search icon

Διεθνή

BCG: Οι αποτιμήσεις των τραπεζών μπορούν να αυξηθούν κατά $7 τρισ. την επόμενη 5ετία

Σύμφωνα με έρευνα του Boston Consulting Group, οι τράπεζες αντιμετωπίζουν παγίδες αλλά έχουν και τεράστιες ευκαιρίες για την βελτίωση της παραγωγικότητας και της κερδοφορίας τους - Χαμηλές επιδόσεις από τις αμερικανικές τράπεζες – To πλήγμα από τα επιτόκια και την περσινή κρίση

Οι αποτιμήσεις των παγκόσμιων τραπεζών θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά $7 τρισεκατομμύρια την επόμενη πενταετία, εάν προχωρήσουν σε λήψη βημάτων για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της παραγωγικότητας, όπως ανέφερε το Boston Consulting Group σε πρόσφατη ανάλυσή του.

Οι τράπεζες θα μπορούσαν να διπλασιάσουν τις αποτιμήσεις τους εάν προσηλωθούν στην αναπτυξιακή στρατηγική και τη βελτίωση της τρέχουσας τιμής των μετοχών τους προς τη λογιστική τους αξία παρά τα εμπόδια τα οποία αντιμετωπίζουν.

Όπως αναφέρει το Boston Consulting Group, η μεγαλύτερη αιτία απαισιοδοξίας είναι η σημαντική μείωση της κερδοφορίας.

Περίπου το 75% των τραπεζικών μετοχών είχαν επιδείξει αναλογία τρέχουσας τιμής προς λογιστική αξία των μετοχών υπό του 1 το 2022, τη στιγμή που η αναλογία P/E βρισκόταν στο ήμισυ των επιπέδων του 2008. 

Ακόμα κι αν επενδύσουν στην παραγωγικότητα και απλοποιήσουν ριζικά τις επιχειρήσεις τους, τα κέρδη των τραπεζών θα παραμείνουν υπό πίεση λόγω των υψηλότερων κεφαλαιακών απαιτήσεων και τον αυξημένο ανταγωνισμό από νεότερους παίκτες όπως οι fintechs, όπως τόνισε το Boston Consulting Group. 

«Οι τράπεζες δεν είναι πιθανό να επιστρέψουν στα επίπεδα κερδοφορίας και τις αποτιμήσεις που είχαν πριν από την παγκόσμια οικονομική κρίση», ανέφερε η συμβουλευτική.

Παγίδες και ευκαιρίες

Οι προσδοκίες για τις τράπεζες θα συνεχίσουν να αυξάνονται τα επόμενα χρόνια: υψηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις, περαιτέρω κανονισμοί για την προστασία των καταναλωτών, αναγκαίες επενδύσεις σε κοινές χρηματοοικονομικές υποδομές και περαιτέρω μείωση των αμοιβών λόγω του αυξημένου ανταγωνισμού.

Καθώς οι κυβερνήσεις και οι ρυθμιστικές αρχές εντείνουν τα σχέδιά τους σχετικά με το μέλλον των χρηματοπιστωτικών αγορών και την καινοτομία, υπάρχει μια ευκαιρία για την αντιμετώπιση των κενών πληροφοριών μεταξύ των χρηματοπιστωτικών και των κυβερνητικών φορέων λήψης αποφάσεων.

Μέσω της δημιουργίας πλήρους διαφάνειας σχετικά με τους μακροπρόθεσμους στόχους των ρυθμιστών, δη την εφαρμογή νέων τεχνολογιών όπως τα δίκτυα πληρωμών σε πραγματικό χρόνο, μεταξύ άλλων, οι τράπεζες και οι ρυθμιστικές αρχές θα μπορούσαν να δημιουργήσουν λύσεις οι οποίες θα επωφελήσουν πολλές οικονομίες. 

