Τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της τουρκικής οικονομίας έκρουσε ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Ταγίπ Ερντογάν και νυν πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου Κόμματος της Δημοκρατίας και της Προόδου (Deva), Αλί Μπαμπατζάν.
Ο Μπαμπατζάν διετέλεσε υπουργός Οικονομίας, υπουργός Εξωτερικών και αναπληρωτής πρωθυπουργός υπό τις κυβερνήσεις Ερντογάν. Το 2019 αποχώρησε από το AKP, επικαλούμενος «βαθιές διαφωνίες» με την πορεία που ακολουθεί το κόμμα, και ίδρυσε το Deva.
Μιλώντας σε κομματική συγκέντρωση, ο Αλί Μπαμπατζάν τόνισε ότι «είμαστε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας ως χώρα» και κάλεσε την κυβέρνηση «να πράξει άμεσα το καθήκον της».
«Ανησυχώ γιατί ο κίνδυνος χρεοκοπίας της χώρας μας έχει φτάσει σε πρωτοφανές επίπεδο. Το μέλλον των παιδιών μας διακυβεύεται. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα ζήτημα οικονομικής και χρηματοπιστωτικής επιβίωσης. Η πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας έχει πέσει στο χειρότερο επίπεδο στην ιστορία», είπε.
Ali Babacan: “İflas çukuruna düşmemiz an meselesi. Bir gecede olur. Bu işin şakası yok.
Derhal aklınızı başınıza toplayın.” pic.twitter.com/01PrC6LbSo
— DEVA Partisi (@devapartisi) June 15, 2022
Εξηγώντας τι σημαίνει χρεοκοπία, ο Μπαμπατζάν είπε: «Σημαίνει ότι η Τουρκία δεν θα μπορεί να πληρώσει για το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο που εισάγει. Πτώχευση σημαίνει ότι βασικές ανάγκες, όπως για φυσικό αέριο και ντίζελ, δεν θα μπορούν να καλυφθούν ούτε με χρήματα. Ακόμα και αν έχεις λεφτά, δεν θα μπορείς να πάρεις πάνω από μισό ρεζερβουάρ ή περιμένεις 3 ώρες σε ουρά. Αυτό είναι χρεοκοπία».
«Χρεοκοπία σημαίνει εκτεταμένες και μακροχρόνιες διακοπές ρεύματος σε όλη τη χώρα. Φανταστείτε ότι η ηλεκτρική ενέργεια κόβεται για έξι ώρες, 10 ώρες την ημέρα. Αυτός είναι ο κίνδυνος. Πτώχευση σημαίνει συνολική οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάρρευση. Πτώχευση σημαίνει χάος!» είπε.
Ο Μπαμπατζάν κάλεσε τον Ερντογάν να αλλάξει άμεσα την οικονομική και τη χρηματοοικονομική διαχείριση της χώρας.
«Αποφασίστε αμέσως. Κάντε ό,τι είναι απαραίτητο για τη διαχείριση της οικονομίας με βάση τη λογική και την επιστήμη», τόνισε. «Διορίστε αμέσως εξειδικευμένο προσωπικό στην Κεντρική Τράπεζα και την Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία και μην επεμβαίνετε σε αυτούς τους ανεξάρτητους φορείς» πρόσθεσε.
«Στο σημείο που έφτασε η Τουρκία είναι αποτέλεσμα κακής διαχείρισης. Αν αγνοήσουν τα γεγονότα και συνεχίσουν να συγκαλύπτουν, η χρεοκοπία είναι αναπόφευκτη. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τη διαχείριση με ικανό προσωπικό,» συμπλήρωσε.
Διαβάστε ακόμη:
Αυξήσεις επιτοκίων: Οι δύο όψεις του νομίσματος για τις ελληνικές τράπεζες
OHE: Η επισιτιστική κρίση μπορεί να ξεριζώσει ακόμα περισσότερους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο
Φυσικό αέριο: Εκτόξευση στα 130 ευρώ μετά το «ψαλίδι» στις ροές της Gazprom