Ο δισεκατομμυριουχος επιχειρηματίας Μπερνάρ Αρνό γνωρίζει καλά, πως η διαδικασία διαδοχής μπορεί να κάνει μια εταιρεία ευάλωτη και πως οι αποφάσεις που θα παρθούν ενδεχομένως, να αποβούν μοιραίες.
Στο παρελθόν, μάλιστα, ο ίδιος έχει εκμεταλλευτεί αντίστοιχες αδυναμίες άλλων οικογενειακών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένης της ανταγωνιστικής Hermes International, προσπαθώντας να αποκτήσει το πάνω χέρι στις μάχες εξαγοράς.
Αυτή τη στιγμή ωστόσο, ο 73χρονος ιδρυτής της LVMH επιθυμεί να χρησιμοποιήσει αυτή τη γνώση προς όφελός του, σε μια προσπάθεια να εδραιώσει τον έλεγχο της οικογένειάς του στη μεγαλύτερη εταιρεία ειδών πολυτελείας στον κόσμο και να αποτρέψει αντίστοιχες εσωτερικές οικογενειακές διαμάχες.
Μέσα από μια σειρά κινήσεων τον περασμένο χρόνο – πολλές από τις οποίες δεν έγιναν γνωστές στο ευρύ κοινό – ο Αρνό έθεσε τις βάσεις, οι οποίες ελπίζει να αποτρέψουν ένα τέτοιο εφιαλτικό σενάριο για τη δική του οικογενειακή αυτοκρατορία. Στο επίκεντρο του σχεδίου βρίσκεται μια νέα εταιρεία χαρτοφυλακίου, ο έλεγχος της οποίας θα μοιράζεται εξίσου στα πέντε παιδιά του.
Με αυτό το σχέδιο, ο διάσημος επιχειρηματίας και επενδυτής ελπίζει να αποτρέψει ενδεχόμενες συγκρούσεις μεταξύ των κληρονόμων του διασφαλίζοντας παράλληλα, ότι η LVMH θα παραμείνει στα χέρια της οικογένειας του για τις επόμενες δεκαετίες.
«Κάθε φορά που υπάρχει μετάβαση, αυτή είναι η πιο ευάλωτη περίοδος στη ζωή μιας εταιρείας που ελέγχεται από την οικογένεια», δήλωσε ο Ράφι Αμίτ, καθηγητής στο Wharton School of Business, ο οποίος μελετά τον πλούτο από γενιά σε γενιά σε οικογενειακές εταιρείες. «Οι οικογένειες όπου κάθε γενιά αισθάνεται ότι ο ρόλος της είναι να δημιουργεί πλούτο, αντί να ξοδεύει πλούτο, θα βρίσκονται στην επιφάνεια για μεγάλο χρονικό διάστημα», προσθέτει.
Το ενδεχόμενο για μια ενδεχόμενη μελλοντική εσωτερική διαμάχη αναφορικά με τη διαδοχή στη LVMH αναζωπυρώθηκε τον Ιανουάριο, λίγο αφότου η κόρη του Αρνό, Ντελφίν, ανέλαβε τη θέση της επικεφαλής της μάρκας Christian Dior Couture. Την ίδια στιγμή, ο αδερφός της Αντουάν έγινε διευθύνων σύμβουλος μιας κύριας εταιρείας χαρτοφυλακίου του πολυτελούς ομίλου. Τα τρία μικρότερα παιδιά του Αρνό, φαίνεται πως σιγά σιγά κάνουν και εκείνα τα πρώτα τους βήματα στο χώρο των επιχειρήσεων.
Παρόλα αυτά, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της LVMH, Μπερνάρ Αρνό ο οποίος κατάφερε να κλέψει από τον Έλον Μασκ τον τίτλο, του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο τον περασμένο Δεκέμβριο, δεν έχει καμία πρόθεση να παραιτηθεί σύντομα.
Τον Απρίλιο, ο Αρνό έλαβε την απόφαση να αυξήσει το ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης για τον CΕΟ του ομίλου κατά πέντε χρόνια, δηλαδή, στα 80 έτη. Σε μια παρουσίαση τον Ιανουάριο φαινόταν περιποιημένος και ήταν μαχητικός, αποφεύγοντας ερωτήσεις σχετικά με τη διαδοχή. Όσοι τον γνωρίζουν καλά λένε ότι είναι πιθανό να προσπαθήσει να επεκτείνει ξανά τους κανόνες ηλικίας, με ορισμένους μάλιστα να αυξάνουν την πιθανότητα να πεθάνει ως CEO.
Αυτό ωστόσο, το οποίο δεν έχει γίνει ακόμη, ξεκάθαρο είναι το εάν κάποιο από τα πέντε παιδιά του Αρνό, θα τον αντικαταστήσει, αναλαμβάνοντας τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της LVMH, του ομίλου δηλαδή, που δημιούργησε ο διάσημος επιχειρηματίας τη δεκαετία του 1980 συγχωνεύοντας εταιρείες.
