Η Capital Economics εξηγεί ότι σε σχέση με την πρώτη εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ το 2016 υπάρχει λιγότερο σοκ και περισσότερη εστίαση στην κατανόηση του ποιες από τις πολιτικές που προώθησε στην προεκλογική του εκστρατεία, θα περάσουν σε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα και ποιες θα είναι οι οικονομικές επιπτώσεις τους.
«Η αβεβαιότητα περισσεύει και πουθενά δεν ισχύει αυτό περισσότερο από την πιθανή εμπορική πολιτική του εκλεγμένου προέδρου. Μέρος της αβεβαιότητας σχετίζεται με το κατά πόσον οι τιμωρητικοί δασμοί που έχει υποσχεθεί ο Τραμπ, συμπεριλαμβανομένου ενός δασμού 60% σε όλες τις εισαγωγές από την Κίνα και ενός καθολικού δασμού 10% στις εισαγωγές από άλλες χώρες, αποτελούν σοβαρή απειλή ή σημείο εκκίνησης για διαπραγμάτευση. Αλλά υπάρχει επίσης σύγχυση σχετικά με τον οικονομικό αντίκτυπο των δασμών και τους διαύλους μέσω των οποίων θα τεθούν σε ισχύ», εξηγεί η CE.
Οι δασμοί δεν είναι η πραγματική απειλή
Ένας τομέας στον οποίο ο οικονομικός αντίκτυπος μιας δεύτερης κυβέρνησης Τραμπ θα μπορούσε να είναι πιο σημαντικός είναι η μετανάστευση. Οι πρώτοι διορισμοί του Τραμπ, συμπεριλαμβανομένου του Στίβεν Μίλερ ως αναπληρωτή προσωπάρχη, δείχνουν την πρόθεση να κάνει πράξη τις προεκλογικές υποσχέσεις για την πάταξη, τόσο της νόμιμης, όσο και της παράνομης μετανάστευσης. Όσοι ανήκουν στη μεταβατική ομάδα του εκλεγμένου προέδρου έχουν μιλήσει για σχέδια απομάκρυνσης έως και ενός εκατομμυρίου μεταναστών χωρίς χαρτιά κάθε χρόνο. Οι οικονομικές συνέπειες αυτού θα ήταν ενδεχομένως σημαντικές.
Η μετανάστευση αντιπροσωπεύει περίπου τα 4/5 της αύξησης της προσφοράς εργασίας στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια και αποτελεί βασικό λόγο για τον οποίο η οικονομική ανάπτυξη διατηρήθηκε σχετικά ζωηρή, ακόμη και όταν η Fed αύξησε τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για να μειώσει τον πληθωρισμό.
«Αν το πάρουμε τοις μετρητοίς, οι περιορισμοί στη μετανάστευση σε συνδυασμό με την ενεργή απομάκρυνση του αριθμού των μεταναστών χωρίς χαρτιά που συζητείται θα μπορούσαν εύλογα να μειώσουν τη δυνητική αύξηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ κατά περίπου 1% ετησίως. Είναι λάθος να θεωρούμε ότι αυτό αποτελεί αποκλειστικά πλήγμα στην πλευρά της προσφοράς της αμερικανικής οικονομίας. Οι μετανάστες ξοδεύουν επίσης, και έτσι η ζήτηση θα αποδυναμωθεί επίσης. Αλλά αν η πανδημία μας δίδαξε κάτι είναι ότι η προσαρμογή σε νέες ισορροπίες είναι σπάνια ομαλή και είναι πιθανό ότι οι τομείς που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στη μεταναστευτική εργασία (κατασκευές, γεωργία, αναψυχή και φιλοξενία) θα αντιμετωπίσουν αύξηση του κόστους που είναι πιθανό να περάσει σε υψηλότερες τιμές.
Στο σύνολό τους, τα μέτρα για τη μετανάστευση που προωθούνται θα αποτελούσαν δυνητικά ένα σημαντικό στασιμοπληθωριστικό πλήγμα για την οικονομία των ΗΠΑ. Ο υπόλοιπος κόσμος επικεντρώνεται φυσικά στις επιπτώσεις της εμπορικής πολιτικής του Τραμπ στη δεύτερη κυβέρνησή του, αλλά είναι οι προθέσεις του εκλεγμένου προέδρου γύρω από τη μετανάστευση που θα μπορούσαν να αποδειχθούν το πραγματικό πλήγμα για την οικονομία», συμπεραίνει ο βρετανικός οίκος.
Διαβάστε ακόμη
Εθνική Τράπεζα: Πρόγραμμα για «διπλή» εθελούσια έξοδο – Οι όροι και οι παροχές
Bullish για την ελληνική οικονομία η UBS – Προβλέπει ισχυρή ανάπτυξη τη διετία 2025-2026
Ευρωζώνη: Εκρηκτικό άλμα των μισθών κατά 5,4% το γ’ τρίμηνο – Οι συνέπειες για την πολιτική της ΕΚΤ
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα