Σε διαρκή κατήφορο βρίσκεται η τουρκική λίρα, με τις σημερινές συνθήκες στην οικονομία, αλλά και την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας να θυμίζουν έντονα την κρίση του 2018 και άλλες περιόδους αναταραχής. H Capital Economics σε σημείωμά της σχολιάζει πως αντιμέτωπος με τη δεινή οικονομική κατάσταση ο Ταγίπ Ερντογάν επιλέγει, όπως και πριν από 4 χρόνια, την πολιτική της όξυνσης έναντι της Ελλάδας, και προειδοποιεί για κατάρρευση του τουρκικού νομίσματος.
Το τουρκικό νόμισμα είδε την ισοτιμία του να υποχωρεί κάτω από το όριο των 17 λιρών ανά δολάριο, πολύ κοντά στο ιστορικό ναδίρ και έχοντας χάσει το 22% της αξίας του από τις αρχές του έτους.
Τον τελευταίο κύκλο πιέσεων άνοιξε η δήλωση του Τούρκου Προέδρου πως η κεντρική τράπεζα θα αντιμετωπίσει τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό με συνεχείς… μειώσεις επιτοκίων και όχι με την αύξησή τους.
Η εμμονή του αυτή στα Erdoganomics γεννά φόβους για νέα νομισματική κρίση.
«Το οικονομικό και πολιτικό σκηνικό στην Τουρκία μοιάζει με πολλούς τρόπους με εκείνο που προηγήθηκε τόσο της περσινής κρίσης όσο και της κρίσης του 2018» σημειώνει η Capital Economics. «Η κεντρική τράπεζα προς το παρόν υποκύπτει στις πιέσεις του Προέδρου Ερντογάν να χαλαρώνει τη νομισματική πολιτική της. Βεβαίως, το 2018, ο τότε κεντρικός τραπεζίτης αναγκάστηκε τελικά να αψηφήσει τις βουλές του προέδρου και να αυξήσει τα επιτόκια για να βάλει φρένο στην ολίσθηση του νομίσματος» συμπληρώνει.
Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν και αυτή τη φορά θα τολμήσει ένας κεντρικός τραπεζίτης να πάει κόντρα στον «σουλτάνο» προκειμένου να σώσει τη λίρα, κινδυνεύοντας όμως να «καρατομηθεί».
Προς το παρόν η κεντρική τράπεζα έχει διατηρήσει αμετάβλητη την πολιτική από τις αρχές του έτους και το επιτόκιο στο 14%. Ο πληθωρισμός όμως έχει εκτιναχθεί πάνω από το 70% και η εξωτερική θέση της χώρας είναι άκρως ευάλωτη.
Το βραχυπρόθεσμο εξωτερικό χρέος της χώρας είναι κοντά στα 180 δισ. δολάρια (ή 22% του ΑΕΠ) όσο και στις δύο προηγούμενες κρίσεις. Και αυτή τη φορά το μαξιλάρι των συναλλαγματικών αποθεμάτων είναι πολύ πιο περιορισμένο, στα 12,3 δισ. δολάρια.
Και καταλήγει η Capital Economics: «Το υφιστάμενο οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον αφήνει τη λίρα πιο ευάλωτη από ποτέ σε απότομη και άτακτη πτώση».
«Ασανσέρ» οι τιμές: Τι «φούσκωσε» και τι «ξεφούσκωσε» τον Μάιο – Έρχονται νέα μέτρα στήριξης
Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Πτώση καταγράφουν οι μετοχές – «Βουτιά» και στις ασιατικές
Γιάννης Αντετοκούνμπο: Tο portfolio των 41 εκατ. δολ. και τα νέα deals (pics)