«Ένας λύκος με κασμίρ»
Ο Αρνό, η περιουσία του οποίου αυξήθηκε σχεδόν 34 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, διαμορφωμένη στα 196 δισεκατομμύρια δολάρια, δεν έχει παρακολουθήσει ποτέ τη σειρά του HBO Succession, αποκάλυψε άτομο το οποίο βρίσκεται στο στενό περιβάλλον του αφεντικό της LVMH. Ωστόσο, γνωρίζει καλά τα οικογενειακά δράματα που οδήγησαν στην δημιουργία του συγκεκριμένου σόου. Ο εκ των προτέρων σχεδιασμός ενός πλάνου διαδοχής, από την πλευρά του Αρνό, θεωρείται ως μια προσπάθεια αποφυγής των συγκρούσεων που έχουν ταλαιπωρήσει άλλες οικογένειες καθώς ο πλούτος μετακινείται από τη μια γενιά στην άλλη.
Η οικογένεια δισεκατομμυριούχων Μέρντοχ, για παράδειγμα, η οποία φέρεται να είναι η έμπνευση για το εν λόγω τηλεοπτικό σόου, έχει δει περιόδους σκληρού ανταγωνισμού μεταξύ παιδιών που διεκδικούν την εξουσία στην αυτοκρατορία του 91χρονου ιδρυτή της, Ρούπερτ. Στην Ασία, η ισχυρή οικογένεια Αμπάνι της Ινδίας σημαδεύτηκε από τον θάνατο του ιδρυτής της διάσημης αυτοκρατορίας, το 2002, γεγονός που άνοιξε το δρόμο για μια παρατεταμένη δημόσια μάχη για τον έλεγχο μεταξύ των δύο γιων του, που συμμετείχαν και οι δύο στην επιχείρηση εκείνη την εποχή.
«Αυτό που είναι σημαντικό να καταλάβουν οι κληρονόμοι είναι ότι εάν υπάρξει διαφωνία μεταξύ τους, αυτές οι παρεξηγήσεις θα μπορούσαν να επηρεάσουν την απόδοση του ομίλου», δήλωσε ο Φελίπε Πελέ-Κλαμούρ, επίκουρος καθηγητής στο business school HEC Paris σχετικά με τη διαδοχή του LVMH. «Το πρόβλημα θα είναι ακόμα πιο περίπλοκο στη γενιά μετά από αυτούς, αυτή των εγγονιών», συμπληρώνει σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το BusinessTimes.
Στην περίπτωση, τώρα που ο Αρνό επιλέξει για διάδοχό του, ένα άτομο εκτός της οικογένειας, ο γεννημένος στην Ιταλία, Αντόνιο Μπελόνι, 68 ετών, μπορεί να είναι μια επιλογή. Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος εντάχθηκε στην εταιρεία το 2001 και είναι μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της εταιρείας και, όπως η Ντελφίν και ο Αντουάν, συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο.
Ο Μπερνάρ Αρνό «έχει μια πολύ έξυπνη οικογένεια γύρω του, η οποία συνεχίζει να εκπαιδεύεται, να προοδεύει, και να σχετίζεται ολοένα και περισσότερο με την οικογενειακή επιχείρηση», δήλωσε στο Bloomberg ο οικονομικός διευθυντής της LVMH.
Ενώ κάποιοι ισχυρίζονται ότι υπάρχει ένα κλίμα ανταγωνισμού μεταξύ του Αλεξάντρ και του Φεντερίκ, οι οποίοι είναι κοντά σε ηλικία, αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια υγιής εξομοίωση για την ομάδα στα μάτια του πατέρα τους, ο οποίος ανέκαθεν ενθάρρυνε έναν βαθμό ανταγωνισμού μεταξύ των ετικετών LVMH. «Δεν έχω αγαπημένη μάρκα», είπε ο Αρνό τον Οκτώβριο όταν ρωτήθηκε για την προτίμησή του μεταξύ των brands που ανήκουν στην LVMH. «Πώς μπορεί κανείς να πει ότι προτιμά ένα από τα παιδιά του;», καταλήγει.
Διαβάστε ακόμη
ΔΕΔΔΗΕ: Κίνδυνος νέου εκτροχιασμού του διαγωνισμού των έξυπνων μετρητών ύψους €1,1 δισ.
Μάικλ Τζόρνταν: Πώς το Νο1 brand στην ιστορία του αθλητισμού έχτισε περιουσία 2,2 δισ. δολαρίων
Ρεκόρ αιτήσεων για την πλατφόρμα των ευάλωτων δανειοληπτών – Έρχονται πέντε αλλαγές