search icon

Διεθνή

Cargill: Οι μεγιστάνες των τροφίμων – Διατροφική κρίση και πόλεμος αύξησαν την περιουσία τους

- Κατατάσσεται ως η 11η πλουσιότερη οικογένεια στον κόσμο, με συνολική περιουσία περίπου 50 δισ. δολαρίων - Η Cargill, η οποία έχει την έδρα της στη Μινεσότα, ανέφερε αύξηση κερδών κατά 63% πέρυσι σε σχεδόν 4,93 δισ. δολάρια, τη μεγαλύτερη στην 157χρονη ιστορία της

Ένα «γιγάντιο άλμα» στις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων που προκλήθηκε από την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία βοήθησε τρία μέλη της υπερπλούσιας οικογένειας Cargill, η οποία είναι ιδιοκτήτρια μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες τροφίμων στον κόσμο, να ενταχθούν στις τάξεις των 500 πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου.

Τα αδέλφια James Cargill, Austen Cargill και Marianne Liebmann – όλα δισέγγονα του William Wallace Cargill, ο οποίος ίδρυσε την εταιρεία Cargill το 1865 – εντάχθηκαν στη λίστα των δισεκατομμυριούχων του Bloomberg με τους πλουσιότερους 500 ανθρώπους στη ζωή αυτή την εβδομάδα. Καθένας από αυτούς έχει περιουσία περίπου 5,4 δισ. δολαρίων – αυξημένη κατά το 1/5 μέχρι στιγμής φέτος.

Μαζί με τα άλλα δισέγγονα του Cargill, Pauline Keinath και Gwendolyn Sontheim Meyer στη λίστα των πλουσιότερων 500, έχουν περιουσία περίπου 8,06 δισ. δολαρίων ο καθένας.

Η γιγάντια εταιρεία τροφίμων Cargill, η οποία απασχολεί περισσότερους από 155.000 υπαλλήλους σε 70 χώρες, αναμένεται να παρουσιάσει κέρδη ρεκόρ φέτος, ξεπερνώντας τα κέρδη-ρεκόρ του 2021, τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν αυτόν τον μήνα ότι οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων είχαν εκτοξευθεί σε υψηλό επίπεδο λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ δήλωσε ότι ο δείκτης τιμών των τροφίμων αυξήθηκε κατά 12,6% τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, «κάνοντας ένα τεράστιο άλμα προς ένα νέο υψηλότερο επίπεδο από την έναρξή του το 1990».

Ο ΟΗΕ είπε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία «προκάλεσε σοκ στις αγορές βασικών δημητριακών και φυτικών ελαίων». Οι τιμές των δημητριακών, των φυτικών ελαίων και του κρέατος έχουν φτάσει σε ιστορικά υψηλά, ανέφερε η υπηρεσία.

Ο πόλεμος έχει διαταράξει τις εξαγωγές της Μαύρης Θάλασσας βασικών εμπορευμάτων από μια περιοχή που παρήγαγε περισσότερο από το ένα τέταρτο των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού.

Η εισβολή συνέβαλε στην άνοδο των τιμών των δημητριακών κατά 17% τον περασμένο μήνα, με το κλείσιμο των λιμανιών να περιορίζει τις εξαγωγές σιταριού και αραβοσίτου από την Ουκρανία. Οι ρωσικές εξαγωγές έχουν επίσης επιβραδυνθεί από οικονομικά και ναυτιλιακά προβλήματα.

Οι παγκόσμιες τιμές σιταριού αυξήθηκαν κατά 19,7% τον Μάρτιο, ενώ οι τιμές του καλαμποκιού σημείωσαν αύξηση 19,1% σε μηνιαία βάση, σημειώνοντας υψηλό ρεκόρ μαζί με αυτές του κριθαριού και του σόργου.

Οι τιμές των τροφίμων αυξάνονταν ήδη πριν από την εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο και ο διευθύνων σύμβουλος της Cargill, Ντέιβιντ ΜακΛέναν, είχε δηλώσει ότι περίμενε να παραμείνουν υψηλές καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022.

Η Cargill, η οποία έχει την έδρα της στη Μινεσότα, ανέφερε αύξηση κερδών κατά 63% πέρυσι σε σχεδόν 4,93 δισ. δολάρια – τη μεγαλύτερη στην 157χρονη ιστορία της. Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 17% στα 134 δισ. δολάρια.

Ο Andrew Speke του thinktank High Pay Center, το οποίο κάνει εκστρατεία για μια δικαιότερη κοινωνία, είπε ότι ο αυξανόμενος πλούτος της οικογένειας Cargill ήταν «ένα καταθλιπτικό κατηγορητήριο του τρέχοντος οικονομικού μας μοντέλου – αυτό που επέτρεψε σε μια μικρή μειοψηφία να γίνει ολοένα και πλουσιότερη παρά το μεγαλύτερο πάγωμα του βιοτικού επιπέδου στη σύγχρονη εποχή και της κρίσης κόστους ζωής που απειλεί να φτωχοποιήσει εκατομμύρια».

Και πρόσθεσε: «Τώρα περισσότερο από ποτέ, είναι σημαντικό οι κυβερνήσεις να λάβουν σοβαρά μέτρα για την αναδιανομή του πλούτου από τους υπερπλούσιους σε αυτούς με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα».

Τρία ακόμη μέλη της οικογένειας Cargill – η Alexandra Daitch, η Sarah MacMillan και η Lucy Stitzer – είναι επίσης δισεκατομμυριούχοι. Η οικογένεια ελέγχει περίπου το 87% της εταιρείας και κατατάσσεται ως η 11η πλουσιότερη οικογένεια στον κόσμο, με συνολική περιουσία περίπου 50 δισ. δολαρίων.

Διαβάστε ακόμα:

Πλειστηριασμοί: Βγαίνουν τώρα στο σφυρί και φωτοβολταϊκοί σταθμοί

«Ανεβάζουν ταχύτητες» τα ελληνικά ξενοδοχεία – Τι δείχνουν τα πρώτα επίσημα στοιχεία (γραφήματα)

Μητσοτάκης: Επίσκεψη με «μηνύματα» σήμερα στη Ρεβυθούσα

 

Exit mobile version