Την πρόβλεψη ότι μέχρι την άνοιξη του 2021 θα έχουν εγκριθεί και θα είναι έτοιμα για διανομή έξι εμβόλια κατά του κορωνοϊού κάνει ο Μπιλ Γκέιτς, καθώς «τρέχουν» οι ιατρικές εξελίξεις για την καταπολέμηση της πανδημίας.
«Περιμένω ότι θα έχουμε περίπου έξι εμβόλια που θα λάβουν έγκριση μέσα στο πρώτο τρίμηνο», ανέφερε σήμερα ο Γκέιτς, μιλώντας στο Singapore FinTech Festival.
Μαζί με το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech που ήδη πήρε έγκριση, ο Γκέιτς σημείωσε ότι τα υποψήφια εμβόλια από Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson και Novavax είναι πιθανό να πάρουν έγκριση τους επόμενους μήνες. Ωστόσο, δεν κατονόμασε από ποια εταιρεία θα προέλθει το έκτο εμβόλιο.
Ταχείες εξελίξεις στα εμβόλια
Την περασμένη εβδομάδα, η Μεγάλη Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα που έδωσε επείγουσα έγκριση για το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech, ενώ σήμερα ξεκίνησαν και οι πρώτοι εμβολιασμοί. Η πρώτη που έκανε το εμβόλιο στη Βρετανία είναι μια γυναίκα 90 ετών και η εικόνα της την ώρα που εμβολιαζόταν έκανε το γύρο του κόσμου. Στο μεταξύ, στις ΗΠΑ ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) αναμένεται να δώσει έγκριση την Πέμπτη ώστε να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί την Παρασκευή.
Ο Γκέιτς, του οποίου το ίδρυμα Bill & Melinda Gates Foundation, δίνει εδώ και καιρό στήριξη σε πρωτοβουλίες για την προστασία της δημόσιας υγείας, μεταξύ των οποίων και οι εμβολιασμοί, έδωσε συγχαρητήρια στις ρυθμιστικές αρχές των ανεπτυγμένων κρατών για την ταχεία πρόοδο στο θέμα των εμβολίων.
«Κάνουν σπουδαία δουλειά», είπε. «Διεξήγαγαν τις δοκιμές τρίτης φάσης με έναν απίστευτα επαγγελματικό τρόπο, αναζητώντας τυχόν παρενέργειες και εξετάζοντας την αποτελεσματικότητα».
Ωστόσο, σημείωσε ότι απομένει ακόμα πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει και από οργανισμούς, όπως ο δικός του, ώστε να διασφαλίσει ότι τα εμβόλια θα διανεμηθούν δίκαια σε όλες τις χώρες, κυρίως στις λιγότερο ανεπτυγμένες.
Να διασφαλιστεί η δίκαιη διανομή
«Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι διανέμεται με δίκαιο τρόπο. Αυτό προϋποθέτει ότι δεν θα κρίνεται η πρόσβαση κάποιου στο εμβόλιο από το πόσο πλούσιος είναι».
Ηδη το ίδρυμα Bill & Melinda Gates συνεργάζεται με το ινδικό Serum Institute, τον μεγαλύτερο παρασκευαστή εμβολίων από άποψη όγκου, ώστε να ξεκινήσει η παραγωγή και η διανομή του εμβολίου της AstraZeneca’ σε εθνικό επίπεδο.
Παρόμοια συμφωνία έχει κάνει και για το εμβόλιο της Novavax, όπως αποκάλυψε ο Γκέιτς, ενώ θα βρεθεί κατασκευαστής και για το εμβόλιο της Johnson & Johnson, μόλις αυτό εγκριθεί.
Και τα τρία υποψήφια εμβόλια βασίζονται στην παραδοσιακή τεχνολογία εμβολίων, που σημαίνει ότι μπορούν να αναπτυχθούν και να αποθηκευτούν με σχετικά χαμηλότερο κόστος και με λιγότερη δυσκολία από τα αντίστοιχα της Pfizer και της Moderna. Αυτό τα καθιστά πιο κατάλληλες επιλογές για διανομή μεταξύ των λιγότερο πλούσιων εθνών.
«Ο στόχος είναι να βγάλουμε όσο το δυνατόν περισσότερα εμβόλια το 2021, οπότε ακόμη και στις αναπτυσσόμενες χώρες, η πανδημία θα έχει τελειώσει κάποια στιγμή το 2022», δήλωσε ο Γκέιτς.
Διαβάστε ακόμη:
Κορωνοϊός: Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στη Βρετανία – 90χρονη έκανε το πρώτο εμβόλιο
Αγορά ενέργειας: Σταδιακή αποκλιμάκωση στη χονδρική – Σταθερά τιμολόγια από τη ΔΕΗ
Vodafone: Στο επίκεντρο τα ψηφιακά έργα του Δημοσίου αλλά και οι συνέργειες μέσω του ταμείου Φαιστός