search icon

Διεθνή

Business Insider: Τι σημαίνει η κατάρρευση της SVB για την οικονομία των ΗΠΑ

Η γενικευμένη κρίση θα αποφευχθεί, υποστηρίζουν οι αναλυτές - Ερωτήματα εγείρει το «κόκκινο» στις τραπεζικές μετοχές στην Ευρώπη - Άρση των αυξήσεων των επιτοκίων της Fed προβλέπει η Wall Street

H πολύκροτη κατάρρευση της Silicon Valley Bank κλυδώνισε το σύνολο του χρηματοοικονομικού τομέα των ΗΠΑ.

H «επίλεκτη» τράπεζα των startups έκλεισε την περασμένη Παρασκευή και ελέγχεται, πια, από την Financial Deposit Insurance Corporation (FDIC). «Κύκνειο άσμα» της SVB αποτέλεσε η αποτυχημένη άντληση χρηματοδότησης και οι απώλειες $1,8 δισ. του χαρτοφυλακίου ομολόγων της, τα οποία οδήγησαν σε ένα παραδοσιακό bank run.

Η κατάρρευσή της συμπαρέσυρε τη Signature Bank, ενώ προκάλεσε πτώση των μετοχών των τοπικών τραπεζών First Republic και Western Alliance. Παράλληλα, δημιούργησε προβλήματα και στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, με την κατάρρευση των μετοχών των Credit Suisse και Societe Generale.

Η μεταβλητότητα στις αγορές αυξήθηκε κατακόρυφα, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων κατέγραψαν κι αυτές μείωση, δεδομένων των νέων δεδομένων βάσει των οποίων η Fed θα αναγκαστεί, σύντομα, να προχωρήσει σε άρση του κύκλου αύξησης των επιτοκίων της. 

Τη στιγμή που οι παγκόσμιες αγορές έχουν επηρεαστεί από την κατάρρευση της SVB, τόσο οι επενδυτές όσο και οι αναλυτές ψάχνουν απαντήσεις για το πως θα επηρεαστεί η βάση της οικονομίας, είτε πρόκειται για τις αγορές και τον χρηματοπιστωτικό τομέα, είτε για τη νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών.

Το Business Insider συνέθεσε μία λίστα με τα καίρια ερωτήματα τα οποία ταλανίζουν τους αναλυτές:

Πώς θα επηρεαστεί ο τραπεζικός τομέας των ΗΠΑ;

H κατάρρευση της SVB εξέθεσε ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλές τράπεζες στις ΗΠΑ: την έλλειψη εγγυημένων καταθέσεων.

Δεδομένης της ραγδαίας ανάπτυξης του τεχνολογικού τομέα τα τελευταία χρόνια, οι καταθέσεις στην SVB αυξήθηκαν σημαντικά και απότομα. Μία τράπεζα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια αυτά για δανεισμό, αλλά η SVB επέλεξε την επένδυση σε ομόλογα μακροπρόθεσμης ωρίμανσης. Η επιλογή της αυτή αποδείχθηκε λανθασμένη, αφού η πρόσφατη αύξηση των επιτοκίων οδήγησε την αξία των ομολόγων αυτών σε ραγδαία πτώση, δημιουργώντας μία «μαύρη τρύπα» στον ισολογισμό της.

Οι αναλυτές ανησυχούν πως η SVB δεν είναι η μόνη τράπεζα η οποία έχει τόσο σημαντικές απώλειες. Ο πρώην επικεφαλής της FDIC, Ουίλιαμ Άιζακ, προειδοποίησε για την πιθανότητα δημιουργίας «ντόμινο» καταρρεύσεων παρόμοιου με αυτό της δεκαετίας του ‘80.

Οι φόβοι αυτοί έχουν, με τη σειρά τους, προκαλέσει σημαντική πτώση της αξίας των μετοχών τοπικών αμερικανικών τραπεζών όπως First Republic, Western Alliance και PacWest Bancorp. 

