search icon

Διεθνή

Big Oil: Τα ασύλληπτα κέρδη των $200 δισ. προκαλούν σφοδρές αντιδράσεις

Αυξάνονται οι εκκλήσεις προς τις κυβερνήσεις για έκτακτη φορολόγηση των πετρελαϊκών κολοσσών της Δύσης - Οι απόψεις των στελεχών των πετρελαϊκών και των μη κυβερνητικών οργανώσεων

Οι πέντε μεγαλύτερες πετρελαϊκές της Δύσης κατέγραψαν εταιρικά κέρδη ύψους $200 δισεκατομμυρίων το 2022, αυξάνοντας τις εκκλήσεις των πολιτών προς τις κυβερνήσεις για αυστηρότερη φορολόγησή τους.

Ο γαλλικός κολοσσός TotalEnergies κατέγραψε ετήσια κέρδη $36,2 δισ., διπλάσια σε σχέση με τα αντίστοιχα του προηγούμενου έτους, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης που αυτός προκάλεσε.

Η TotalEnergies πια συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των Top 5 πετρελαϊκών της Δύσης μαζί με τις Exxon Mobil, Chevron, BP και Shell. Σημειωτέον πως τα κέρδη της Exxon το 2022 κυμάνθηκαν στα $56 δισ., σε ιστορικό υψηλό για τη δυτική πετρελαϊκή βιομηχανία.

Οι ενεργειακοί κολοσσοί αυτοί χρησιμοποιούν τα τεράστια κέρδη τους και ανταμείβουν τους μετόχους με μεγαλύτερα μερίσματα, ενώ προχωρούν και σε επαναγορά μετοχών.

Στα κέρδη αυτά αναφέρθηκε και ο Αμερικανός Πρόεδρος  Τζο Μπάιντεν σε πρόσφατη ομιλία του, υποστηρίζοντας πως «οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες είχαν κέρδη-ρεκόρ $200 δισ. εν μέσω της ενεργειακής κρίσης. Πρόκειται για κάτι το εξωφρενικό. Επένδυσαν ελάχιστα από τα χρήματα αυτά για τη μείωση των τιμών των καυσίμων. Τα χρησιμοποίησαν για να επαναγοράσουν μετοχικά μερίδια και να ανταμείψουν τα στελέχη και τους μετόχους τους».

Ο Μπάιντεν πρότεινε τετραπλασιασμό του φόρου για την επαναγορά μετοχών έτσι ώστε να τονωθεί η μακροπρόθεσμη επένδυση, υπογραμμίζοντας πως παρά τις αντιδράσεις στην πρόταση αυτή, οι εταιρείες θα συνεχίσουν να έχουν υπερκέρδη.

Οι απόψεις των στελεχών

Από την πλευρά τους, τα στελέχη των πετρελαϊκών προσπαθούν να δικαιολογήσουν την αυξημένη κερδοφορία των κολοσσών, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ενεργειακής ασφάλειας εν μέσω της προσπάθειας ενεργειακής μετάβασης. Παράλληλα, τονίζουν πως οι υψηλότεροι φόροι θα περιορίσουν τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Οι φόροι αποτελούν ζήτημα των κυβερνήσεων. Προφανώς θα προσφέρουμε την άποψή μας και τονίζουμε πως οι εταιρείες μας επενδύουν δισεκατομμύρια δολάρια στην προσπάθεια για την ενεργειακή μετάβαση, η οποία χρειάζεται ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο και όχι σπασμωδικές κινήσεις», τόνισε ο CEO της Shell, Ουάελ Σαουάν.

Παρόμοια είναι και η στάση του CEO της Saudi Aramco, Άμιν Νάσσερ, ο οποίος πρόσφατα δήλωσε στο CNBC πως «η φορολογία στις πετρελαϊκές δεν πρέπει να αυξηθεί αφού θα τις εμποδίσει να προχωρήσουν σε επιπλέον επενδύσεις στον τομέα. Θα πρέπει να επιβοηθηθούν για την ανάπτυξη του επενδυτικού τους χαρτοφυλακίου σε ό,τι αφορά την ενεργειακή μετάβαση η οποία θα πληγεί εάν οι φόροι αυξηθούν».

