Σε αντίθετες κατευθύνσεις θα κινηθούν οι αντίπαλοι στις αμερικανικές εκλογές Τζο Μπάιντεν και Ντόναλντ Τραμπ, με τον φορολογικό συντελεστή του 21% τον οποίο επιβάλλουν οι ΗΠΑ στις επιχειρήσεις να είναι ένα από τα μεγαλύτερα θέματα των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Αυτό σημαίνει ότι το διακύβευμα είναι τεράστιο τόσο για τα κέρδη των εταιρειών όσο και για τα φορολογικά έσοδα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Εάν οι Δημοκρατικοί κερδίσουν τις εκλογές, ο φορολογικός συντελεστής θα μπορούσε να αυξηθεί έως και στο 28%, ενώ εάν οι Ρεπουμπλικάνοι εξασφαλίσουν την πλήρη εξουσία, θα μπορούσε να μειωθεί στο 15%. H Wall Street Journal υπολογίζει το διακύβευμα στο 1 τρισ. δολάρια.

Το σχέδιο του Μπάιντεν για φορολογικό συντελεστή 28% προβλέπει την αντιστροφή κατά το ήμισυ της μείωσης φόρων που έκαναν οι Ρεπουμπλικάνοι το 2017. Με αυτή την κίνηση, ο φορολογικός συντελεστής των ΗΠΑ για τις επιχειρήσεις θα γίνει και πάλι ένας από τους υψηλότερους ανάμεσα σε όλες τις μεγάλες οικονομίες.

Ο φορολογικός συντελεστής του 15% τον οποίο θέλουν κάποιοι Ρεπουμπλικάνοι, χωρίς να υπάρχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο στο κόμμα, θα είναι ο χαμηλότερος από το 1935 και θα έδινε ώθηση στα κέρδη των επιχειρήσεων. Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων Τραμπ, είπε σε CEOs επιχειρήσεων την περασμένη εβδομάδα ότι επιθυμεί συντελεστή 20%.

Όπως υπολογίζει η Wall Street Journal, κάθε μία ποσοστιαία μονάδα μεταβολής του συντελεστή αντιστοιχεί σε φορολογικά έσοδα 130 δισ. δολαρίων σε βάθος δεκαετίας. Πρακτικά, ανάμεσα στις πιο ακραίες θέσεις των δύο κομμάτων υπάρχει μια διαφορά 1 τρισ. δολαρίων, ποσό που αποδεικνύει ότι οι μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις έχουν τεράστια συμφέροντα στο αποτέλεσμα που θα βγάλουν οι κάλπες.

«Γιατί να θέλουμε να φέρουμε τις αμερικανικές επιχειρήσεις σε μία μη ανταγωνιστική κατάσταση; Και εάν το κάναμε αυτό, γιατί να περιμένουμε ότι θα προσελκύσουμε επενδύσεις στις ΗΠΑ;», λέει στη Wall Street Journal ο Τζον Μόλλερ, διευθύνων σύμβουλος της Procter & Gamble. Ο Μόλλερ είναι επικεφαλής φορολογικών θεμάτων του Business Roundtable, της ομάδας των μάνατζερ από μεγάλες επιχειρήσεις που συναντήθηκαν με τον Trump την περασμένη εβδομάδα.

Οι CEOs αυτοί σχεδιάζουν μια μεγάλη διαφημιστική καμπάνια υπέρ της παραμονής του φορολογικού συντελεστή στο 21% και της επέκτασης των διεθνών φορολογικών αλλαγών που λήγουν μετά από την επόμενη χρονιά, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το inc.com.

Πάντως, ο φορολογικός συντελεστής των επιχειρήσεων είναι ένα μόνο μέρος της ευρύτερης συζήτησης που ανοίγει στις ΗΠΑ του χρόνου, καθώς μεγάλα κομμάτια του φορολογικού νόμου του 2017 πρόκειται να λήξουν. Στο τραπέζι βρίσκονται επίσης ο φορολογικός συντελεστής για φυσικά πρόσωπα, η φοροαπαλλαγή για τα παιδιά, η μείωση του πολιτειακού και τοπικού φόρου και άλλοι φόροι.

Οι επιχειρήσεις κέρδισαν μειώσεις φόρων κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ και εκτιμάται ότι θα ωφεληθούν εάν αυτός επιστρέψει στον Λευκό Οίκο. Το 2017, πολλές επιχειρήσεις είχαν πιέσει για τη μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 25% από το 35%, στοχεύοντας κάπου στη μέση σε σχέση με τους συντελεστές που εφαρμόζονται σε ανταγωνιστικές χώρες. Ο Τραμπ και οι Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου μείωσαν τον συντελεστή στο 21%.

Αντίθετα, μέσα στο Δημοκρατικό Κόμμα, η αύξηση του φορολογικού συντελεστή είναι μια από τις ευκολότερες πολιτικές επιλογές, καθώς φέρνει σημαντικά έσοδα για άλλες προτεραιότητες. Άλλωστε, το κόμμα επικαλείται έρευνες που δείχνουν ότι η μείωση των φόρων ενίσχυσε μόνο ελαφρά τις επενδύσεις και έφερε αυξήσεις μισθών κυρίως στους πιο ακριβοπληρωμένους υπαλλήλους.

Διαβάστε ακόμη

Το δημοσιονομικό κενό των €40 δισ. μπορεί να αποτελέσει «ταφόπλακα» της κυβέρνησης Σολτς

Μοtor Oil: Μπαίνει στην «πρίζα» η μονάδα φυσικού αερίου στην Κομοτηνή με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Πληρωμές IRIS: Αδειάζει η «κλεψύδρα» για τους επαγγελματίες – Τα επόμενα σχέδια

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