search icon

Διεθνή

Μπ. Γουίτμαν (Porta Advisors): Η πιθανότητα ύφεσης αποτελεί ευκαιρία για επενδύσεις

Οι αγορές των ΗΠΑ βρίσκονται σε καλύτερο σημείο από τις αντίστοιχες της Ευρώπης υποστηρίζει ο επικεφαλής της ελβετικής Porta Advisors

Το αυξημένο ρίσκο πρόκλησης ενός «σημαντικού χρηματοοικονομικού ατυχήματος» θα μπορούσε να προσφέρει ευκαιρίες στους επενδυτές, σύμφωνα με τον Beat Wittmann, πρόεδρο του Δ.Σ. και στέλεχος της ελβετικής Porta Advisors.

Με τους κινδύνους του πληθωρισμού και της οικονομικής ύφεσης να αυξάνονται και τις κεντρικές τράπεζες να ακροβατούν στο «σχοινί» των αυξήσεων των επιτοκίων, ο Wittmann χαρακτήρισε την παγκόσμια οικονομία ως «παγιδευμένη σε μία τέλεια καταιγίδα προβλημάτων που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, τον υψηλό πληθωρισμό, τα αυξανόμενα επιτόκια, τη μείωση των εταιρικών κερδών και την αυξημένη πιθανότητα ύφεσης».

Ο Wittmann τόνισε πως «υπάρχει κίνδυνος πως οι αδύναμοι κρίκοι του καθ’ όλα “τεντωμένου” χρηματοοικονομικού συστήματος θα σπάσουν και θα οδηγήσουν σε μαζική αποεπένδυση, αποτελώντας ευκαιρία για τους επενδυτές με πλάνο. Η λίστα των ασθενών αυτών κρίκων είναι μακρά και συμπεριλαμβάνει πληθώρα επιλογών όπως ευρωπαϊκές τράπεζες, LBOs (μοχλευμένες εξαγορές) εταιρικών ομολόγων, υπερβολικά μοχλευμένους “παίκτες” του τραπεζικού συστήματος και κρατικά ομόλογα υπερχρεωμένων αναπτυσσόμενων οικονομιών».

Επιπροσθέτως, ο Wittmann ανέφερε σε συνέντευξή του στο CNBC πως «δε θα πρέπει να υποτιμήσουμε το ρόλο της απότομης αύξησης των επιτοκίων τους τελευταίους 6 με 9 μήνες στην ευρύτερη οικονομία και την επιρροή τους σε ό,τι αφορά το επενδυτικό και καταναλωτικό συναίσθημα».

Γεωγραφικές διαφορές

Οι κεντρικές τράπεζες ανά τον πλανήτη, με εξαιρέσεις όπως αυτές της Κίνας και της Ιαπωνίας, έχουν προχωρήσει σε σύσφιξη της νομισματικής τους πολιτικής τους τελευταίους μήνες σε μία προσπάθεια αντιστάθμισης του αυξημένου πληθωρισμού, o οποίος οφείλεται εν μέρει στον πόλεμο στην Ουκρανία και την αύξηση των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας.

Ο Wittmann υποστηρίζει πως μέχρι την αρχή του κύκλου αύξησης των επιτοκίων, η νομισματική πολιτική και η ρευστότητα των οικονομιών «ήταν πολύ χαλαρή για υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα», ενώ οι ρυθμιστές τώρα πια προσπαθούν να «σώσουν ό,τι σώζεται».

«Θα υπάρχουν καθυστερήσεις και αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία λόγω της σύσφιξης αυτής. Παρ’ όλα αυτά, η ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής και των επιτοκίων είναι κάτι το απαραίτητο σε μακροπρόθεσμο επίπεδο», τόνισε ο Wittmann, υπογραμμίζοντας πως «όσο περισσότερο επιθετικά δράσουν οι κεντρικές τράπεζες, τόσο πιο αισιόδοξο θα παραμείνει το επενδυτικό συναίσθημα σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο. Το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου, όμως, σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, θα αποδειχθεί μία περίοδος “τεστ αντοχών” μετά τη διόρθωση του πρόσφατου ράλι του προηγούμενου μήνα».

Ο Wittmann υποστήριξε, επίσης, πως οι γεωγραφικές διαφορές μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης, με την αυξημένη ενεργειακή αυτονομία της πρώτης και την εξάρτηση της δεύτερης, θα είναι αισθητές.

«Σε ό,τι αφορά το 2023, οι χρηματαγορές των ΗΠΑ θα βρεθούν σε καλύτερο σημείο, λόγω της γεωπολιτικής, ενεργειακής και οικονομικής αντοχής και ασφάλειας της χώρας σε σχέση με την Ευρώπη».

Εν κατακλείδι, ο Wittmann ανέφερε πως «οι εποχές τέτοιων αναταραχών μπορούν να αποτελέσουν επενδυτική και επιχειρηματική ευκαιρία για όσους έχουν στρατηγικό σχέδιο».

Διαβάστε ακόμα

ΡΑΕ: Όλοι οι προμηθευτές πέρασαν με «πράσινο» τη Θετική Αναφορά

Στη Βουλή η «μάχη» των πολιτικών αρχηγών για τις παρακολουθήσεις

«Καμπάνα» φόρου 400 εκατ. ευρώ στα υπερκέρδη των παρόχων ενέργειας

Exit mobile version