search icon

Διεθνή

Big Tech προς Ε.E.: Θέλετε εποπτεία ή καινοτομία;

H στρατηγική κίνηση των Meta και Alphabet να μην επιτρέψουν την πρόσβαση στις πλατφόρμες Threads και Bard σε Ευρωπαίους πολίτες θεωρείται ως ξεκάθαρη προσπάθεια λόμπινγκ - Προ των πυλών νέος πόλεμος ανάμεσα στην Κομισιόν και τις Big Tech

Εδώ και χρόνια, η Ευρωπαϊκή Ένωση περηφανευόταν πως οι ψηφιακοί της κανονισμοί σε ό,τι αφορά την εποπτεία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, της ιδιωτικότητας και του ανταγωνισμού θα οδηγούσαν σε παρόμοιες αποφάσεις από πολλές άλλες κυβερνήσεις και ρυθμιστικές αρχές ανά την υφήλιο.

Όταν ο «κόμπος έφτασε στο χτένι», όμως, οι αμερικανικές Big Tech φαίνεται πως δεν είναι διατεθειμένες να συνεργαστούν.

Η Meta ανακοίνωσε πως η νέα της εφαρμογή Threads θα είναι διαθέσιμη σε 100 χώρες του κόσμου αλλά όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Google, τον περασμένο μήνα, λανσάρισε τον αντίπαλο του ChatGPT, Bard, πρόγραμμα το οποίο δεν είναι διαθέσιμο στους καταναλωτές της Ε.Ε.

Οι δύο τεχνολογικοί κολοσσοί -οι οποίοι έχουν πολλάκις συγκρουστεί με τις ρυθμιστικές αρχές της Ευρώπης- υπογράμμισαν πως αν και θα ήθελαν να προσφέρουν τις πλατφόρμες Threads και Bard στην Ε.Ε., οι κανονισμοί της Ένωσης αποτελούν μεγάλο εμπόδιο το οποίο δεν είναι διατεθειμένες να ξεπεράσουν.

Η Meta μίλησε για την «ρυθμιστική αβεβαιότητα», όσον αφορά την απόφασή της για τη Threads ενώ η Google υπογράμμισε πως η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη της θα μπορούσε να παραβιάσει τους κανονισμούς προστασίας δεδομένων της Ε.Ε.

Η εποπτεία των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών μπορεί, μεν, να μην αποτελεί κάτι το αρνητικό αλλά δίνει έναυσμα στο τεχνολογικό λόμπι να το χρησιμοποιήσει ως διαπραγματευτικό «όπλο» όσον αφορά το αναμενόμενο και επικαιροποιημένο ρυθμιστικό πλαίσιο της Ε.Ε. για την τεχνητή νοημοσύνη και την ανταγωνιστικότητα το οποίο έχει στοχοποιήσει εταιρείες όπως η Alphabet και η Meta.

Πρόκειται για μία δημόσια «επίδειξη δύναμης» και ένα μήνυμα στους Ευρωπαίους καταναλωτές πως η επιβολή κανονισμών φέρει επιπτώσεις όσον αφορά την πρόσβαση σε καινοτόμα προϊόντα.

Σύμφωνα με το Politico, η κίνηση της Meta είναι λογική, αφού ο κολοσσός αποτελεί μία από τις εταιρείες στην οποία θα επιβάλλονται αυστηρότεροι κανονισμοί σε ό,τι αφορά τη συνέργεια με άλλες εφαρμογές, υπηρεσίες και εταιρείες. Δεδομένου του λόμπινγκ του οποίου συμβαίνει αυτή τη στιγμή, τα στελέχη της εταιρείες προφανώς θα χρησιμοποιήσουν την πρόσβαση στην πλατφόρμα ως δέλεαρ για την επίτευξη καλύτερων όρων.

Οι Ευρωπαίοι, πια, πρέπει να κοιτούν ζηλόφθονα τους καταναλωτές άλλων χωρών οι οποίοι έχουν πρόσβαση στην πλατφόρμα Threads, κάτι το οποίο ενδέχεται να αποτελέσει μοχλό άσκησης πολιτικής πίεσης για τη χαλάρωση των κανονισμών.

Ακόμα και η Google έχει παρόμοιους λόγους όσον αφορά το Bard, αφού θα πρέπει να προσαρμοστεί στο αναμενόμενο ευρωπαϊκό AI Act. Όσον αφορά τα ερωτήματα τα οποία εγείρονται για την πειθαρχία του νέου προγράμματος ΤΝ στους κανονισμούς ιδιωτικότητας της Ε.Ε., πολλοί είναι αυτοί οι οποίοι υπογραμμίζουν πως το «τείχος προστασίας» το οποίο έχει υψώσει η Κομισιόν ενδέχεται να μπλοκάρει τόσο τα αρνητικά, όσο και τα θετικά στοιχεία της τεχνολογικής καινοτομίας, περιορίζοντας την εξέλιξη και την αγορά της Ένωσης.

Είναι γεγονός πως η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη μπορεί όντως να παραβιάζει τους κανονισμούς εποπτείας και η Google προσπαθεί να προσεγγίσει το θέμα πολύ προσεκτικά. Παρ’ όλα αυτά, έπονται πολύμηνες, σκληρές διαπραγματεύσεις και η Alphabet θέλει να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα προς τις ρυθμιστικές αρχές πως κρατάει και αυτή ορισμένους άσους στο μανίκι της, αφού η Ευρώπη θα κληθεί σύντομα να επιλέξει μεταξύ της εποπτείας ή της καινοτομίας.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η καθυστέρηση του λανσαρίσματος νέων πλατφόρμων και προγραμμάτων των αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών ακόμα και σε μία τόσο σημαντική αγορά όπως η Ευρωπαϊκή, αποτελεί υπενθύμιση της άλλης πλευράς του νομίσματος της εποπτείας και των νομοσχεδίων.

Διαβάστε ακόμη

JP Morgan: Tι βλέπει για επενδυτική βαθμίδα, αγορά μετοχών και οικονομία

Σ. Κόκκαλης: Η INTRALOT προχωρά σε συνολικό σχέδιο κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης

Ευρωζώνη: Νέο πτωτικό σερί στο οικονομικό κλίμα εν αναμονή των κινήσεων της ΕΚΤ (γράφημα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version