
Συγκεκριμένα, για τους επόμενους δύο μήνες, το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Αγγλίας θα εξυπηρετεί έως 100.000 επιβάτες ημερησίως, ζητώντας από τις αεροπορικές να σέβονται και να μην ξεπερνούν το συγκεκριμένο όριο.
Σήμερα, το Χίθροου εξυπηρετεί έως 104.000 επιβάτες, ένας αριθμός ο οποίος είναι ήδη αισθητά μειωμένος σε σχέση με την ημερήσια κίνηση της προ-πανδημίας εποχής (125.000).
«Αντιλαμβανόμαστε ότι ορισμένα καλοκαιρινά δρομολόγια είτε θα αλλάξουν ημερομηνία ή αεροδρόμιο, είτε θα ακυρωθούν. Ζητάμε συγγνώμη από όσους θα επηρεαστούν» τόνισε ο επικεφαλής του Χίθροου, John Holland-Kaye.
Το βασικό πρόβλημα του λονδρέζικου αεροδρομίου (και πολλών άλλων στη βόρεια Ευρώπη) είναι οι μαζικές ελλείψεις προσωπικού. Τι ακριβώς συνέβη; Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η διοίκηση προχώρησε σε πολυάριθμες απολύσεις, λόγω των περιορισμών στα αεροπορικά ταξίδια. Σήμερα, όμως, που η ζήτηση έχει αποκατασταθεί και ο κλάδος έχει επανέλθει στην ομαλότητα, υπάρχει σαφής δυσκολία επανα-πρόσληψης των εργαζομένων, καθώς πολλοί εξ αυτών έχουν στραφεί σε άλλους κλάδους της οικονομίας, οι οποίοι προσφέρουν μονιμότητα και μεγαλύτερη εργασιακή ασφάλεια.
Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να παρατηρούνται μεγάλα κενά στη λειτουργία των αεροδρομίων, τα οποία με τη σειρά τους οδηγούν σε διαδοχικές καθυστερήσεις ή ακυρώσεις δρομολογίων, διότι ο νυν αριθμός των υπαλλήλων δεν επαρκεί για να εξυπηρετηθούν όλοι οι επιβάτες. Ο περιορισμός δε, των διαθέσιμων θέσεων και δρομολογίων έχει πυροδοτήσει ένα νέο κύμα αυξήσεων στις τιμές των εισιτηρίων.
Ας σημειωθεί ότι τον προηγούμενο μήνα, το αεροδρόμιο του Γκάτγουικ (δεύτερο μεγαλύτερο στο Λονδίνο) ανακοίνωσε ανώτατα όρια στον αριθμό των πτήσεων για τον Ιούλιο (825 ημερησίως) και τον Αύγουστο (850 ημερησίως). Πριν την πανδημία, ο αντίστοιχος αριθμός έφθανε τις 950.
Διαβάστε επίσης:
Coinbase: Τι συμβαίνει με τον «τιτάνα των κρυπτονομισμάτων;» (pic)
Andre Rogaczewski (Netcompany): Γιατί επενδύσαμε στην Ελλάδα (pics)