Την αμφιλεγόμενη εξαγορά της αμερικανικής χαλυβουργίας US Steel από την ιαπωνική Nippon Steel θα μπλοκάρει επισήμως ο Τζο Μπάιντεν, μετά την αρνητική ετυμηγορία της αρμόδιας Επιτροπής Ξένων Επενδύσεων, η οποία εξέτασε το θέμα και έκρινε ότι το deal θέτει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της χώρας.
Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε ελεύθερη πτώση της μετοχής της US Steel κατά πάνω από 20% στη Wall Street στη συνεδρίαση της Τετάρτης, δεδομένου κιόλας πως η διοίκηση της έχει ξεκαθαρίσει πως, αν η συμφωνία καταρρεύσει, η εταιρεία θα έχει πρόβλημα και θα τεθούν σε σοβαρό κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Η τύχη της ύψους 14,9 δισ. δολαρίων συμφωνίας έχει εξελιχτεί σε μείζον πολιτικό θέμα ενόψει και των εκλογών.
Ο Τζο Μπαίντεν εξαρχής είχε εμφανιστεί αρνητικός στη συμφωνία, λαμβάνοντας υπόψη τις διαμαρτυρίες των εργατικών συνδικάτων, τα οποία κιόλας είχαν δηλώσει ότι στηρίζουν την υποψηφιότητα του. Μετά την απόσυρση του από την προεδρική κούρσα και η Κάμαλα Χάρις δήλωσε ανοιχτά προ ημερών πως εναντιώνεται στην εξαγορά ποντάροντας επίσης στην… ψήφο των συνδικάτων ειδικά στην στρατηγικής σημασίας πολιτεία της Πενσιλβάνια.
Η US Steel θα πρέπει «να παραμείνει υπό αμερικανική ιδιοκτησία και να λειτουργεί υπό αμερικανική διοίκηση» τόνισε χαρακτηριστικά η νυν υποψήφια των Δημοκρατικών.
Δεν είναι τυχαίο, πάντως, πως και ο Ντόναλντ Τραμπ έχει εκφράσει την πλήρη αντίθεση του στην συμφωνία, δηλώνοντας πως, αν κερδίσει τις εκλογές, θα μπλοκάρει την εξαγορά.
Αναλόγως πλήθος βουλευτών και από τα δύο κόμματα έχουν δηλώσει δημοσίως πως αντιδρούν στη συμφωνία.
Τελικά ο κύβος ερρίφθη με αφορμή την έκθεση της Επιτροπής Ξένων Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομικών, η οποία αφού μελέτησε το θέμα κατέληξε σε αρνητική ετυμηγορία για την δρομολόγηση της εξαγοράς επικαλούμενη θέμα εθνικής ασφάλειας.
Κι αυτό παρά το γεγονός ότι ο αγοραστής, η Nippon Steel, είναι μια εταιρεία από μια χώρα, την Ιαπωνία, που αποτελεί από τους στενότερους συμμάχους των ΗΠΑ και τον κυριότερο εταίρο της στη δύσκολη ασιατική ήπειρο, όπου κυριαρχεί η αντίπαλος Κίνα.
Σημειωτέον δε, πως ο ιαπωνικός όμιλος προκειμένου να αμβλύνει τις αντιδράσεις είχε δεσμευτεί να κρατήσει αμερικανική διοίκηση στο τιμόνι της εταιρείας και πλειοψηφία Αμερικανών πολιτών στο διοικητικό συμβούλιο. Όμως, οι διαβεβαιώσεις της, μάλλον, έπεσαν στο κενό.
Το ίδιο, βέβαια, ισχύει και για την σημερινή διοίκηση της US Steel, η οποία έχει προειδοποιήσει για αρνητικές οικονομικές συνέπειες για την εταιρεία, εφόσον η εξαγορά δεν προχωρήσει, με χιλιάδες θέσεις εργασίας να βρίσκονται σε κίνδυνο. Οι μέτοχοι δε, της εταιρείας έχουν ήδη εγκρίνει το deal από τις αρχές της χρονιάς.
Η US Steel θεωρείται σύμβολο της βαριάς βιομηχανίας των ΗΠΑ από την εποχή της δημιουργίας της, το 1901, όταν ο Τζέι Πι Μόργκαν, της ομώνυμης θρυλικής αμερικανικής τράπεζας, αγόρασε την Carnegie Steel από τον έτερο μεγιστάνα της εποχής, τον Άντριου Κάρνεγκι και μέσα από μια σειρά εξαγορών και συγχωνεύσεων δημιούργησε την εμβληματική χαλυβουργία, η οποία για αρκετά χρόνια δεν ήταν μόνο η κορυφαία στον κλάδο διεθνώς, αλλά ουσιαστικά και η μεγαλύτερη σε αξία εταιρεία στον κόσμο. Πλέον έχει αποδυναμωθεί αισθητά και στην κατάταξη του 2022 ήταν στο νούμερο 24 της λίστας των χαλυβουργικών εταιρειών παγκοσμίως.
Διαβάστε ακόμη
Fitch: Αναβάθμιση για τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες
Καλάθι του μαθητή: Ποια προϊόντα περιλαμβάνει – Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