Σε μια μάχη φθοράς και αλληλοεξόντωσης επιδίδονται Ρωσία και Ουκρανία μετά την αιφνιδιαστική και ιστορικής και συμβολικής σημασίας επίθεση του Κιέβου, που είχε ως αποτέλεσμα την πρώτη κατάληψη ρωσικών εδαφών από το 1941 στην επαρχία Κουρσκ. Μπορεί όμως αυτή η σημαντική εξέλιξη στο μέτωπο να κρίνει την έκβαση της πολεμικής σύγκρουσης ή μήπως οδηγεί την αντιπαράθεση της Δύσης με τη Ρωσία στην κόψη του ξυραφιού;

Σύμφωνα με το Bloomberg, η αξιολόγηση της Υπηρεσίας Αμυντικών Πληροφοριών των ΗΠΑ (DIA) καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία δεν διαθέτουν τη στρατιωτική ικανότητα να εξαπολύσουν μεγάλες επιθέσεις η μία εναντίον της άλλης, οδηγώντας σε πιθανό αδιέξοδο.

Τα μάτια των Ουκρανών είναι στραμμένα στις εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, η έκβαση των οποίων μπορεί να έχει δραματικές επιπτώσεις στο ρωσο-ουκρανικό μέτωπο. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και το Κίεβο θέλουν να δημιουργήσουν τετελεσμένα επί του εδάφους, τα οποία θα αποτελέσουν και ένα κρίσιμο χαρτί στα χέρια τους εάν και όποτε βρεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Μόσχα. Κυρίως όμως επιδιώκουν, παρουσιάζοντας επιτυχίες επί του εδάφους, να κρατήσουν ζωντανή τη δέσμευση της Δύσης για συνέχιση της (χωρίς όρια) βοήθειας μέχρι την επίτευξη του τελικού στόχου που έχουν θέσει, την απελευθέρωση των κατεχομένων από τη Ρωσία εδαφών…

Βεβαίως, η βοήθεια από τη Δύση δεν είναι εντελώς εκτός ορίων, καθώς παραμένει ακόμη ο περιορισμός στη μη χρήση κρίσιμων οπλικών συστημάτων και πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς για επιθέσεις στο έδαφος της Ρωσίας, κάτι που η Μόσχα έχει προειδοποιήσει ότι θα εκλάβει ως ευθεία επίθεση του ΝΑΤΟ εναντίον της Ρωσίας, με ό,τι σημαίνει αυτό σε σχέση με την ενεργοποίηση στρατηγικών και πυρηνικών όπλων. Οι πληροφορίες, που δεν επιβεβαιώνονται επισήμως, αναφέρουν πάντως ότι οι γέφυρες που βρέθηκαν στο στόχαστρο των Ουκρανών στον ποταμό Σέιμ, με στόχο την αποκοπή των ρωσικών δυνάμεων, επλήγησαν με αμερικανικούς πυραύλους HIMARS.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr