Τα πρώτα δέκα συνταγογραφούμενα φάρμακα που θα περιλαμβάνονται στη λίστα των διαπραγματεύσεων του Medicare, προκειμένου να περιοριστούν οι τιμές τους, ανακοίνωσε ο Τζο Μπάιντεν, σε μια κίνηση που αποτελεί ορόσημο για τους Δημοκρατικούς και παράλληλα προκαλεί μεγάλες αναταράξεις στη φαρμακευτική βιομηχανία έπειτα από δεκαετίες.
Όπως αναφέρει το BBC, για πρώτη φορά η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί τις τιμές για κάποια ακριβά φάρμακα που συνταγογραφούνται κυρίως στους πολίτες άνω των 65 ετών.
Τα πρώτα δέκα φάρμακα περιλαμβάνουν ακριβά σκευάσματα για καρδιολογικά προβλήματα, καρκίνο και διαβήτη, τα οποία παρασκευάζονται από εταιρείες όπως οι Pfizer και Merck.
«Για πάρα πολύ καιρό, οι Αμερικανοί πληρώνουν περισσότερα για συνταγογραφούμενα φάρμακα από ό,τι οποιαδήποτε μεγάλη οικονομία», ανέφερε σε δήλωσή του ο Τζο Μπάιντεν, κάνοντας λόγο για ορόσημο στην εφαρμογή του ιστορικού νόμου για μείωση του κόστους στην περίθαλψη και τα φάρμακα.
«Ενώ η φαρμακευτική βιομηχανία καταγράφει κέρδη ρεκόρ, εκατομμύρια Αμερικανοί αναγκάζονται να επιλέξουν ανάμεσα στο να πληρώσουν τα φάρμακα που χρειάζονται για να ζήσουν, ή να πληρώσουν για φαγητό, ενοίκιο και άλλες βασικές ανάγκες», είπε ο Τζο Μπάιντεν. «Αυτές οι μέρες τελειώνουν».
Η πρώτη λίστα με τα φάρμακα προς διαπραγμάτευση τιμής περιλαμβάνει το χάπι για τον διαβήτη Jardiance, που πωλείται από τις Boehringer Ingelheim και Eli Lilly, το Eliquis για την πρόληψη των εγκεφαλικών, που παράγεται από τις Pfizer και BMS, καθώς και το Entresto της Novartis για τη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας.
Σύμφωνα με τις μεταρρυθμίσεις που έχουν προταθεί, η ελάχιστη μείωση από τις τιμές καταλόγου θα είναι 25%, ωστόσο για ορισμένα φάρμακα η κυβέρνηση μπορεί να διασφαλίσει πολύ μεγαλύτερες μειώσεις.
Σε ό,τι αφορά την επιλογή των φαρμάκων, η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν εφάρμοσε συγκεκριμένα κριτήρια, όπως το κόστος τους για το Medicare και το επίπεδο ανταγωνισμού για κάθε ένα από αυτά. Αργότερα αναμένεται να προστεθούν περισσότερα φάρμακα στη λίστα.
Όπως υπενθυμίζει το BBC, ήδη μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες όπως οι Merck και Johnson & Johnson, έχουν καταθέσει αγωγές για να εμποδίσουν τη διαπραγμάτευση για τις τιμές, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο είναι αντισυνταγματικό.
Διαβάστε ακόμη
Χρηματιστήριο Αθηνών: Νίκη στο… νήμα για τους αγοραστές – «Πέταξε» σε νέα υψηλά η Mytilineos
Μειωμένες κατά 13% οι παραγγελίες για ναυπηγήσεις στο 8μηνο
Φυσικό αέριο: Οι Αυστραλοί εργαζόμενοι της Chevron έδωσαν ημερομηνία για απεργία – Άλμα στις τιμές
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