Σύμφωνα, όμως, με τον πρώην CEO της BP, Τζον Μπράουν, οι φόροι αυτοί μπορεί μεν να είναι δικαιολογημένοι αλλά μόνο εάν έχουν σχεδιαστεί σωστά: «Το θέμα με τη φορολόγηση είναι πως αυτή διαφέρει ανάλογα με την δικαιοδοσία στην οποία εφαρμόζεται. Υπάρχει, επίσης και το θέμα του ανώτατου ορίου της φορολόγησης. Εάν οι κυβερνήσεις φορολογήσουν τα υπερκέρδη αυτά, θα πρέπει να έχουν και τη δυνατότητα να άρουν την φορολόγηση όταν αυτό θεωρηθεί αναγκαίο».

Ο νυν CEO της εταιρείας, Μπέρναρντ Λούνι, τόνισε πως ο κολοσσός έχει ήδη θέσει στόχους net zero μέχρι το 2050, ενώ θα μειώσει την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου κατά 20%-30% μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

«Ανακοινώνουμε νέες επενδύσεις ύψους $8 δισ. στην ενεργειακή μετάβαση αυτή τη δεκαετία, αλλά και επενδύσεις μέχρι και $8 δισ. για την άντληση πετρελαίου και φυσικού αερίου έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η επαρκής προσφορά ενέργειας», υποστήριξε ο Λούνι.

Οι αντιδράσεις

Σύμφωνα με την γενική γραμματέα της Διεθνούς Αμνηστίας, Άγκνες Καλαμάρντ, «τα κέρδη των Big Oil προφανώς πρέπει να φορολογηθούν αναλόγως έτσι ώστε οι κυβερνήσεις να καταφέρουν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους διαβίωσης των νοικοκυριών και να προστατεύσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα εν μέσω των παγκόσμιων κρίσεων που πλήττουν τον πλανήτη μας».

Η ΜΚΟ Global Witness, από την πλευρά της, τονίζει πως οι πολίτες έχουν κάθε λόγο να αντιδρούν στα υπέρογκα αυτά κέρδη των πετρελαϊκών και να καλούν προς αύξηση της φορολογίας. «Δεδομένου του ότι βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την δημιουργία μίας παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης, πρέπει να αντιδρούμε σε κερδοσκοπία τέτοιου είδους», τόνισε το στέλεχος της Global Witness, Άλις Χάρισον, προσθέτοντας πως «η έκτακτη φορολόγηση των εταιρειών αυτών θα μπορούσε να στηρίξει όσους δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους και να ενισχύσει την ενεργειακή μετάβαση των νοικοκυριών, βάζοντας τέλος στη διψασμένη και ρυπογόνα αυτή βιομηχανία των υδρογονανθράκων».

«Ο κόσμος βιώνει από πρώτο χέρι την αδικία και την ανισότητα αφού αναγκάζεται να πληρώνει φουσκωμένους λογαριασμούς τη στιγμή που οι εταιρείες υδρογονανθράκων βγάζουν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο», τόνισε η Σάνα Γιούσουφ της ΜΚΟ Friends of the Earth, υπογραμμίζοντας πως «η δίκαιη φορολόγηση του υπερκέρδους αυτού θα μπορούσε να ενισχύσει το πρόγραμμα ενεργειακής μετάβασης και μόνωσης των νοικοκυριών το οποίο θα μειώσει το κόστος διαβίωσης των πολιτών και θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής».

Τέλος, σύμφωνα με τον ιδρυτή της Follow This, Μαρκ φαν Μπάαλ, «εάν το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων των εταιρειών αυτών συνεχίζει να αφορά τους υδρογονάνθρακες, δεν μπορούν να υποστηρίζουν πως ακολουθούν τη γραμμή της Συμφωνίας του Παρισιού. Δε θα καταφέρουν να επιτύχουν τη μείωση των εκπομπών που υποσχέθηκαν μέχρι το 2030».

Διαβάστε ακόμη

Σεισμός στην Τουρκία: Πρωταθλήτρια στις διασώσεις η ΕΜΑΚ με 88 συνεργεία

«Τσιμπάνε» τα επιτόκια καταθέσεων – O ανταγωνισμός των τραπεζών και η πίεση της κυβέρνησης

Netflix: Τέλος και επίσημα για τους «δανεικούς» κωδικούς σε 4 χώρες – Οι έξτρα χρεώσεις

Exit mobile version