Οι μεγαλύτερες αγορές της παγκόσμιας οικονομίας χαράσσουν διαφορετική τροχιά και αντανακλούν το μεταβαλλόμενο τοπίο.
Σύμφωνα με την Bank of America, η οικονομία των ΗΠΑ συνεχίζει να επιδεικνύει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, η ευρωπαϊκή ανάπτυξη παραπαίει και η Κίνα αντιμετωπίζει κρίση της αγοράς ακινήτων της, αποπληθωρισμό και δημογραφικά προβλήματα.
«Τα σημάδια της παγκόσμιας αποσύνδεσης αυτής είναι φανερά όσον αφορά την παγκόσμια ανάπτυξη, το εμπόριο και τις αγορές», όπως τόνισαν πρόσφατα οι στρατηγικοί αναλυτές της Bank of America.
Όσο για τις ΗΠΑ, η BofA θεωρεί ως βασικό σενάριο την ήπια προσγείωση της οικονομίας και τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από τον Ιούνιο. Πολλοί στη Wall Street συμμερίζονται την άποψη αυτή, με τον S&P 500 να σημειώνει σειρά υψηλών ρεκόρ τις τελευταίες εβδομάδες.
Η ισχυρότερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη και τα ισχυρά στοιχεία της αγοράς εργασίας του 2023 υποδηλώνουν συνεχή θετική δυναμική για το νέο έτος, σύμφωνα με την BofA.
Παρ’ όλα αυτά, οι αυστηρότερες χρηματοπιστωτικές συνθήκες έχουν ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στον αμερικανικό τομέα εμπορικών ακινήτων.
Όπως αναφέρει το Business Insider, υπάρχει ακόμη κάποια αβεβαιότητα σχετικά με τις επόμενες κινήσεις της Fed η οποία προσπαθεί να κλείσει τον κύκλο σύσφιξης της νομισματικής της πολιτικής, αν και αυτό δεν πρόκειται να επηρεάσει δραματικά τις ΗΠΑ.
Σε αντίθεση με την ευρωστία των Ηνωμένων Πολιτειών, οι προοπτικές για την Ευρωζώνη φαίνονται πιο ήπιες. «Η ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ ήταν πολύ αναιμική, συμπεριλαμβανομένων των ασθενέστερων του αναμενόμενου στοιχείων στη Γερμανία», ανέφεραν οι στρατηγικοί αναλυτές, προσθέτοντας πως «παρ’ όλα αυτά, η βασική μας εκτίμηση παραμένει ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον Ιούνιο».
Η BofA αναμένει ανάπτυξη της Ευρωζώνης στο 0,4% το 2024 και στο 1,1% το 2025. Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία του μπλοκ, θα συνεχίσει να καταγράφει αρνητικό αναπτυξιακό πρόσημο της τάξης του -0,4%, ενώ η Ισπανία θα επιδείξει δυναμική με ανάπτυξη 1,3%. Το ευρύ φάσμα των προοπτικών εντός της Ευρώπης θα συγκλίνει τελικά, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν πρόσθετα αναπτυξιακά σοκ.
«Από την άποψη της αγοράς, η αδυναμία στη Γερμανία είναι πιο εύπεπτη από την αδυναμία στην περιφέρεια», υποστήριξαν οι στρατηγικοί αναλυτές. «Η γερμανική εγχώρια ζήτηση παραμένει σημαντικός μοχλός για τις εξαγωγές των υπόλοιπων χωρών της Ευρωζώνης, αλλά το ίδιο ισχύει και για τις ίδιες τις γερμανικές εξαγωγές, δεδομένης της αλυσίδας παραγωγής στο εσωτερικό της Ευρώπης».
Η Κίνα, από την πλευρά της, αντιμετωπίζει μία «τέλεια καταιγίδα» κρίσεων η οποία προκαλείται από τα δυσμενή δημογραφικά στοιχεία, την απογοητευτική καταναλωτική εμπιστοσύνη και την μαζική έξοδο πολλών ξένων επενδυτών.
«Ο SPX έχει υπεραποδώσει έναντι του παγκόσμιου δείκτη MSCI, ενώ οι ευρωπαϊκές μετοχές υποαποδίδουν συγκριτικά», ανέφεραν οι στρατηγικοί αναλυτές της BofΑ, συμπληρώνοντας πως «τα προβλήματα των αγορών της Κίνας είναι πιο έντονα και δεν δείχνουν ακόμα σημάδια ανάκαμψης».
Διαβάστε ακόμη
Οι Χούθι «χτύπησαν» και το λιμάνι του Πειραιά (pics)
Γιατί η ΒοfA δεν «βλέπει» φούσκα στα Χρηματιστήρια (πίνακες)
Πώς οι super rich επιλέγουν να μεταβιβάσουν την αμύθητη περιουσία τους
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