O Μπιλ Γκέιτς δημοσίευσε επτασέλιδη επιστολή με ονομασία «The Age of AI has Begun» παρουσιάζοντας τις απόψεις του όσον αφορά το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ).
Τόνισε πως «η εξέλιξη της ΤΝ είναι παρόμοιας σημασίας με αυτή της δημιουργίας των επεξεργαστών, των προσωπικών υπολογιστών, του διαδικτύου και των κινητών. Στη ζωή μου έχω δει δύο σημαντικές τεχνολογίες οι οποίες με άφησαν με το στόμα ανοιχτό. Η πρώτη ήταν η δημιουργία ενός graphical user interface τη δεκαετία του ‘80, κάτι στο οποίο βασίστηκαν όλα τα σύγχρονα λειτουργικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων των Windows. H δεύτερη ήταν η εξέλιξη του ChatGPT της OpenAI».
Ο συνιδρυτής της Microsoft ανέφερε, επίσης, πως συνεργάζεται με την OpenAI από το 2016 όταν η εταιρεία κατάφερε και έκανε την ΤΝ να «περάσει» εισαγωγικές εξετάσεις σε σχολή Βιολογίας. Ένα χρόνο αργότερο, το ίδιο πρόγραμμα μπόρεσε να «περάσει» εξετάσεις πανεπιστημιακού επιπέδου.
Την επιστολή του Γκέιτς συνόδευσε το λανσάρισμα του νέου AI chatbot της Google, «Bard» το οποίο πια ανταγωνίζεται τον browser Bing της Microsoft. Σημειωτέον πως έχει περάσει μόλις μία εβδομάδα μετά από την ανακοίνωση της OpenAI για την αναβάθμιση του ChatGPT στο GPT-4.
Ο Γκέιτς ο οποίος είχε στο παρελθόν μιλήσει για το πως η ΤΝ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την εκπαίδευση και την παροχή συμβουλών υγείας σε απομακρυσμένα μέρη του πλανήτη, υπογράμμισε πως η επιστολή του συμπεριλαμβάνει και τις πιθανές παγίδες τις οποίες μπορεί να κρύβει η εξέλιξη και χρήση της τεχνολογίας αυτής αλλά και την πιθανότητα δημιουργίας ενός αυτόνομου συστήματος ΤΝ το οποίο θα μπορούσε να δημιουργήσει τους δικούς του κανόνες και τους δικούς του στόχους.
Αγορά εργασίας
Όσον αφορά την αγορά εργασίας, ο Γκέιτς τονίζει πως η ΤΝ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως «ψηφιακή γραμματέας» για τη βελτίωση της παραγωγικότητας των εργαζομένων. Η τεχνητή νοημοσύνη σε προγράμματα όπως το Microsoft Office θα μπορούσε να βοηθήσει με τη σύνθεση και αποστολή emails και άλλων τρόπων επικοινωνίας μεταξύ των εργαζομένων.
Υγεία
Σε ό,τι αφορά την υγεία, ο Γκέιτς υπογράμμισε πως η ΤΝ θα μπορούσε να διευκολύνει τους γιατρούς και τους νοσοκόμους μέσω της συμπλήρωσης εγγράφων και σημειώσεων κατά τη διάρκεια της εξέτασης των επισκεπτών.
Παράλληλα, ανέφερε πως η ΤΝ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε πολλές χώρες όπου μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε γιατρούς τόσο για την πρόληψη, όσο και για την ίαση ασθενειών.
Σημείωσε πως η ΤΝ ήδη χρησιμοποιείται στον τομέα της υγείας για το σχεδιασμό φαρμάκων και την ανάλυση ιατρικών δεδομένων, αλλά η νέα γενιά των εργαλείων θα μπορούσε να βοηθήσει στον περιορισμό των ανεπιθύμητων ενεργειών των φαρμακευτικών προϊόντων αλλά και τον σωστό υπολογισμό της δοσολογίας.
Σύμφωνα με το Business Insider, ο Γκέιτς τόνισε πως η ΤΝ θα μπορούσε να δημιουργήσει καρπούς ανθεκτικούς σε διαφορετικά κλίματα αλλά και στη δημιουργία εμβολίων για τα ζώα, ιδιαίτερα δεδομένης της επιδείνωσης της κρίσης της κλιματικής αλλαγής.
Εκπαίδευση
Ο Γκέιτς προέβλεψε πως η ΤΝ θα μπορούσε να μεταμορφώσει και τον εκπαιδευτικό κλάδο μέσα σε 10 χρόνια, μέσω της παροχής συγκεκριμένων μορφών μάθησης τα οποία είναι «κομμένα και ραμμένα» στις ανάγκες του κάθε μαθητή και τα οποία θα ενισχύσουν τη δίψα τους για μάθηση.
Παράλληλα, η ΤΝ μπορεί να διευκολύνει και τη δουλειά των εκπαιδευτικών μέσω της δημιουργίας μαθημάτων και διαλέξεων τα οποία θα είναι ενδιαφέροντα για τους μαθητές.
Ο δισεκατομμυριούχος υπογράμμισε πως η ΤΝ αυτή θα πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλα τα σχολεία ανεξαρτήτως των κοινωνικών στρωμάτων στα οποία ανήκουν οι μαθητές. Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να προσαρμοστούν στη χρήση των νέων τεχνολογιών όπως το GPT και να ενισχύσουν τη χρήση και τα οφέλη που αυτές μπορούν να προσφέρουν στους μαθητές.
Οι παγίδες
Εκτός από τα «αποκαλυπτικά» σενάρια μίας αυτόνομης ΤΝ για τα οποία έχουν προειδοποιήσει τόσο ο Γκέιτς, όσο και ο Έλον Μασκ, πολλοί ανησυχούν και για τον τρόπο με τον οποίο τα πρωταρχικά στάδια της ΤΝ αυτής θα μπορούσαν να εφαρμοστούν για την επιβολή λογοκρισίας. Σημειωτέον πως ο Μασκ έχει ήδη τονίσει πως δημιουργεί ένα νέο ChatBot το οποίο «δε θα πέφτει στις παγίδες της αριστερίστικης προπαγάνδας η οποία έχει παρατηρηθεί στο ChatGPT».
Διαβάστε ακόμη
Γιατί η ακρίβεια μένει αφού ο πληθωρισμός «φεύγει»
Θεοδόσης Μιχαλόπουλος: Σε φάση αναδιάρθρωσης η Microsoft Hellas – Τι γίνεται με τα Data Centers