search icon

Διεθνή

Βενεζουέλα: Ένα εκατομμύριο διαδηλωτές στον δρόμο κατά Μαδούρο

Διαμαρτυρίες ξένων MME για απελάσεις δημοσιογράφων - Με το σύνθημα «αυτή η κυβέρνηση θα καταρριφθεί», οι διαδηλωτές ξεχύθηκαν στους δρόμους απαιτώντας από τον πρόεδρο να ανακοινώσει δημοψήφισμα για την παραμονή του ή όχι

Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι κατέλαβαν τους δρόμους του Καράκας, πρωτεύουσας της Βενεζουέλας, στη μαζικότερη διαδήλωση του τελευταίου χρόνου στη χώρα και σε μια ηχηρή ένδειξη του διχασμού που κλονίζει μια ήδη βεβαρημένη κοινωνία.

Ντυμένοι στα λευκά και με το σύνθημα “αυτή η κυβέρνηση θα καταρριφθεί”, οι διαδηλωτές ξεχύθηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας, απαιτώντας από τον πρόεδρο, Νίκολας Μαδούρο, να ανακοινώσει δημοψήφισμα, από το αποτέλεσμα του οποίου θα κριθεί η παραμονή του ή όχι στην προεδρία.

Την ίδια ώρα, στους δρόμους βγήκαν και οι υποστηρικτές του Μαδούρο, καθώς η έκκληση του προέδρου τους εισακούστηκε. Πλήθος ντυμένο στα κόκκινα – το χρώμα του Ούγκο Τσάβες – διαδήλωνε υπέρ της παραμονής του προέδρου στην ηγεσία της χώρας.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης, στο Γαλλικό Πρακτορείο, “μεταξύ 950.000 και 1,1 εκατομμυρίων άνθρωποι” συμμετείχαν στην διαδήλωση στο Καράκας με αίτημα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την απομάκρυνση του Maduro.

Οι διαδηλωτές κατέλαβαν λεωφόρους και δρόμους του Καράκας και ξεχύθηκαν σε πλατείες της πρωτεύουσας. Το κλίμα που επικρατεί στη χώρα ξεπερνά τα όρια μίας απλής εκδήλωσης διαμαρτυρίας και της αγανάκτησης των πολιτών, οι οποίοι υφίστανται με τον πλέον σκληρό τρόπο τις επιπτώσεις της οικονομικής δυσπραγίας της Βενεζουέλας. Κάποιοι αναγκάζονται να ταξιδεύουν επί ώρες, προκειμένου να βρουν τροφή, ενώ άλλοι έρχονται αντιμέτωποι το πρόβλημα της ανεργίας, αλλά και τη βία που κυριαρχεί στη χώρα, καθιστώντας της απουσίας της κυβέρνησης ακόμη πιο εμφανή.

Πάντως, στην περίπτωση των διαδηλωτών, η κυβέρνηση δίνει το “παρών”. Σημειωτέον πως πριν από μερικές ημέρες, ο Daniel Ceballos, επικεφαλής της αντιπολίτευσης συνελήφθη και με την κατηγορία υποκίνησης βίας, οδηγήθηκε στη φυλακή, ενώ και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης ανέφεραν πως μέλη τους είχαν τεθεί υπό κράτηση. Μάλιστα, υπάρχουν και μαρτυρίες για προσπάθειες της κυβέρνησης να παρακωλύσει το έργο των δημοσιογράφων και την κάλυψη των εξελίξεων από τα ΜΜΕ.

Ο ίδιος ο Μαδούρο έκανε λόγο για “πραξικόπημα”, αναφερόμενος στους διαμαρτυρόμενους, διαμηνύοντας προς τους υποστηρικτές του πως κατέστειλαν της βία, κάνοντας μνεία και στις καταστολές των ακτιβιστών.

Ο 53χρονος σοσιαλιστής πρόεδρος, η δημοτικότητα του οποίου έχει πέσει κάτω από το 25%, υποστηρίζει ότι το κίνημα «Κατάληψη του Καράκας» που σχεδιάζει η αντιπολίτευση είναι ένα συγκαλυμμένο σχέδιο πραξικοπήματος, που υποκινείται από τις ΗΠΑ, παρόμοιο με το βραχύβιο πραξικόπημα σε βάρος του προκατόχου και μέντορά του, Ούγκο Τσάβες, το 2002.

