search icon

Διεθνή

Bloomberg: Η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση με την Ευρώπη

Εντείνεται η τουρκική προκλητικότητα - ΥΠΕΞ για τουρκική Navtex: Η Τουρκία αντιστρατεύεται κάθε προσπάθεια αποκλιμάκωσης μετά την νέα τουρκική NAVTEX- Ελλάδα: Με έκδοση αντι-Navtex απαντά στην Τουρκία

Η Τουρκία εντείνει την κριτική της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με τη μεταχείριση των Μουσουλμάνων από την ΕΕ, μια μέρα μετά την ανάκληση του Γάλλου πρέσβη στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg η κλιμακούμενη διαμάχη σηματοδοτεί μία ολοένα και μεγαλύτερη ρήξη μεταξύ της νατοϊκής χώρας και των Ευρωπαίων συμμάχων της.

Νωρίτερα, ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Ερντογάν, Φαχρετίν Αλτούν, κατηγόρησε την Ευρώπη για μη σεβασμό των Ευρωπαίων ηγετών στους Μουσουλμάνους στον τρόπο ζωής τους. Τα σχόλια αυτά προκάλεσαν την ταχεία αντίδραση της Ευρώπης, ενώ ήρθαν να προστεθούν στις χθεσινές προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν, ο οποίος είπε ότι ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν χρειάζεται ψυχοθεραπεία.

Συνεχίζοντας τη σκληρή κριτική του, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα, πως ο Εμανουέλ Μακρόν «έχασε το δρόμο του», στο πλαίσιο του δεύτερου επεισοδίου σκληρής κριτικής που άσκησε σε βάρος του Γάλλου προέδρου, μέσα σε ένα διήμερο.

«Το άτομο που διοικεί τη Γαλλία έχασε το δρόμο του. Μιλάει για τον Ερντογάν όλη την ημέρα. Κοίταξε πρώτα τον εαυτό σου και που πηγαίνεις. Είπα στην Καισάρεια χθες, ότι ο αυτός [ο Μακρόν] είναι περιστατικό και ότι πρέπει πραγματικά να εξεταστεί [ιατρικά]», δήλωσε ο Ερντογάν σε τηλεοπτική του ομιλία, στην επαρχία της Μαλάτειας, στα ανατολικά της Τουρκίας.

Η αυξανόμενη ένταση μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ αφορά μία σειρά ζητημάτων: από τον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης έως τις έρευνες του Oruc Reis στη Μεσόγειο, με τον Γάλλο πρόεδρο να επικρίνει ανοικτά την επεκτατική πολιτική της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ΕΕ εξαρτάται επίσης από την Τουρκία ως προς τη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος. Όπως ορίζει η συμφωνία του 2016, η Ευρώπη υποσχέθηκε να πληρώσει στην Άγκυρα 6 δισ. ευρώ για τους πρόσφυγες, και η Τουρκία να περιορίσει τη μεταναστευτική ροή προς τη γηραιά ήπειρο.

Το τελευταίο επεισόδιο της διαμάχης προκλήθηκε από τη δολοφονία του 47χρονου Σαμιέλ Πατί, ο οποίος μαχαιρώθηκε και αποκεφαλίστηκε κοντά στο σχολείο του Παρισιού όπου εργαζόταν. Η δολοφονία συγκλόνισε τη Γαλλία και ώθησε χιλιάδες πολίτες να βγουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν. Η γαλλική κυβέρνηση προχώρησε σε σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση των ισλαμιστών εξτρεμιστών. Μεταξύ αυτών είναι το κλείσιμο ενός τζαμιού και μουσουλμανικών οργανώσεων που κατηγορούνται ότι διαδίδουν ριζοσπαστικές ιδέες.

Η δέσμευση Μακρόν για καταστολή του ριζοσπαστικού Ισλάμ οδήγησε τον Τούρκο πρόεδρο να σε χαρακτηρισμούς για τη ψυχική υγεία του Μακρόν. Η γαλλική κυβέρνηση χαρακτήρισε αυτά τα σχόλια απαράδεκτα.

Με την επικεφαλής του γαλλικού ακροδεξιού εθνικιστικού κόμματος RN Μαρίν λε Πεν να προετοιμάζεται για ακόμα έναν σκληρό αγώνα με ορίζοντα προεδρικές εκλογές του 2022 και την Αριστερά να αναζητεί τον τον δρόμο της, ο Μακρόν προσπαθεί να κερδίσει τους συντηρητικούς ψηφοφόρους.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο έδωσε το κρίσιμο Υπουργείο Εσωτερικών στον Ζεράλ Νταρμανέν, ο οποίος προέρχεται από εργατική τάξη, έχει βορειοαφρικανική καταγωγή και μια ασυμβίβαστη δέσμευση στις αξίες του κοσμικού κράτους.

Exit mobile version