search icon

Διεθνή

Μπάιντεν: Η κρίση θα είχε αποφευχθεί αν υπήρχαν συνομιλίες με τη Γαλλία πριν από την AUKUS

Μακρόν και Μπάιντεν συμφώνησαν να κάνουν καλύτερες διαβουλεύσεις, ώστε να χτίσουν σχέσεις εμπιστοσύνης – Επιστρέφει στην Ουάσινγκτον ο Γάλλος πρεσβευτής

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν σήμερα οι πρόεδροι Τζο Μπάιντεν και Εμανουέλ Μακρόν, οι οποίοι συμφώνησαν ότι τα προβλήματα που ανέκυψαν από την ακύρωση της σύμβασης ύψους 54 δισ. ευρώ ανάμεσα στη Γαλλία και την Αυστραλία για την προμήθεια υποβρυχίων μετά τη συμφωνία AUKUS, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν υπήρχαν «ανοιχτές συνεννοήσεις μεταξύ συμμάχων».

Στην πολυαναμενόμενη τηλεφωνική επικοινωνία τους, οι δύο πρόεδροι προσπάθησαν να βρουν μια διέξοδο στη σοβαρότερη διπλωματική κρίση μεταξύ των ΗΠΑ και της Γαλλίας, μετά το γαλλικό «όχι» στον πόλεμο του Ιράκ, το 2003.

Μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας AUKUS, η Αυστραλία θα προμηθευτεί πυρηνικά υποβρύχια αμερικανικής τεχνολογίας.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Ελιζέ, ο Μπάιντεν συμφώνησε ότι αν είχαν γίνει διαβουλεύσεις με τη Γαλλία πριν ανακοινωθεί η τριμερής συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με την Αυστραλία και τη Βρετανία, η διπλωματική κρίση θα είχε αποφευχθεί.

Επίσης, όπως ανέφερε η γαλλική προεδρία, οι Εμανουέλ Μακρόν και Τζο Μπάιντεν συμφώνησαν να ξεκινήσουν μια διαδικασία «καλύτερων διαβουλεύσεων», ώστε να χτίσουν τις προϋποθέσεις που «θα εγγυώνται την εμπιστοσύνη».

Ο πρόεδρος Μπάιντεν «ενημέρωσε για τη αδιάλειπτη δέσμευσή του σε αυτό το θέμα», προσθέτουν στην κοινή ανακοίνωσή τους, την ώρα που το Παρίσι τον κατηγορούσε ότι συμπεριφέρεται στους συμμάχους του όπως ο Ρεπουμπλικάνος προκάτοχός του, Ντόναλντ Τραμπ.

Συνάντηση τον Οκτώβριο

Στη σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία τους, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν στην Ευρώπη τον Οκτώβριο, ενώ οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν ότι θα εντείνουν τη στήριξή τους στις αντιτρομοκρατικές αποστολές των Ευρωπαίων στην περιοχή του Σάχελ.

Ο Μπάιντεν θα συμμετάσχει στη G20 στη Ρώμη, στις 30 – 31 Οκτωβρίου 2021 και κατόπιν στην COP-26 στη Γλασκώβη, στις αρχές Νοεμβρίου.

Ακόμη, σύμφωνα πάντα με το Ελιζέ, οι ΗΠΑ αναγνώρισαν την αναγκαιότητα μιας ισχυρότερης Ευρώπης στον τομέα της άμυνας, στο πλαίσιο της συνεισφοράς της στο ΝΑΤΟ.

Την επόμενη εβδομάδα, ο Γάλλος πρεσβευτής Φιλίπ Ετιέν θα επιστρέψει στην Ουάσινγκτον και θα συνεργαστεί στενά με τους Αμερικανούς συναδέλφους του.

Η Γαλλία είχε ανακαλέσει για διαβουλεύσεις τους πρεσβευτές της από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία την προηγούμενη εβδομάδα, σε μια απόφαση άνευ προηγουμένου στην ιστορία των διακρατικών σχέσεών τους, σε ένδειξη δυσαρέσκειας μετά την ακύρωση της σύμβασης των γαλλικών υποβρυχίων από την Καμπέρα.

Ζήτημα εμπιστοσύνης

«Τα μηνύματα είναι καλά», αφού αναγνωρίζουν ότι θα έπρεπε «να επικοινωνούν καλύτερα», σχολίασε ο Μπέντζαμιν Χαντάντ, διευθυντής του Atlantic Council στην Ευρώπη. «Οι Αμερικανοί κατάλαβαν ότι το σοκ του Παρισιού δεν προήλθε τόσο από το εμπορικό θέμα, όσο από τη διάρρηξη της εμπιστοσύνης», πρόσθεσε.

Ωστόσο, σημείωσε ότι «με μια συζήτηση δεν ξεπερνιούνται όλα τα προβλήματα, από τη μια μέρα στην άλλη».

Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση των δύο ηγετών, ο Μπάιντεν υιοθέτησε έναν πιο διαλλακτικό τόνο, κρίνοντας «απαραίτητο η ευρωπαϊκή άμυνα να είναι πιο ισχυρή», ώστε να συμβάλλει στη διατλαντική ασφάλεια και να συμπληρώνει «τον ρόλο του ΝΑΤΟ».

Η κρίση αυτή άνοιξε στη Γαλλία, αλλά και άλλες χώρες της ΕΕ, μια συζήτηση σχετική με τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αυτονομία όσον αφορά την άμυνα της Ευρώπης. Ορισμένες χώρες, όπως οι στενότεροι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην Ευρώπη, εξέφρασαν επιφυλάξεις. Για παράδειγμα, η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν είπε ότι δεν καταλαβαίνει «καθόλου» την κριτική σε βάρος της Ουάσινγκτον και υπερασπίστηκε τον «πολύ πιστό Τζο Μπάιντεν».

Εξάλλου, στη Γαλλία πολλοί υποψήφιοι για την προεδρία της χώρας, από τον Ζαν-Λυκ Μελανσόν μέχρι τη Μαρίν Λεπέν, ζήτησαν να αναθεωρηθούν οι σχέσεις της Γαλλίας με το ΝΑΤΟ.

Διαβάστε ακόμη

FED: Οι αγορές αναμένουν τον «χρησμό» Πάουελ – Πώς θα προετοιμάσει τους επενδυτές για το tapering

Ρεκόρ 10ετίας για τη ναυλαγορά ξηρού φορτίου

Taxisnet: 150 εκατ. ηλεκτρονικές συναλλαγές στο α΄ εξάμηνο του 2021

 

Exit mobile version