Αστυνομικοί και στρατιώτες αναπτύχθηκαν σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας και πολλοί διαδηλωτές ανέφεραν ότι στήθηκαν μπλόκα σε όλους τους μεγάλους οδικούς άξονες.

Φοβούμενοι πιθανές ταραχές, ιδίως μετά τον θάνατο 43 ανθρώπων σε διαδηλώσεις εναντίον του Μαδούρο το 2014, πολλοί καταστηματάρχες έκλεισαν τα μαγαζιά τους και ορισμένες συνοικίες του Καράκας έμοιαζαν έρημες νωρίς το πρωί.

«Πρέπει να εκδηλωθούμε και να αγωνιστούμε για μια ελεύθερη Βενεζουέλα! Δεν αντέχουμε πλέον», είπε στο πρακτορείο Ρόιτερς η Ελίζαμπετ ντε Μπάρον, 69 ετών, η οποία έφτασε στην πρωτεύουσα από την πόλη Γκουαρένας για να συμμετάσχει στην κινητοποίηση.

«Είμαι έτοιμος για όλα, δεν θα επιτρέψουμε ένα πραξικόπημα» δήλωσε ο Μαδούρο σε ομιλία του αργά το βράδυ της Τετάρτης.

Αποκάλυψε μάλιστα ότι έχουν συλληφθεί πολλά πρόσωπα γιατί, όπως ισχυρίστηκε, σχεδίαζαν να τοποθετήσουν εκρηκτικά και να σκοτώσουν τους ομοϊδεάτες τους υποστηρικτές της αντιπολίτευσης για να δυσφημίσουν την κυβέρνηση και να προκαλέσουν χάος.

Ξένα μέσα ενημέρωσης διαμαρτύρονται για απελάσεις δημοσιογράφων

Η γαλλική εφημερίδα Le Monde διαμαρτυρήθηκε έντονα για την απέλαση από τη Βενεζουέλα της ειδικής απεσταλμένης της και πολλών άλλων δημοσιογράφων που ετοιμάζονταν να καλύψουν τη μεγάλη, πανεθνική διαδήλωση της αντιπολίτευσης εναντίον του προέδρου της χώρας Νίκολας Μαδούρο.

Η Μαρί-Εβ Ντελτέφ, η οποία υπογράφει ως «Μαρί Ντελκά» στις ανταποκρίσεις της από την Κολομβία, στάλθηκε πίσω στην Μπογκοτά την Τετάρτη, μόλις έφτασε στο αεροδρόμιο του Καράκας. Η απέλασή της χαρακτηρίστηκε απαράδεκτη από τον διευθυντή της Le Monde, τον Ζερόμ Φενολιό.

Ο Τζον Ότις, του αμερικανικού ραδιοφωνικού σταθμού NPR και ο Σέζαρ Μορένο, του κολομβιανού ραδιοφώνου Caracol, είχαν την ίδια μεταχείριση.

«Τους υποχρέωσαν να υπογράψουν ένα έγγραφο που χαρακτηρίζει την είσοδό τους στη χώρα «μη επιθυμητή» επειδή δεν ήταν σύμφωνη με τους κανόνες που διέπουν τη μετανάστευση», διευκρινίζει η γαλλική εφημερίδα. Μόνο στον ανταποκριτή της Wall Street Journal, τον Κέτζαλ Βίας, επιτράπηκε να μπει στη χώρα διότι διαθέτει βίζα μόνιμου κατοίκου της Βενεζουέλας.

«Ζητούμε να επιτραπεί στη συνάδελφό μας και στους άλλους εκπροσώπους των ξένων μέσων ενημέρωσης να περάσουν στη Βενεζουέλα για να ασκήσουν ελεύθερα το επάγγελμά τους», έγραψε ο Φενολιό στον ιστότοπο της εφημερίδας.

Αργά το βράδυ της Τρίτης απελάθηκαν επίσης ένας ανταποκριτής της εφημερίδας Miami Herald και η Κολομβιανή δημοσιογράφος Ντόρα Γκλότμαν. Η ομάδα του τηλεοπτικού σταθμού Al Jazeera είχε ήδη απελαθεί από την Τρίτη.

Exit mobile version