search icon

Διεθνή

BRICS: Τουλάχιστον 20 χώρες θέλουν να προχωρήσουν σε ένταξη

Η ομάδα BRICS αντιπροσωπεύει το 23% του παγκόσμιου ΑΕΠ και το 42% του πληθυσμού του κόσμου

Πάνω από είκοσι χώρες έχουν ζητήσει να ενταχθούν στην πενταμελή ομάδα των BRICS και άλλες τόσες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον, υποστήριξε την Πέμπτη η Νότια Αφρική, η οποία θα φιλοξενήσει την επόμενη σύνοδο τους.

Η ομάδα BRICS (Νότια Αφρική, Βραζιλία, Κίνα, Ινδία και Ρωσία), έχει θέσει ως στόχο να αποκτήσει μεγαλύτερο κύρος στους διεθνείς θεσμούς, όπου μέχρι σήμερα κυριαρχούν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη. Γι’  αυτό δηλώνει ανοιχτή σε μια πιθανή διεύρυνσή της.

«Είκοσι δύο χώρες προσέγγισαν επισήμως την BRICS για να γίνουν πλήρη μέλη και ισάριθμες ζήτησαν, ανεπισήμως, πληροφορίες για το πώς θα το κάνουν αυτό», είπε ο πρεσβευτής της Νότιας Αφρικής για την Ασία και την BRICS, Ανίλ Σουκλάλ. Μεταξύ των χωρών που έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους, επισήμως ή όχι, είναι το Ιράν, η Αργεντινή, το Μπανγκλαντές και η Σαουδική Αραβία.

Το αυξανόμενο ενδιαφέρον για την ομάδα αυτή «δεν είναι κάτι το καινούριο» όμως αποτελεί ένδειξη της «εμπιστοσύνης» που δείχνει ο υπόλοιπος κόσμος στο έργο της BRICS, πρόσθεσε. «Η σημερινή παγκόσμια αρχιτεκτονική παραμένει άνιση, εξακολουθεί να περιθωριοποιεί τις αναπτυσσόμενες χώρες (…) και να κυριαρχείται από ορισμένες ηγεμονίες. Δεν θέλουμε έναν τέτοιον κόσμο, αλλά έναν κόσμο όπου η φωνή μας θα ακούγεται», είπε ο Σουκλάλ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η επόμενη σύνοδος κορυφής είναι προγραμματισμένη για τις 22-24 Αυγούστου στο Γιοχάνεσμπουργκ και έχουν προσκληθεί να την παρακολουθήσουν 69 χώρες, μεταξύ των οποίων και πολλές αφρικανικές. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε να συμμετάσχει, αλλά προς το παρόν δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση. Ο Σουκλάλ είπε ότι με το θέμα ασχολείται η υπουργός Εξωτερικών Ναλέντι Παντόρ, σημειώνοντας ότι οι αποφάσεις στην BRICS λαμβάνονται συναινετικά και θα πρέπει να προηγηθεί μια διαβούλευση γιατί «δεν πρόκειται απλώς και μόνο για μια απόφαση της Νότιας Αφρικής».

Η ομάδα BRICS αντιπροσωπεύει το 23% του παγκόσμιου ΑΕΠ και το 42% του πληθυσμού του κόσμου.

Διαβάστε ακόμη

Αβέβαιοι οι αναλυτές για τα πλάνα της ΕΚΤ μετά τον Ιούλιο – Τι θα γίνει με τα επιτόκια (πίνακες)

Άμστερνταμ: Γιατί βάζει «φρένο» στα κρουαζιερόπλοια

Τεχνητή νοημοσύνη: Η Google αναπτύσσει νέο εργαλείο που θα μπορεί να γράφει ειδήσεις

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version