search icon

Διεθνή

Μπερνάρ Αρνό (LVMH): Αυτός είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου

Ο 73χρονος Αρνό, με περιουσία 170,8 δισ. δολαρίων, ήταν εδώ και καιρό στο «κλαμπ» των ultra rich - Επικεφαλής του ομίλου LVMH πραγματοποιεί σπάνια δημόσιες εμφανίσεις και δεν είναι προσωπικά ενεργός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Αρκετοί είναι εκείνοι που θεωρούν πως ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου είναι ο Έλον Μασκ. Ο Γάλλος  Μπερνάρ Αρνό, ο μεγιστάνας πίσω από τον πανίσχυρο όμιλο πολυτελών ειδών LVMH, ξεπέρασε τον ιδιοκτήτη του Twitter, Έλον Μασκ, στον δείκτη Bloomberg Billionaires Index, και κατέκτησε έτσι την κορυφή. Ποτέ πριν κανένας από τη Γαλλία – ή την Ευρώπη συνολικά – δεν ισχυρίστηκε ότι έχει τη μεγαλύτερη περιουσία στον πλανήτη.

Αν και ο όμιλος LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SE εκπέμπει υπερβολή, με 75 ετικέτες που κυμαίνονται από Dom Perignon έως Christian Dior και Tiffany & Co., ο ίδιος αναζήτησε ένα χαμηλό προφίλ σε μια χώρα όπου η επίδειξη πλούτου θεωρείται αποκρουστική. Ο Αρνό, με περιουσία 170,8 δισ. δολαρίων, έχει χρησιμοποιήσει την επιχειρηματική του δεξιοτεχνία για να μετατρέψει τον LVMH στον μεγαλύτερο όμιλο ειδών πολυτελείας στον κόσμο.

Ο όμιλος είναι ένα πεδίο εκπαίδευσης για φιλόδοξους σχεδιαστές που επιδιώκουν να κάνουν όνομα, σχολιάζει το Bloomberg: ο Marc Jacobs και ο αείμνηστος Virgil Abloh στη Louis Vuitton, ο Raf Simons στον Christian Dior, η Phoebe Philo στη Celine. Όλα έβαλαντη σφραγίδα τους σε καινοτομίες που κράτησαν τον οίκο «φρέσκο» για τους καταναλωτές.

Ενώ η πτώση των αγορών έχει πλήξει και τον Αρνό φέτος –η περιουσία του μειώθηκε περίπου 7,2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022– τα πράγματα ήταν πολύ καλύτερα για εκείνον από τους δισεκατομμυριούχους του κλάδου τεχνολογίας που κυριαρχούν στη λίστα των πιο πλούσιων ανθρώπων του πλανήτη. Αυτό συμβαίνει επειδή η ζήτηση παρέμεινε ανθεκτική για προϊόντα υψηλής ποιότητας καθώς η κρίση του Covid-19 έχει υποχωρήσει.

Η LVMH με έδρα το Παρίσι πραγματοποίησε πωλήσεις 64 δισεκατομμυρίων ευρώ πέρυσι, σε μια απότομη ανάκαμψη από τα βάθη της πανδημίας το 2020. Ο Αρνό και η οικογένειά του κατέχουν περίπου το 48% των μετοχών της εταιρείας, με το 64% των δικαιωμάτων ψήφου.

Ποιός είναι

Γεννημένος στο Roubaix στη βόρεια Γαλλία το 1949, ο Αρνό αποφοίτησε από το Πολυτεχνείο. Συνέχισε να εργάζεται στην οικογενειακή επιχείρηση Ferret Savinel, η οποία είχε επικεντρωθεί στις βιομηχανικές κατασκευές, πριν μετακομίσει το 1981 στις ΗΠΑ, όπου έκανε τα πρώτα του βήματα στην ανάπτυξη ακινήτων.

Επέστρεψε στη Γαλλία για να «εισβάλει» στα είδη πολυτελείας το 1984, όταν ανέλαβε την Boussac Saint-Freres, τον χρεοκοπημένο όμιλο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων που είχε ένα διαμάντι: τον οίκο Christian Dior.

Απέκλεισε τις περισσότερες από τις άλλες επιχειρήσεις της εταιρείας και χρησιμοποίησε τα απροσδόκητα κέρδη για να αγοράσει ένα μερίδιο ελέγχου της LVMH, της οποίας οι δύο κύριες εταιρείες, η Louis Vuitton και η Moet Hennessy, είχαν συγχωνευθεί το 1987.

Τις επόμενες τρεις δεκαετίες, μετέτρεψε την LVMH σε ένα μεγαθήριο πολυτελείας που πουλούσε σαμπάνια, κρασί, οινοπνευματώδη ποτά, μόδα, δερμάτινα είδη, ρολόγια, κοσμήματα, διαμονές σε ξενοδοχεία, αρώματα και καλλυντικά μέσα από περισσότερα από 5.500 καταστήματα σε όλο τον κόσμο.

Κατάλαβε γρήγορα ότι η Κίνα θα γινόταν μια βασική αγορά, ανοίγοντας το πρώτο κατάστημα Louis Vuitton στο Πεκίνο το 1992. Η LVMH, με χρηματιστηριακή αξία 365,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, νωρίτερα φέτος ήρε το όριο ηλικίας του διευθύνοντος συμβούλου της, που θα επέτρεπε στον Αρνό να παραμείνει στο τιμόνι το αργότερο έως τα 80 έτη. Ο ίδιος επιθυμεί να είναι επικεφαλής για περισσότερο.

Διαβάστε επίσης

Η βαθιά ανάσα του Μαξίμου, το κληρονομικό χάρισμα, οι μνηστήρες της Καλαμάτας και το καζίνο Πηλαδάκη

Shein: Πώς χτίστηκε η αυτοκρατορία των 40 δισ. δολ. που «τράνταξε» την παγκόσμια μόδα

Ανταρκτική: Η συναρπαστική διαδρομή προς το απόλυτο ταξίδι μιας ζωής

Exit mobile version