Παρ’ όλα αυτά, ο ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ, Λάρι Σάμερς, δε συμφωνεί με την άποψη αυτή, τονίζοντας πως η κατάρρευση της SVB «δε θα προκαλέσει ένα γενικευμένο συστημικό πρόβλημα». Παράλληλα, ο CEO της Capra Bank, από την πλευρά του, τόνισε πως η αποτυχία της SVB ενδέχεται «να τονώσει την εμπιστοσύνη των Αμερικανών στο χρηματοοικονομικό σύστημα της χώρας».

Αυξάνεται ο κίνδυνος δημιουργίας νέας οικονομικής κρίσης;

Η κατάρρευση της SVB αποτελεί κάτι το εξαιρετικά επικίνδυνο, εάν κανείς αναλογιστεί πως πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη κατάρρευση αμερικανικής τράπεζας μετά από την αντίστοιχη της Washington Mutual το 2008.

Παρ’ όλα αυτά, η δημιουργία μίας νέας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης παρόμοιας έκτασης είναι σχεδόν απίθανη, σύμφωνα με τους αναλυτές. Ο λόγος έγκειται στο ότι το χρηματοοικονομικό οικοσύστημα έχει αλλάξει σημαντικά από τότε.

To τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ έχει πολύ πιο αυστηρούς κανόνες εποπτείας για τις τράπεζες οι οποίες θα προστατευτούν σε τέτοιες περιπτώσεις. Παράδειγμα οι κανονισμοί των κεφαλαιακών υποχρεώσεων των τραπεζών, οι οποίοι ενισχύουν τη ρευστότητα των τραπεζικών ιδρυμάτων σε περίπτωση κρίσης. Αν και οι κανονισμοί αυτοί δεν καλύπτουν την SVB, λόγω νομοσχεδίου που προσυπέγραψε η κυβέρνηση Τραμπ, προστατεύουν τα 12 μεγαλύτερα αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

«Η SVB δεν είναι η Lehman και το 2023 δεν είναι το ίδιο με το 2008. Το πιθανότερο είναι πως δε θα δημιουργηθεί ευρύτερη οικονομική κρίση. Η κυβέρνηση έχει ήδη παρέμβει για να περιορίσει τον αντίκτυπο της κατάρρευσης και οι Αμερικανοί φορολογούμενοι θα προστατευτούν», τόνισε ο Νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν σε πρόσφατο άρθρο του στους New York Times.

Mε την άποψη αυτή συμφωνεί και ο chief investment officer (CIO) για τις αγορές ΕΜΕΑ της Morningstar Investment Management, Μάικ Κουπ, ο οποίος υπογράμμισε πως η κατάρρευση της SVB δε θα δημιουργήσει παρόμοια οικονομική κρίση με αυτή πριν από 15 χρόνια.

Αντίθετη άποψη έχει ο γνωστός οικονομολόγος Νουριέλ «Dr. Doom» Ρουμπινί, ο οποίος τόνισε σε πρόσφατές του δηλώσεις στο περιοδικό Newsweek πως η κατάρρευση της SVB ενδέχεται να επεκταθεί και στον υπόλοιπο κόσμο. Ο Ρουμπινί τόνισε πως η «Credit Suisse ενδέχεται να είναι η νέα Lehman, αφού είναι πολύ μεγάλη για να καταρρεύσει και πολύ μεγάλη για να διασωθεί».

Ο CEO της ελβετικής τράπεζας Ούλριχ Κέρνερ, από την πλευρά του, ξεκαθάρισε πως «η ρευστότητά μας είναι πολύ καλή ενώ τα κεφάλαιά μας ξεπερνούν τις απαιτήσεις των ρυθμιστικών αρχών. Μπορούμε να εκπληρώσουμε και με το παραπάνω όλες τις απαιτήσεις των ρυθμιστικών αρχών».

Τι θα γίνει με τις μετοχές;

Η κατάρρευση της τράπεζας ταρακούνησε και τις αγορές, προκαλώντας διευρυμένο sell-off. Ο λεγόμενος και «δείκτης φόβου της Wall Street», VIX, κατέγραψε υψηλό τετραμήνου την περασμένη Δευτέρα λόγω της μεταβλητότητας και της αβεβαιότητας στις αγορές.

Παρ’ όλα αυτά, οι αμερικανικές αγορές ανέκαμψαν την Τρίτη, αν και ερωτήματα εγείρουν οι πρόσφατοι κλυδωνισμοί που προκάλεσαν τα «απόνερα» της Credit Suisse στη Wall Street την Τετάρτη.

