Ακέφαλη έμεινε η Χαμάς μετά την εξόντωση του ηγέτη της Γιαχία Σινουάρ στη Ράφα, αλλά το πιθανότερο είναι ότι αυτό δεν θα κρατήσει πολύ. Δεν είναι όμως μόνο το πρόσωπο που έχει σημασία για την ηγεσία της οργάνωσης, αλλά και το πώς αναδιατάσσεται το παιχνίδι στις χώρες της Μέσης Ανατολής και κυρίως το Ιράν.

Το Bloomberg σε εκτενές δημοσίευμά του την Παρασκευή αναφέρει ότι η Χαμάς είναι πιθανό να ορίσει τον Χαλίλ αλ-Χάγια, ως διάδοχο του Σινουάρ.

Ο Αλ-Χάγια έχει έδρα το Κατάρ, αρκετά μακριά φυσικά από την φωτιά της Λωρίδας της Γάζας.

Πρόσωπο που ήταν προστατευόμενος του Ισμαήλ Χανίγιε, προκατόχου του Σινουάρ που δολοφονήθηκε από το Ισραήλ στην Τεχεράνη τον Ιούλιο, ο Χαλίλ αλ-Χάγια ηγείται των έμμεσων διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα για την απελευθέρωση των ομήρων που απήγαγε η Χαμάς.

Θεωρείται ότι θα φέρει τη Χαμάς ακόμη πιο κοντά στο Ιράν, το οποίο ούτως ή άλλως έχει στενή σχέση με την οργάνωση και τους ανθρώπους της.

Αναλυτές επισήμαναν εξάλλου ότι «ο επόμενος ηγέτης θα προέλθει σχεδόν σίγουρα από την ηγεσία του κινήματος στη Ντόχα» του Κατάρ και δεν θα απομακρυνθεί από την πολιτική και ιδεολογική πορεία που είχε χαράξει ο Σινουάρ.

Μια πρώτη ένδειξη ότι προαλείφεται για νέος ηγέτης είναι ότι παραχώρησε τηλεοπτικές δηλώσεις την Παρασκευή. Ορκίστηκε να χρησιμοποιήσει την εξόντωση του Σινουάρ ως κίνητρο για να συνεχίσει να πολεμά, λέγοντας ότι οι όμηροι «δεν θα επιστρέψουν αν δεν σταματήσει η επίθεση στη Γάζα», όπως και ότι «το Ισραήλ πρέπει να αποχωρήσει από τη Γάζα και οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακές πρέπει να απελευθερωθούν».

Πέραν του Αλ-Χάγια, πιθανοί διεκδικητές της ηγεσίας είναι ο Χαλέντ Μεσάαλ, ο προκάτοχος του Χανίγιε, και ο Μοχάμαντ Νταρουίς, πρόεδρος του Συμβουλίου Σούρα, που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός στον έξω κόσμο. Το εν λόγω Συμβούλιο που εκπροσωπεί όλα τα μέλη της οργάνωσης θα αναδείξει τον αρχηγό.

Εν τω μεταξύ, ο θάνατος του Σινουάρ θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάδειξη δύο νέων προσωπικοτήτων στη Γάζα: του αδελφού του και δεξιού του χεριού Μοχάμεντ Σινουάρ και του Ιζ αλ-Ντιν Χαντάντ, ο οποίος είναι ο στρατιωτικός επικεφαλής του βόρειου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας.

Η στάση του Ιράν

Το όλο ζήτημα παρακολουθεί φυσικά με προσοχή και η Τεχεράνη.

Η Τζέιν Κίνινμοντ, διευθύντρια πολιτικής και επιπτώσεων στο European Leadership Network, επισήμανε στο Bloomberg ότι η ανάδειξη του Αλ-Χάγια στην ηγετική θέση θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από το Ιράν προς όφελός του, ιδιαίτερα αφού τόσο η Χαμάς όσο και η Χεζμπολάχ έχουν δεχθεί συντριπτικά πλήγματα από το Ισραήλ.

Όπως εκτιμά «η θέση του Ιράν αποδυναμώνεται, αλλά το Ιράν θα αναζητήσει άσους στο μανίκι, οπότε πιθανώς θα ήθελε να είναι σε θέση να επηρεάσει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για τους ομήρους».

Διαβάστε περισσότερα στο Protothema.gr