search icon

Διεθνή

Μπιλ Γκέιτς: Υπάρχει κίνδυνος για δύο μεγάλες καταστροφές που με έχουν κάνει να χάσω τον ύπνο μου

«Οδεύουμε προς άλλη μία πανδημία και οι κυβερνήσεις παγκοσμίως δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένες», σύμφωνα με τον δισεκατομμυριούχο

Ο δισεκατομμυριούχος φιλάνθρωπος Μπιλ Γκέιτς έχει περάσει τις τελευταίες δύο δεκαετίες προειδοποιώντας το ευρύ κοινό για δυσοίωνα ζητήματα, από επερχόμενες «κλιματικές καταστροφές» έως «καταστροφικές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο».

Δύο πιθανές καταστροφές προκαλούν τη μεγαλύτερη ανησυχία στον Γκέιτς. «Πολλές αναταραχές» στον σημερινό κόσμο θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν «έναν μεγάλο πόλεμο», λέει στο CNBC Make It. «Ακόμη και αν αποφύγουμε έναν μεγάλο πόλεμο … τότε θα υπάρξει άλλη μια πανδημία, πιθανότατα μέσα στα επόμενα 25 χρόνια».

Οι επιστήμονες συνήθως χαρακτηρίζουν τις πανδημίες ως «πιθανά», ακόμη και «αναπόφευκτα», φαινόμενα με την πάροδο του χρόνου. Όσο περνάει ο καιρός γίνονται όλο και πιο συχνές, λόγω της κλιματικής αλλαγής και της αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού, όπως δείχνουν οι έρευνες.

Για τον Γκέιτς, το ερώτημα δεν είναι αν θα εμφανιστεί σύντομα άλλη πανδημία – είναι αν τα έθνη θα είναι πιο προετοιμασμένα από ό,τι ήταν για το ξέσπασμα της Covid-19. «Η χώρα από την οποία ο κόσμος περίμενε να ηγηθεί και να αποτελέσει το πρότυπο δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες αυτές», λέει ο Γκέιτς, αναφερόμενος στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Γκέιτς έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο «Πώς να αποτρέψετε την επόμενη πανδημία» το 2022, στο οποίο αναφερόταν σε διάφορες κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, ότι δεν ήταν επαρκώς προετοιμασμένες το 2020. Στο βιβλίο, παρουσίασε διάφορες συστάσεις για χώρες σε όλο τον κόσμο, όπως το να εφαρμοστούν ισχυρότερες πολιτικές καραντίνας, επενδύσεις στην παρακολούθηση της νόσου και ενίσχυση της έρευνας και ανάπτυξης εμβολίων.

Ενώ έχει σημειωθεί πρόοδος, όπως η αύξηση των δαπανών για την ετοιμότητα για πανδημία στις ΗΠΑ και αλλού, ο Γκέιτς λέει ότι οι παγκόσμιες κυβερνήσεις «δεν είναι ακόμη έτοιμες»: «Πήραμε κάποια μαθήματα από την πανδημία του κορωνοϊού, αλλά είναι πολύ λιγότερα από όσα θα περίμενα, δυστυχώς», λέει.

Οι πολιτικές διαμάχες, που πολλοί πιστεύουν ότι εμπόδισαν στην γρήγορη αντιμετώπιση της Covid-19, εξακολουθούν να στέκονται εμπόδιο στην κατάλληλη προετοιμασία για το επόμενο ξέσπασμα. «Το να σκεφτούμε πιο σοβαρά το τι κάναμε καλά και τι δεν κάναμε καλά, δεν έχει συμβεί ακόμα …. Ίσως, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, αυτό να βελτιωθεί. Αλλά, μέχρι στιγμής, η κατάσταση αυτή με εκπλήσσει αρνητικά», προσθέτει ο Γκέιτς.

Η πρόληψη των ευρέως διαδεδομένων ασθενειών αποτελεί το επίκεντρο ενός επεισοδίου της επερχόμενης σειράς-ντοκιμαντέρ του Netflix: «What’s Next? Το μέλλον με τον Μπιλ Γκέιτς», που θα κάνει πρεμιέρα στις 18 Σεπτεμβρίου.

Στη σειρά του Netflix «provided to Make It», ο Γκέιτς συναντά τον Δρ. Άντονι Φάουτσι, πρώην διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων. Στη τη συζήτησή τους, ο Φάουτσι υποστηρίζει ότι τα πλουσιότερα έθνη, όπως οι ΗΠΑ, έχουν «ηθική ευθύνη» να μοιραστούν τους άφθονους πόρους τους για να πρωτοστατήσουν στην πρόληψη της εξάπλωσης των ασθενειών σε όλο τον κόσμο.

Ο Φάουτσι δημοσίευσε αυτό το καλοκαίρι τα απομνημονεύματά του με τίτλο «On Call», στα οποία εξέφρασε τις ανησυχίες του για το πώς ο κόσμος αντιμετωπίζει μια «κρίση αλήθειας» λόγω της ανεξέλεγκτης παραπληροφόρησης, σε τομείς όπως η δημόσια υγεία.

Ο επιστήμονας έδωσε έναν πιο αισιόδοξο τόνο σε μια συνέντευξη του Ιουλίου στο «People», στην οποία είπε ότι πιστεύει ότι η εμπιστοσύνη του κοινού σε αντίστοιχους τομείς «θα αποκατασταθεί τελικά».

«Εξακολουθώ να είμαι κάπως επιφυλακτικός, αλλά παρόλα αυτά αισιόδοξος, ότι ο καλός εαυτός που έχουμε όλοι μέσα μας, θα βγει προς τα έξω», δήλωσε ο Φάουτσι.

Διαβάστε ακόμη:

Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων: Πώς θα «πέσουν» €7 δισ. στην αγορά σε 100 μέρες

Ενέργεια: Στη «μάχη» για τα 200 ΜW αποθήκευση η αγορά των ΑΠΕ – «Κλειδώνει» ο διαγωνισμός του ΥΠΕΝ

Σε «στενό κλοιό» οι ιδιοκτήτες ακινήτων που μισθώνονται σε πλατφόρμες Airbnb

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version