search icon

Διεθνή

BofA: Στα $110/βαρέλι ενδέχεται να βρεθεί το Brent το 2023 λόγω Ρωσίας

Η πιθανή μείωση παραγωγής ρωσικού πετρελαίου κατά 1 εκατ. βαρέλια/ημέρα, η ενεργειακή κρίση και η γεωπολιτική σύγκρουση της Ρωσίας με τη Δύση δημιουργούν αυξητικές τάσεις στην τιμή του «μαύρου χρυσού»

H τιμή του Brent ενδέχεται να αγγίξει τα $110/βαρέλι το 2023, αν και υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι οι οποίοι ενδέχεται να αυξήσουν τις τιμές ακόμα παραπάνω, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της BofA.

Oι τιμές του διεθνούς benchmark έχουν μέσο όρο τα $101/βαρέλι φέτος. Η τράπεζα προβλέπει πως το Brent θα κυμανθεί σε παρόμοια επίπεδα το 2023, με μέσο όρο τα $100/βαρέλι και ανώτατο όριο τα $110/βαρέλι. Το Brent θα παραμείνει σε χαμηλότερα επίπεδα το πρώτο τρίμηνο του έτους σε σχέση με το υπόλοιπο 2023. Σημειωτέον πως αυτή τη στιγμή η τιμή του Brent κυμαίνεται γύρω στα $86/βαρέλι.

Παρ’ όλα αυτά, οι αναλυτές της τράπεζας υπογράμμισαν πως υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες βάσει των οποίων οι τιμές του πετρελαίου ενδέχεται να αυξηθούν πέραν του ανώτατου ορίου, όπως η επιβολή πλαφόν στις τιμές του «μαύρου χρυσού».

Το πλαφόν αυτό το οποίο συνοδεύεται από το εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκαλεί νέα μεταβλητότητα στην αγορά. Το Κρεμλίνο έχει πολλάκις τονίσει πως δεν πρόκειται να εξάγει πετρέλαιο σε οποιεσδήποτε χώρες έχουν επιβάλει πλαφόν στις τιμές του υδρογονάνθρακα, ενώ οι αναλυτές υπολογίζουν πως οι εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας ενδέχεται να μειωθούν μέχρι και 1 εκατ. βαρέλια/ημέρα.

«Προς το παρόν υπολογίζουμε συνολική παραγωγή ρωσικού πετρελαίου στα 10 εκατομμύρια βαρέλια/ημέρα για το 2023, σε σχέση με τα 9,59 εκατ. βαρέλια/ημέρα της ΙΕΑ. Οποιαδήποτε περαιτέρω πτώση της παραγωγής θα αυξήσει τις τιμές κατακόρυφα», τόνισαν οι αναλυτές της BofA, σύμφωνα με το Business Insider.

H μεταβλητότητα της ρωσικής παραγωγής αποτελεί και το μεγαλύτερο ρίσκο σε ό,τι αφορά τις τιμές πετρελαίου, αλλά υπάρχουν και διαφορετικοί εξωγενείς παράγοντες οι οποίοι ενδέχεται να επηρεάσουν την όλη πετρελαϊκή αγορά. Περαιτέρω προβλήματα στην παραγωγή των κρατών-μελών του ΟΠΕΚ, Λιβύη, Νιγηρία, Ιράκ ή άλλες «θα μπορούσαν να προκαλέσουν ταραχές στην αγορά».

Η BofA εκτιμά πως η οποιαδήποτε μείωση της τάξης των 1 εκατ. βαρελιών/ημέρα, είτε αυτή οφείλεται στη Ρωσία είτε σε χώρες του ΟΠΕΚ, αυξάνει τις τιμές του πετρελαίου κατά $20-$25/βαρέλι. 

«Εάν η παραγωγή πετρελαίου μειωθεί απότομα, οι τιμές θα αναγκαστούν να αυξηθούν αναλόγως έτσι ώστε να αντισταθμίσουν το συσχετισμό προσφοράς-ζήτησης», υπογράμμισε το report της BofA.

Η μετάβαση από τη χρήση φυσικού αερίου σε χρήση πετρελαϊκών παραγώγων λόγω της ενεργειακής κρίσης αλλά και το «άνοιγμα» της αγοράς της Κίνας λόγω της πιθανής χαλάρωσης της στρατηγικής «zero Covid» ενδέχεται επίσης να αποτελέσουν παράγοντες αύξησης της τιμής του υδρογονάνθρακα.

Από την άλλη, η πιθανότητα δημιουργίας ύφεσης, σύμφωνα με την τράπεζα, θα μειώσει περαιτέρω τη ζήτηση για πετρέλαιο. Σημειωτέον πως η ζήτηση αυτή κατά τη διάρκεια προηγούμενων υφέσεων μειώθηκε, ανά μέσο όρο, κατά 640.000 βαρέλια/ημέρα.

Διαβάστε ακόμη:

Ο Σαμαράς με όλη τη ΝΔ και η «βαριά χειραψία», το Nammos και ο σεΐχης του Abu Dhabi, το mega deal του Γερμανού και το χρυσό συμβόλαιο του μετρό

Big Oil: Ποντάρουν δισεκατομμύρια για την… παγκόσμια «κλιματική καταστροφή»

Η «ακρίβεια Πούτιν» απειλεί ανάπτυξη, συντάξεις και παροχές

Exit mobile version