search icon

Διεθνή

Μπρος Τραμπ και πίσω Κίνα: Η ΕΕ βρίσκεται παγιδευμένη σε έναν αναπόφευκτο εμπορικό πόλεμο (γράφημα)

Οι απειλές του Τραμπ θα αναγκάσουν την ΕΕ να κάνει μια δύσκολη επιλογή μεταξύ του εξευμενισμού της Ουάσινγκτον και της διατήρησης της δύσκολης αλλά προσοδοφόρας οικονομικής της σχέσης με την Κίνα

123RF

Ξεχάστε τους δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ κατά της ΕΕ. Αυτό που τρομάζει τις Βρυξέλλες είναι οι δασμοί που σχεδιάζει κατά της Κίνας.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε προεκλογική εκστρατεία με την υπόσχεση να επιβάλει δασμούς 10 έως 20 τοις εκατό σε όλες τις εισαγωγές, με συντελεστές 60 τοις εκατό κατά της Κίνας.

Την περασμένη εβδομάδα προειδοποίησε για επιπλέον 10 τοις εκατό αν το Πεκίνο δεν καταφέρει να ανακόψει τη ροή της φαιντανύλης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Λίγες ημέρες αργότερα ανέβασε τους τόνους κατά της Κίνας και των συμμάχων της στους BRICS, μιλώντας για δασμούς 100 τοις εκατό αν εγκαταλείψουν το δολάριο.

Αν και τα χτυπήματα αυτά έχουν, προς το παρόν, στοχοποιήσει ευθέως το Πεκίνο, οι Βρυξέλλες αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι ίσως χρειαστεί να συνταχθούν με τον διαφαινόμενο εμπορικό πόλεμο του Τραμπ κατά της Κίνας. Ο φόβος είναι ότι μια πλημμύρα κινεζικών εξαγωγών θα προωθηθεί στην Ευρώπη από ένα ανυπέρβλητο τείχος δασμών των ΗΠΑ.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ανησυχούν επίσης ότι η ΕΕ θα στριμωχτεί ανάμεσα στα δύο μεγάλα γεωπολιτικά στρατόπεδα, το Πεκίνο και την Ουάσιγκτον.

Οι ανησυχίες της Ευρώπης είναι δικαιολογημένες μέχρι ενός σημείου. Οι χώρες της ΕΕ θα αισθανθούν πράγματι την πίεση ενός εμπορικού πολέμου με την Κίνα, ο οποίος θα συμπιέσει το εμπόριο και την ανάπτυξη σε μια εποχή που η Γερμανία, η μεγαλύτερη και πιο εξαγωγική οικονομία της, αναμένεται να καταγράψει δεύτερο έτος αρνητικής ανάπτυξης.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Kiel Institute for the World Economy, η Ευρώπη θα πληγεί στην πραγματικότητα λιγότερο από άλλες περιοχές. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα μειωνόταν κατά 0,14% κατά το πρώτο έτος ενός εμπορικού πολέμου του Τραμπ και κατά 0,2% μακροπρόθεσμα, όπως εκτιμά το think tank – πολύ λιγότερο από την πτώση που θα υφίσταντο οι δύο κύριοι ανταγωνιστές.

Οι απειλές του Τραμπ θα αναγκάσουν πιθανότατα την ΕΕ να κάνει μια δύσκολη επιλογή μεταξύ του εξευμενισμού της Ουάσινγκτον και της διατήρησης της δύσκολης αλλά προσοδοφόρας οικονομικής της σχέσης με την Κίνα – τη μεγαλύτερη αγορά για πολλούς από τους εξαγωγείς της.

Η σωστή απάντηση της Ένωσης θα αποτελέσει πρόκληση, ιδίως καθώς η μορφή που παίρνει η κυβέρνηση Τραμπ σημαίνει ότι μπορεί να αποδειχθεί λιγότερο σκληρή στο εμπόριο από ό,τι αρχικά υπολογιζόταν.

Μέχρι στιγμής, κατά τη διάρκεια της πολιτικής μετάβασης στις ΗΠΑ, η Ευρώπη έχει αποφύγει την οργή του Τραμπ. Aν και όλα αυτά θα μπορούσαν να αλλάξουν με μία μόνο ανάρτηση στο κοινωνικό δίκτυο Truth Social της εταιρείας του, αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι η τρέχουσα διατλαντική αντιπαράθεση θα μετατραπεί σε μια εποικοδομητική συζήτηση για το πώς θα αντιμετωπιστεί η Κίνα.

Μέχρι στιγμής, οι Βρυξέλλες έχουν προσπαθήσει να υιοθετήσουν μια μετρημένη προσέγγιση για το τεράστιο εμπορικό έλλειμμα της ΕΕ με την Κίνα, επιβάλλοντας εισαγωγικούς δασμούς έως και 35% στις εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων Made in China. Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, από την άλλη, έχει ήδη πλήξει τα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα με δασμούς 100%, όπως τονίζει το POLITICO.

POLITICO

Ο Τραμπ θα θέλει η ΕΕ να είναι έτοιμη να ακολουθήσει ακόμη πιο σκληρή γραμμή απέναντι στην Κίνα αμέσως μετά την ορκωμοσία του στις 20 Ιανουαρίου. Αλλά η Ουάσινγκτον και οι Βρυξέλλες έχουν ξαναβρεθεί σε αυτό το σημείο, ενώ υπάρχουν μεγάλες διατλαντικές διαφορές σχετικά με την καλύτερη προσέγγιση που πρέπει να ακολουθηθεί.

Αφού η ΕΕ και οι ΗΠΑ προσπάθησαν να επιλύσουν μια εμπορική διαμάχη για τον χάλυβα και το αλουμίνιο που πυροδότησε ο Τραμπ κατά την πρώτη θητεία του, οι Βρυξέλλες και η Ουάσινγκτον προσπάθησαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να αντιμετωπίσουν στην πορεία την υπέρμετρη παραγωγή χάλυβα της Κίνας.

Οι ΗΠΑ πρότειναν τη δημιουργία μιας «λέσχης» παραγωγών μετάλλων που προστατεύεται από τους δασμούς στον κινεζικό χάλυβα και το αλουμίνιο – αλλά οι Βρυξέλλες δεν ακολούθησαν την πρόταση αυτή, ανησυχώντας ότι θα παραβίαζε τους παγκόσμιους εμπορικούς κανόνες. 

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ έκτοτε κήρυξαν «κατάπαυση των εμπορικών πυρών», αναστέλλοντας τους δασμούς τους. Αλλά οι ανταποδοτικοί δασμοί της ΕΕ πρόκειται να τεθούν εκ νέου σε ισχύ στα τέλη Μαρτίου – λίγες εβδομάδες μετά από την ανάληψη των καθηκόντων του Τραμπ.

Η στενότερη ευθυγράμμιση με τις ΗΠΑ όσον αφορά την Κίνα θα ήταν δυνατή, αλλά η ΕΕ θα ακολουθούσε διαφορετική προσέγγιση από τον Τραμπ – καταφεύγοντας σε καθιερωμένα μέσα εμπορικής άμυνας και όχι σε αυθαίρετες ενέργειες.

Διαβάστε ακόμη

Προς νέο μέγα deal στον κλάδο των τροφίμων – Για την εξαγορά της Hershey ενδιαφέρεται η Mondelez

Παραιτήθηκε ο Αλέξης Πατέλης – Τι ανακοίνωσε στον λογαριασμό του στο Facebook

Πώς οι εξελίξεις στη Συρία μπορούν να αποσταθεροποιήσουν την αγορά πετρελαίου

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version