search icon

Διεθνή

Αζερμπαϊτζάν: Μία ημέρα μετά την επίσκεψη Πούτιν ζητά να ενταχθεί στη BRICS με Ρωσία και Κίνα

Οι επιχειρηματικοί δεσμοί ήταν ψηλά στην ατζέντα κατά τη διάρκεια της συνάντησης μεταξύ του Πούτιν και του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ τη Δευτέρα

EPA/MIKHAIL TERESHCHENKO / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Το Αζερμπαϊτζάν υπέβαλε επίσημα την Τρίτη αίτηση για να ενταχθεί στο μπλοκ των αναπτυσσόμενων οικονομιών BRICS, μία ημέρα μετά την επίσκεψη του Ρώσου ηγέτη Βλαντίμιρ Πούτιν στην πλούσια σε πετρέλαιο χώρα του Νότιου Καυκάσου για να ενισχύσει τους περιφερειακούς δεσμούς και να διασφαλίσει τις υπό πίεση εμπορικές οδούς της Μόσχας.

Η ανακοίνωση από το υπουργείο Εξωτερικών στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού, έρχεται καθώς η συμμαχία BRICS έχει γνωρίσει σημαντική διεύρυνση. Για πάνω από μια δεκαετία, το μπλοκ περιελάμβανε μόνο πέντε έθνη: Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική.

Το Ιράν, η Αίγυπτος, η Αιθιοπία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προσχώρησαν τον Ιανουάριο και η Σαουδική Αραβία δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να το πράξει επίσης.

Το κλαμπ περιλαμβάνει ήδη μερικούς από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο και αντιπροσωπεύει πάνω από το ένα τέταρτο του παγκόσμιου ΑΕΠ. Τα μέλη της, η Ρωσία και το Ιράν, έχουν φτάσει τις σχέσεις τους με τη Δύση σε οριακό σημείο λόγω του πολέμου της Μόσχας στην Ουκρανία και της περιφερειακής πολιτικής του Ιράν όπως αναφέρεται στο AP.

Οι επιχειρηματικοί δεσμοί ήταν ψηλά στην ατζέντα κατά τη διάρκεια της συνάντησης μεταξύ του Πούτιν και του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ τη Δευτέρα, με τον Αλίγιεφ να ανακοινώνει ότι 120 εκατομμύρια δολάρια έχουν προβλεφθεί για την ενίσχυση των εμπορευματικών μεταφορών μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Πούτιν εξαρτάται όλο και περισσότερο από χώρες όπως το Αζερμπαϊτζάν για να έχει πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Μόσχα για τις ενέργειές της στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα Zardusht Alizade.

Για το Αζερμπαϊτζάν, η διατήρηση της καλής θέλησης της Μόσχας είναι σημαντική για την εθνική ασφάλεια λόγω των εντάσεων με τη γειτονική Αρμενία, δήλωσε ο Alizade.

Η Ρωσία είναι μακροχρόνιος χορηγός και σύμμαχος της Αρμενίας από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης. Αλλά οι σχέσεις μεταξύ τους έγιναν όλο και πιο τεταμένες από τον Σεπτέμβριο του 2023, όταν ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν ανέλαβε τον έλεγχο της περιοχής του Καραμπάχ, τερματίζοντας τρεις δεκαετίες αυτονομιστικής κυριαρχίας των Αρμενίων.

Η Αρμενία κατηγόρησε τους Ρώσους ειρηνευτές που είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή ότι απέτυχαν να σταματήσουν την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν. Η Μόσχα, η οποία διαθέτει στρατιωτική βάση στην Αρμενία, υποστήριξε ότι τα στρατεύματά της δεν είχαν εντολή να επέμβουν.

Διαβάστε ακόμη

Capital Maritime: Πώληση 9 δεξαμενόπλοιων στη Bahri της Σαουδικής Αραβίας (upd)

«Πετάει» η επιβατική κίνηση στα ελληνικά αεροδρόμια – Άλμα 9,5% στο 7μηνο

Μελόνι εναντίον Stellantis: Γιατί κήρυξε πόλεμο στην αυτοκινητοβιομηχανία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version