Κανείς δε γνωρίζει με σιγουριά εάν η γενικότερη κρίση έχει αποφευχθεί, αλλά ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν πως θα αποτελέσει, εν τέλει, κάτι το θετικό για την αγορά.

Η απειλή που προκάλεσε της SVB θα μπορούσε να οδηγήσει σε άρση του επιθετικού κύκλου σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της Fed ή ακόμα και αναστροφή του.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, δεδομένης της επιρροής των υψηλών επιτοκίων στη μείωση της αξίας των επισφαλών assets το τελευταίο έτος, το πιθανό «πίβοτ» της Fed ενδέχεται να αποτελέσει «τονωτική ένεση» για τις μετοχές. 

Σύμφωνα με το στέλεχος της Fundstrat, Τομ Λι, «η κατάρρευση της SVB μπορεί, μεν, να πλήξει τις μετοχές σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, αλλά οι αμερικανικές μετοχές ενδέχεται να καταγράψουν σημαντική άνοδο φέτος».

Πώς θα επηρεαστεί η οικονομία των ΗΠΑ;

Αν και μία κρίση τύπου 2008 ενδέχεται να αποφευχθεί, η κατάρρευση της τράπεζας θα επηρεάσει την οικονομία των ΗΠΑ.

Θα μπορούσε να περιορίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των καταθετών, κάτι το οποίο με τη σειρά του θα ασκήσει καθοδικές πιέσεις στις μετοχές και την αναπτυξιακή προοπτική.

Η προσπάθεια αποφυγής κινδύνου από τις τράπεζες θα μπορούσε, επίσης, να επιβραδύνει το δανεισμό, κάτι το οποίο θα περιορίσει την οικονομική δραστηριότητα, σύμφωνα με το MarketWatch.

«Αναμένω περισσότερα “θύματα” πριν τελειώσει η κρίση, αλλά δεν πιστεύω πως η κατάσταση αυτή θα μεταφραστεί σε ένα σημαντικό, οικονομικό πλήγμα», τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Santander Capital Markets, Στίβεν Στάνλεϊ. 

Πώς θα επηρεαστούν τα επιτόκια;

Όταν ο Τζερόμ Πάουελ προειδοποίησε για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων πριν από λίγο καιρό, πολλοί ρυθμιστές δε γνώριζαν το επικίνδυνο σημείο στο οποίο βρίσκονταν πολλές από τις τοπικές τράπεζες των ΗΠΑ.

Βάσει των μακροοικονομικών στοιχείων, οι επενδυτές ανέμεναν μέχρι πρότινος αύξηση των επιτοκίων της Fed κατά 50 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίασή της στις 21 με 22 Μαρτίου. Τώρα πια, οι εκτιμήσεις αυτές έχουν αλλάξει, δεδομένης της κατάρρευσης της SVB. Αναλυτές τραπεζών της Wall Street, όπως ο Γιάν Χάτζιους της Goldman Sachs, εκτιμούν πως η Fed θα παύσει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων της.

Παράλληλη είναι και η άποψη των Μοχάμεντ Ελ Εριάν και Λάρι ΜακΝτόναλντ. Ο Ελ Εριάν υποστήριξε πως η Fed θα αναγκαστεί να σταματήσει την αύξηση των επιτοκίων της, ενώ ο ΜακΝτόναλντ τόνισε πως η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης.

Όσο για την ΕΚΤ και δεδομένων των κλυδωνισμών που προκάλεσαν οι Credit Suisse και Societe Generale, στελέχη της κεντρικής τράπεζας έχουν επικοινωνήσει ήδη με τις συστημικές τράπεζες οι οποίες βρίσκονται υπό την εποπτεία της, έτσι ώστε να ενημερωθούν για τυχόν έκθεσή τους στην Credit Suisse.

Διαβάστε ακόμη

Το μεγάλο δίλημμα της Λαγκάρντ: Τι θα κάνει με τα επιτόκια

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα: Ποιοι συμμετέχουν – Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ

H τεχνολογική επανάσταση των smart-watches – Αυτά είναι τα κορυφαία

Exit mobile version