search icon

Διεθνή

Bloomberg: Η πόλη-φάντασμα Βαρώσια της Κύπρου ξαναζωντανεύει

Το διεθνές πρακτορείο αναλύει το αναμενόμενο «άνοιγμα» της Αμμοχώστου και των Βαρωσίων - αναφέροντας ότι αυτό θα αυξήσει την πίεση στην Κύπρο και την Ελλάδα για διαπραγματεύσεις

(Bloomberg) Μια πόλη-φάντασμα στο Βόρειο τμήμα της Κύπρου που είναι υπό τουρκικό έλεγχο θα δεχθεί σύντομα και πάλι κατοίκους και θα ανοίξει σε επενδύσεις, σε μια προφανή προσπάθεια το αυτοανακυρηχθέν τουρκοκυπριακό κράτος να κερδίσει διεθνή αναγνώριση, την ώρα που η Άγκυρα επιχειρεί να προβάλει αξιώσεις σε αμφισβητούμενα ύδατα στα ανοικτά του νησιού.

Οι Ελληνοκύπριοι που κυριαρχούσαν στην περιοχή πριν από την κατάληψη της το 1974 από τους Τούρκους θα είναι μεταξύ εκείνων που θα μπορούν να ανακτήσουν χαμένη περιουσία καθώς το σχέδιο – που ονομάζεται πρόγραμμα οικονομικής τόνωσης – ξεκινά.

«Θα πρέπει να υπάρχει διάλογος μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο νησί για όλα τα θέματα: Βαρώσια, θέματα ιδιοκτησίας και ενεργειακοί πόροι γύρω από το νησί», είπε ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, σε συνέντευξή του.

«Εάν οι Ελληνοκύπριοι θέλουν να έρθουν, να διεκδικήσουν την περιουσία τους, να πληρώσουν για αυτή (sic), να λειτουργήσουν επιχειρήσεις κ.λπ., θα είναι δυνατό», μόλις επιλυθούν τα νομικά ζητήματα, είπε ο Καλίν.

Η Τουρκία και η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σε διαμάχη για τα υπεράκτια αποθέματα φυσικού αερίου γύρω από το νησί. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος-μέλος της ΕΕ και έχει επίσημα κυριαρχία σε ολόκληρο το νησί.

Αλλά το νησί έχει χωριστεί ουσιαστικά στα δύο από τότε που ο στρατός της Τουρκίας κατέλαβε το βόρειο τρίτο το 1974, μετά από μια απόπειρα πραξικοπήματος στην οποία μια στρατιωτική χούντα στην Αθήνα προσπάθησε να ενώσει την Κύπρο με την Ελλάδα.

Το αυτοανακηρυχθέν κράτος της τουρκικής μειονότητας στο βορρά, αναγνωρισμένο μόνο από την Άγκυρα, διεκδικεί επίσης δικαιώματα για τυχόν ενεργειακούς πόρους που ανακαλύπτονται στα ανοικτά της.

Τα Βαρώσια, κοντά στο λιμάνι της Αμμοχώστου, ήταν το κορυφαίο τουριστικό θέρετρο του νησιού πριν εγκαταλειφθεί και σφραγιστεί μετά την τουρκική κατάληψη της βόρειας Κύπρου.

Οι επενδύσεις στο εμπόριο και τον τουρισμό στην πόλη συνεπάγονται με defacto αναγνώριση του ελέγχου της Τουρκίας και το σχέδιο για την επανέναρξη της δραστηριότητας στην πόλη απειλεί να αυξήσει τις πιέσεις στην Κύπρο και τη σύμμαχό της στην Ελλάδα για τα δικαιώματα γεώτρησης φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο.

Στο άμεσο μέλλον, τουλάχιστον, οι Τουρκοκύπριοι είναι πιθανότερο να επωφεληθούν από οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα στην πόλη, όπου τα ερειπωμένα παραθαλάσσια κτίρια διαμερισμάτων, οι βίλες, ένα κατάστημα γούνας και μια έκθεση της Alfa Romeo έχουν κατακλυστεί από αγριόχορτα και κισσούς.

Ο Έρσιν Τατάρ, ο πρωθυπουργός του αποσπασμένου τουρκικού θύλακα, δήλωσε στο CNN-Turk ότι έχουν υποβληθεί και εξετάζονται περισσότερες από 200 αιτήσεις για ανάκτηση ακινήτων στα Βαρώσια. Η Τουρκία κράτησε τα Βαρώσια κλειστά και ακατοίκητα μετά την εγκατάλειψη των ελληνόφωνων κατοίκων κατά τη διάρκεια της επέμβασης του 1974.

Ανατολική Μεσόγειος

Οι εντάσεις στην περιοχή ξέσπασαν τον Αύγουστο μετά την επανέναρξη των ερευνητικών δραστηριοτήτων από την Τουρκία και τις ναυτικές ασκήσεις της Αγκυρας σε μια περιοχή που οι διεκδικήσεις της αμφισβητούνται. Η Άγκυρα επέκτεινε τη σχετική Navtex για σεισμικές εργασίες από το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, έως τις 27 Αυγούστου.

Οι διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση της Γερμανίας με την Ελλάδα κατέρρευσαν μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης των Αθηνών της υπογραφής συμφωνίας ναυτικής οριοθέτησης με την Αίγυπτο στις 6 Αυγούστου, παρόμοια με συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης τον Δεκέμβριο.

Ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Χέικο Μάας αναμένεται να φτάσει στην Τουρκία την Τρίτη σε μια νέα προσπάθεια διαμεσολάβησης.

«Θα συνεχίσουμε τις ερευνητικές μας εργασίες στην ανατολική Μεσόγειο σε περιοχές που πιστεύουμε ότι ανήκουν στην τουρκική υφαλοκρηπίδα», είπε ο Καλίν, σημειώνοντας, ενώ η Τουρκία δεν έχει άμεσο σχέδιο γεώτρησης.

«Δεν θέλουμε να δούμε κλιμάκωση και εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο», είπε, προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε ανακάλυψη σε αυτά τα νερά πρέπει να μοιραστεί από όλους.

Exit mobile version