Επιθέσεις σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν είναι πιθανό να εξαπολύσει το Ισραήλ σε 2-3 χρόνια, όπως εκτίμησε σήμερα ο απερχόμενος υπουργός Άμυνας, Μπένι Γκαντζ, σε μια ασυνήθιστη δημόσια τοποθέτηση για… πολεμική σύρραξη με χρονικό ορίζοντα.
Καθώς οι διεθνείς προσπάθειες για αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 έχουν αποβεί άκαρπες, το Ιράν έχει αρχίσει την παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου, μια διαδικασία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή πυρηνικής βόμβας -αν και η Τεχεράνη αρνείται πως έχει τέτοια πρόθεση.
«Σε 2-3 χρόνια μπορεί να σχίζετε τους αιθέρες προς ανατολάς, συμμετέχοντας σε μια επίθεση κατά πυρηνικών εγκαταστάσεων στο Ιράν», είπε ο Μπένι Γκαντζ σε τελετή αποφοίτησης πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ.
Οι συγκεκαλυμμένες απειλές του Ισραήλ για επιθέσεις σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν στην περίπτωση που θεωρήσει αδιέξοδο τον διάλογο της Δύσης με την Τεχεράνη, χρονολογούνται εδώ και περίπου μία δεκαετία.
Ωστόσο, όπως αναφέρει το Reuters, στρατιωτικοί αναλυτές αμφισβητούν την ικανότητα των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημιά σε μακρινούς στόχους στο Ιράν, που είναι διασκορπισμένοι και αμυντικά θωρακισμένοι.
Το Ισραήλ ακολουθεί πιστά το δόγμα της στρατηγικής ασάφειας, χωρίς να επιβεβαιώνει, αλλά ούτε και να αρνείται ότι διαθέτει πυρηνικά όπλα. Ειδικοί το θεωρούν βέβαιο, εκτιμώντας πως απέκτησε την πρώτη πυρηνική βόμβα από τα τέλη του 1966.
Σε αντίθεση με το Ιράν, το Ισραήλ δεν έχει υπογράψει τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων, που θεωρείται ακρογωνιαίος λίθος για την επιδίωξη του πυρηνικού αφοπλισμού.
Διαβάστε ακόμη
AirBnB: Οι κόφτες στην Ευρώπη και η κατάσταση στην Ελλάδα
Αγορές πλοίων: Second to nobody oι Έλληνες εφοπλιστές με $5,6 δισ. το 2022
Financial Times: Μήνυση της ExxonMobil στην ΕΕ για τον έκτακτο φόρο στις πετρελαϊκές εταιρείες