Με αφορμή τη σύνοδο COP26 για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, οι ηγέτες της παγκόσμιας κοινότητας δέχονται έντονη πίεση να αντιμετωπίσουν την κλιμακούμενη υπερθέρμανση του πλανήτη και σε φαινόμενα, όπως οι ακραίοι καύσωνες και οι ολοένα και πιο συχνές μεγάλες δασικές πυρκαγιές, που δοκίμασαν τις χώρες της Μεσογείου το περασμένο καλοκαίρι.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, τα κύματα καύσωνα πρόκειται να είναι πιο συχνά στο μέλλον, όπως και το γεγονός οι μεγάλες πυρκαγιές θα αποτελούν πλέον, καθημερινότητα.
Ποιοι ευθύνονται
«Δεν το περιμέναμε ποτέ αυτό» λέει ο Νίκος Δημητράκης, αγρότης που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη βόρεια Εύβοια. «Φανταζόμασταν ότι ένα τμήμα μπορεί να καεί, αλλά όχι ολόκληρη η περιοχή» συμπληρώνει.
Λέει πως όταν η φωτιά έφτασε κοντά στο σπίτι του, δεν υπήρχε κανείς να βοηθήσει. «Η φωτιά πλησίαζε και καθόμουν και παρακολουθούσα. Κάποια στιγμή ξέσπασα σε κλάματα και έφυγα. Δεν μπορείς να κάνεις κάτι μόνος, αν δεν υπάρχει πυροσβεστικό όχημα κοντά».
Όπως πολλοί κάτοικοι της Εύβοιας ο Νίκος στηριζόταν στο δάσος για να βγάλει τα προς το ζην.
«Χάσαμε τον θησαυρό μας, το δάσος μας, ζούσαμε από αυτό» τονίζει.
Για τον ίδιο είναι ξεκάθαρη μέσα από την καταστροφή η κλιματική αλλαγή, υπογραμμίζοντας πως το πρόβλημα δεν είναι παγκόσμιο. «Δεν υπάρχει μόνο ελληνικό πρόβλημα ή αμερικανικό ή ιταλικό πρόβλημα. Είναι παγκόσμιο πρόβλημα», λέει.
Παγκόσμιο φαινόμενο
«Εμπιστεύομαι τη φύση, αυτό που δεν εμπιστεύομαι είναι οι άνθρωποι». Από την πλευρά του ο Ηλίας Ζηρίτης, ειδικός στις δασικές πυρκαγιές στο Παγκόσμιο Ταμείο για την Άγρια Ζωή, αναφέρεται στο χρόνο που θα χρειαστεί για να αναγεννηθούν τα δάση, που σύμφωνα με τους δασολόγους και εφόσον μπορέσουν να προστατευτούν από μελλοντικές πυρκαγιές, τα δέντρα θα χρειαστούν έως και 30 χρόνια για να αναπτυχθούν ξανά.
Τα πευκοδάση, αναφέρει ο κ. Ζηρίτης, μπορούν να αντιμετωπίσουν, ακόμη και να ευδοκιμήσουν, με τις πυρκαγιές κάθε 30 έως 40 χρόνια. Ωστόσο, φοβάται ότι τα δάση δεν θα μπορέσουν να αναγεννηθούν εάν οι πυρκαγιές ξεσπούν πολύ συχνά.
Η πρόληψη σώζει
Ο κ. Ηλίας, ο οποίος είναι επίσης εθελοντής πυροσβέστης, φοβάται από την πλευρά του ότι οι αρχές θα παρασυρθούν από τη μια κρίση στην άλλη, τονίζοντας ότι η π΄ροληψη είναι πολύ σημαντικός παράγοντας. Χωρίς μεγαλύτερη εστίαση στην πρόληψη, ο ίδιος ανησυχεί ότι οι μεγάλες πυρκαγιές θα συμβαίνουν ξανά και ξανά.
Εξηγώντας τι μπορεί να γίνει, ο κ. Ηλίας αναφέρει ότι χρειάζεται καλύτερη διαχείριση των δασών, απομάκρυνση εύφλεκτων δασικών υλικών, όπως τα σπασμένα κλαδιά και τα νεκρά φύλλα, ειδικά σε περιοχές όπου η κατοικίσιμη περιοχή είναι πολύ κοντά στο δάσος.
«Οι πολιτικοί εδώ στην Ελλάδα λένε ότι το πρόβλημα των δασικών πυρκαγιών είναι η κλιματική αλλαγή. Αλλά, ξέρετε, η κλιματική αλλαγή είναι μόνο ένα από τους παράγοντες για τις μεγάλες δασικές πυρκαγιές», σημειώνει, και υπογραμμίζει ότι θεωρεί πως οι άνθρωποι πρέπει να είναι έτοιμοι να προσαρμοστούν σε μια νέα πραγματικότητα με περισσότερους καύσωνες και περισσότερες ημέρες κινδύνου πυρκαγιάς. Για τον ίδιο, η απάντησή στην κλιματική αλλαγή είναι η πρόληψη.
Διαβάστε ακόμη:
Μητσοτάκης στο υπουργικό: Ο κλιματικός νόμος οδηγεί την Ελλάδα σε νέα εποχή (upd)
EBRD: Ανάπτυξη 7% της ελληνικής οικονομίας φέτος και 3,9% το 2022
Όμιλος Sani/Ikos: Επένδυση €125 εκατ. στην Κρήτη για την ανάπτυξη νέου ξενοδοχειακού συγκροτήματος