Ένα από τα βασικά επιχειρήματα των επικριτών του Bitcoin είναι ότι προκαλεί μεγάλη επιβάρυνση στο περιβάλλον και πλέον νέα μελέτη αποδεικνύει ότι παρά τις προσπάθειες να γίνει η ενεργοβόρα διαδικασία εξόρυξης του κρυπτονομίσματος πιο φιλική προς το περιβάλλον κατά το τελευταίο χρόνο έχει γίνει ακριβώς το αντίθετο.
Συγκεκριμένα η απαγόρευση εξόρυξης που επέβαλε η Κίνα την άνοιξη του 2021 επιδείνωσε σημαντικά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του Bitcoin, σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Joule . Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι εξορύκτες (miners) του Bitcoin που δραστηριοποιούνταν στην Κίνα χρησιμοποιούσαν σε μεγάλο ποσοστό υδροηλεκτρική ενέργεια, η χρήση της οποίας είναι αρκετά διαδεδομένη στη χώρα και η οποία συγκαταλέγεται στις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας.
Ωστόσο μετά την απαγόρευση οι εξορυκτές μετέφεραν τις επιχειρήσεις τους αλλού και κυρίως σε χώρες που χρησιμοποιούν σημαντικά πιο «βρώμικη» ενέργεια από την Κίνα με αποτέλεσμα το ποσοστό από ανανεώσιμες μορφές ενέργειας που χρησιμοποιείται από το δίκτυο Bitcoin να υποχωρεί στο 25,1% τον Αύγουστο του 2021, δηλαδή σχεδόν 17 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερες από τον μέσο όρο του 2020.
Μάλιστα όπως αναφέρει η έκθεση η εξόρυξη Bitcoin παράγει κάθε χρόνο μεγαλύτερη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα από όση η Ελλάδα. Συγκεκριμένα από την εξόρυξη Bitcoin παράγονται άνω των 65 μεγατόνων διοξειδίου του άνθρακα ενώ η Ελλάδα παρήγαγε 57 μεγατόνους το 2019.
Μάλιστα στη μελέτη επισημαίνεται ότι ενώ θα περίμενε κανείς η απαγόρευση της Κίνας να καταστήσει την εξόρυξη περισσότερο «πράσινη» συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. «Μεγάλο μέρος της υδροηλεκτρικής ενέργειας που έπαιρναν προηγουμένως αυτοί οι miners στην Κίνα έχει πλέον αντικατασταθεί με φυσικό αέριο στις ΗΠΑ», αναφέρεται. Επιπλέον οι εξορύκτες έχουν εγκατασταθεί και σε άλλες χώρες όπως το Καζακστάν που χρησιμοποιούν ακόμα πιο «βρώμικες» πηγές ενέργειας, όπως ο σκληρός άνθρακας, ο οποίος είναι ακόμη πιο ρυπογόνος.
Διαβάστε ακόμα:
«Αι ειδοί του Μαρτίου»: Αλλάζουν τα πάντα σε στόχους, μέτρα, προβλέψεις και υποθέσεις
ΗΠΑ: Το Κογκρέσο θα αποδεσμεύσει 14 δισ. δολάρια για την ουκρανική κρίση
Ράλι στις ευρωαγορές: Άνοδος σχεδόν 8% για τον Dax, πάνω από 4% ο Stoxx 600 (upd)