Νέα λεκτική επίθεση κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν εξαπέλυσε πριν λίγη ώρα ο Τζο Μπάιντεν, αποκαλώντας τον κακοποιό, που έχει προχωρήσει σε ανήθικο πόλεμο κατά της Ουκρανίας.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε τη δήλωση αυτή κατά τη διάρκια εκδήλωσης στο Κάπιτολ Χιλ στην Ουάσινγκτον, για τη γιορτή του Αγ. Πατρικίου, όπου αποκάλεσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν εγκληματία δικτάτορα και κακοποιό, που «διεξάγει έναν ανήθικο πόλεμο κατά της Ουκρανίας».
«Ο Πούτιν πληρώνει το τίμημα της επιθετικότητάς του», δήλωσε ακόμη ο Τζο Μπάιντεν σε άλλο σημείο της ομιλίας του.
Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο Τζο Μπάιντεν είχε αποκαλέσει των Πρόεδρο της Ρωσίας εγκληματία πολέμου, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του Κρεμλίνου, το οποίο ανέφερε ότι τα σχόλια αυτά είναι ασυγχώρητα.
Η συγκεκριμένη δήλωση προέκυψε έπειτα από στιχομυθία με δημοσιογράφο, ο οποίος ρώτησε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ αν είναι έτοιμος, με βάση όσα έχει δει, να αποκαλέσει τον Πούτιν εγκληματία πολέμου».
«Θεωρούμε απαράδεκτη και ασυγχώρητη μια τέτοια ρητορική από τον αρχηγό του κράτους, του οποίου οι βόμβες σκότωσαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους», δήλωσε αργότρα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.
Εξάλλου, για «πολύ, πολύ ισχυρά τεκμήρια» για εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται στην Ουκρανία έκανε λόγο νωρίτερα σήμερα η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Λιζ Τρας, μιλώντας στο BBC. Ωστόσο, απέφυγε να χαρακτηρίσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν εγκληματία πολέμου και δήλωσε ότι εναπόκειται στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να αποφασίσει ποιος είναι ή δεν είναι εγκληματίας πολέμου και σε εμάς να παρουσιάσουμε τα τεκμήρια».
Guardian: «Είναι ο Πούτιν εγκληματίας πολέμου και ποιος το αποφασίζει;»
Το κρίσιμο ερώτημα αν «είναι ο Πούτιν εγκληματίας πολέμου και ποιος το αποφασίζει;» θέτει παράλληλα η βρετανική εφημερίδα Guardian σε δημοσίευμά της, στο οποίο ανασύρονται μνήμες από τη δίκη της Νυρεμβέργης, ενώ εξετάζονται οι τρόποι με τους οποίους ένας ηγέτης καταδικάζεται για εγκλήματα πολέμου.
Όπως αναφέρει ο Guardian, ο πρώτος είναι μέσω του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, ο δεύτερος είναι η ανάθεση της υπόθεσης από τον ΟΗΕ σε μια εξεταστική επιτροπή και στη συνέχεια σε ειδικό δικαστήριο εγκλημάτων πολέμου, ενώ μια τρίτη επιλογή θα μπορούσε να είναι ένα δικαστήριο στη λογική εκείνου της Νυρεμβέργης, το οποίο δίκασε τους Ναζί και τους συνεργάτες τους.
Στην προκειμένη περίπτωση, η σύνθεση του δικαστηρίου καθορίστηκε από τους συμμάχους που πολέμησαν εναντίον του φασιστικού άξονα, ενώ στην περίπτωση του Βλαντίμιρ Πούτιν φαίνεται ότι δεν θα υπάρξουν -κατά πάσα πιθανότητα- τέτοιου είδους αντιμαχόμενοι. Όπως και να ‘χει, ένα τέτοιο δικαστήριο θα μπορούσε να καθοριστεί από τις χώρες του ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.
Επίσης, κάποιες χώρες περιλαμβάνουν στο Δίκαιό τους νόμους για τη δίωξη εγκλημάτων πολέμου. Για παράδειγμα, η Γερμανία διεξάγει ήδη έρευνα για τον Πρόεδρο της Ρωσίας, ενώ οι ΗΠΑ μπορεί να μην έχουν αντίστοιχους νόμους, όμως το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ένα τμήμα που ασχολείται με πράξεις όπως οι γενοκτονίες, οι βασανισμοί, η στρατολόγηση παιδιών κ.ά.
Μπλίνκεν: Ξεκίνησε η αξιολόγηση για πιθανά εγκλήματα πολέμου
Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε πως συμφωνεί στο ότι στην Ουκρανία διαπράττονται εγκλήματα πολέμου, καθώς όπως είπε η στοχοποίηση αμάχων συνιστά έγκλημα πολέμου. Συμπλήρωσε δε ότι Αμερικανοί εμπειρογνώμονες έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία καταγραφής και αξιολόγησης πιθανών εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία.
Ο Άντονι Μπλίνκεν επισήμανε ακόμη ότι η Ρωσία πιθανότατα θα απαγάγει συστηματικά τοπικούς αξιωματούχους στην Ουκρανία και θα τους αντικαθιστά με αξιωματούχους – μαριονέτες, κάτι που όπως τόνισε έχει ήδη ξεκινήσει.
Διαβάστε ακόμη
Νέα lockdown στην Κίνα πλήττουν την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα
Έρευνα: Οι Έλληνες στους πέντε κακοπληρωμένους λαούς του πλανήτη (πίνακες)
Μακρόν: Ενεργειακές εταιρείες θα πρέπει να περάσουν στον έλεγχο της Γαλλίας