«Οι κυβερνήσεις θα επιβαρύνουν σημαντικά τις τράπεζες ώστε να αποτελέσουν καταλύτες αλλαγής, ιδίως στον τομέα της ενεργειακής μετάβασης», αναφέρε το στέλεχος του BCG, Σαουράμπ Τριπάθι, προσθέτοντας πως «αυτό με τη σειρά του δημιουργεί σημαντική ευκαιρία για συνεργασία. Οι ρυθμιστικές αρχές μπορούν να λάβουν συμπληρωματικά μέτρα χωρίς να επηρεάσουν τη συστημική τους σταθερότητα και χωρίς τη δημιουργία περαιτέρω κινδύνων, κάτι το οποίο θα μπορούσε να ενισχύσει τα επιχειρηματικά μοντέλα των τραπεζών. Τα μέτρα αυτά θα μπορούσαν να συμπεριλαμβάνουν νέες προσεγγίσεις όσον αφορά τη ρύθμιση, την ενοποίηση ή την δημιουργία πλαισίων για επίτευξη περισσότερων στόχων».

Εάν οι τράπεζες θέλουν να βγουν κερδισμένες όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα, πρέπει να προσηλωθούν προς την υψηλότερη παραγωγικότητα και να μειώσουν ριζικά το κόστος της πολυπλοκότητας των συστημάτων τους. Βασιζόμενες σε ένα κυρίως ψηφιακό μέλλον, οι τράπεζες μπορούν να σχεδιάζουν ένα εξ ολοκλήρου νέο επιχειρηματικό μοντέλο το οποίο θα επικεντρώνεται στην παραγωγικότητα η οποία θα κυμαίνεται 40% υψηλότερα σε σχέση με σήμερα. 

Οι τράπεζες θα πρέπει επίσης να λάβουν και αποφάσεις οι οποίες θα ενισχύσουν την αξία του χαρτοφυλακίου τους. Θα πρέπει να εγκαταλείψουν επιχειρηματικούς κλάδους, ή τουλάχιστον να μειώσουν την έκθεσή τους σε κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων με χαμηλές αποδόσεις και να επενδύσουν σε νέους τομείς στρατηγικής ανάπτυξης οι οποίοι διαθέτουν ευνοϊκότερα επίπεδα απόδοσης ιδίων κεφαλαίων.

Τα δραματικά απλουστευμένα επιχειρηματικά μοντέλα των τραπεζών θα πρέπει να υποστηρίζονται από έναν ενεργά διαχειριζόμενο ισολογισμό, ένα σύγχρονο λειτουργικό μοντέλο και μία τολμηρή θέληση για ανάπτυξη της ψηφιοποίησης και της χρήσης εφαρμογών οι οποίες χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη.

Το νέο, αυτό, λειτουργικό μοντέλο θα πρέπει να συμβάλει στην επίτευξη καλύτερης παραγωγικότητας μέσω της χρήσης τεχνολογίας, ενώ θα πρέπει να βοηθά και στη δημιουργία νέων στρατηγικών συνεργασιών και δυνατοτήτων για ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

«Οι τράπεζες δεν πρέπει απλά να γίνουν εταιρείες τεχνολογίας, αλλά και εταιρείες τεχνολογικών προϊόντων οι οποίες συνδυάζουν την προσήλωση προς τον πελάτη αλλά και την ριζική απλότητα και τη διαχείριση των κινδύνων σε ένα εξελιγμένο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα», τόνισε το στέλεχος του BCG, Κίλιαν Μπενζ. 

Διαβάστε ακόμη

Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Η παγκόσμια ανάπτυξη θα περιοριστεί λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων (pics)

Χρυσή λίρα: Σε ιστορικό χαμηλό οι πωλήσεις – Οι τιμές, οι αγοραστές και… τα σεντούκια (πίνακας)

ΕΚΤ: Δήλωση σοκ από τον Χόλτσμαν – Μπορεί να μην έχουμε καθόλου μειώσεις επιτοκίων φέτος (upd)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version