search icon

Διεθνή

Άστον Κούτσερ κατά ΕΕ: «Αφήνουμε παιδιά να κακοποιούνται στο σκοτάδι»

Ο γνωστός Αμερικανός ηθοποιός που αγωνίζεται κατά της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών στο διαδίκτυο υποστηρίζει πως το νέο νομοσχέδιο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επί του θέματος εμποδίζει την προσπάθεια εξάλειψης του φαινομένου

epa07610884 US actor Ashton Kutcher appears in court to testify during the Michael Thomas Gargiulo's trial at the Clara Shortridge Foltz Criminal Justice Center in Los Angeles, California, USA, 29 May 2019. Michael Gargiulo, also called the 'Hollywood Ripper', is charged with murder and attempted murder of young women in the L.A. area. Once the trial is over, Gargiulo will be sent back to Illinois to face murder charges for his alleged first victim. EPA/GENARO MOLINA / POOL

O ηθοποιός, Άστον Κούτσερ αγωνίζεται κατά του νέου νομοσχεδίου που αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση στο Ευρωκοινοβούλιο και περιλαμβάνει τροποποιήσεις στη συλλογή δεδομένων για την κακοποίηση παιδιών στο Διαδίκτυο. 

Ο ηθοποιός που τα τελευταία χρόνια έχει ασχοληθεί με τις επενδύσεις στον τομέα της τεχνολογίας προέτρεψε την ΕΕ να μην καταργήσει τη νομοθεσία που επιτρέπει στις εταιρείες τεχνολογίας να συνεχίσουν να παρακολουθούν υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Politico. 

Ο Κούτσερ προσπαθεί να κινητοποιήσει την ευρωπαϊκή κοινότητα σχετικά με ένα σχέδιο νόμου – τον προσωρινό κανονισμό για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στο e-Privacy, που υποβλήθηκε τον Σεπτέμβριο – σύμφωνα με το οποίο οι τεχνολογικές εταιρείες θα μπορούσαν εθελοντικά να παρακολουθούν και να συλλέγουν πληροφορίες σχετικά με την  σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στο διαδίκτυο.

Ο ηθοποιός ο οποίος συν-ίδρυσε το 2012 μη κερδοσκοπικό οργανισμό ο οποίος ονομάζεται Thorn και στόχος του είναι η ανάπτυξη εργαλείων για την καταπολέμηση της σωματεμπορίας και της κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο, υποστηρίζει πως το νομοσχέδιο αυτό πρέπει να πάψει να είναι προσωρινό και η ΕΕ να μην χρονοτριβεί και να ψηφίσει υπέρ της μονιμοποίησής του.

«Μιλάμε για δεκάδες εκατομμύρια αποδεικτικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν βιασμούς παιδιών, στοιχεία τα οποία δεν βγαίνουν ποτέ στο φως της δημοσιότητας επειδή δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα μέρος του ισχύοντος κανονισμού το οποίο δεν λέει τίποτα παραπάνω από ότι απλώς μπορούμε να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε σήμερα», δήλωσε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια συνέντευξης.

Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ πρέπει να συμφωνήσουν σχετικά με το νομοσχέδιο έως τις 21 Δεκεμβρίου, την ημερομηνία εφαρμογής του κώδικα τηλεπικοινωνιών της ΕΕ – μια μεταρρύθμιση που θέτει κανόνες για υπηρεσίες επικοινωνίας στο διαδίκτυο, όπως είναι το Messenger της Facebook και το Skype της Microsoft.

Εάν δεν το κάνει μέχρι τότε, τα πράγματα περιπλέκονται.

Η σάρωση και η εξέταση στοιχείων και δεδομένων χωρίς τη συγκατάθεση του χρήστη θα καταστεί παράνομη λόγω αλλαγής ορισμού στον κώδικα τηλεπικοινωνιών που θα κάνει τις υπηρεσίες επικοινωνίας στο διαδίκτυο να εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής άλλου νόμου περί απορρήτου και επομένως να μην μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν τέτοιου είδους πληροφορίες με στόχο την καταπολέμηση της αποπλάνησης παιδιών στο διαδίκτυο.

Τον Ιούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι στην ΕΕ κυκλοφορεί τα μεγαλύτερο μέρος του διαδικτυακού υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στον κόσμο.

«Η άποψη αυτή ωστόσο βρίσκει αντίθετους τους νομοθέτες. Υποστηρίζουν ότι το συγκεκριμένο ζήτημα σχετίζεται με το απόρρητο. Όλοι μας ενδιαφερόμαστε και αγωνιζόμαστε για να προστατεύσουμε το απόρρητο, το δικό μας, των παιδιών μας, όλων των παιδιών και ειδικά των συγκεκριμένων παιδιών. Στο μεταξύ όμως και ενώ εμείς προσπαθούμε να βρούμε τη σωστή οπτική του ζητήματος, θα αφήσουμε κάποια παιδιά εξαιτίας αυτού του νομοσχεδίου να κακοποιούνται στο σκοτάδι» υποστηρίζει ο ηθοποιός.

Το Ευρωκοινοβούλιο διχάζεται

Φαίνεται πως το ζήτημα αυτό έχει διχάσει το Ευρωκοινοβούλιο, με τους μισούς ευρωβουλευτές να τάσσονται κατά της κορυφαίας ρυθμιστικής αρχής της ιδιωτικής ζωής ενώ οι υπόλοιποι τάσσονται υπέρ.

Συγκεκριμένα, οι υποστηρικτές της νομοθεσίας τονίζουν ότι τα εργαλεία σάρωσης δεν παραβιάζουν το απόρρητο. Όσοι αντιτίθενται υποστηρίζουν ότι απαιτούνται περισσότερες διασφαλίσεις στον προσωρινό νόμο για την προστασία των χρηστών.

Οι βουλευτές ακόμη αναφέρουν επίσης ότι οι εθνικές κυβερνήσεις δεν έχουν λάβει επαρκή μέτρα για την εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας της ΕΕ για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και ότι η Επιτροπή χρειάστηκε πολύ χρόνο για να παρουσιάσει τον προσωρινό νόμο της.

«Το απόρρητο είναι σημαντικό. Είμαι ένα δημόσιο πρόσωπο για πάνω από 20 χρόνια, καταλαβαίνω την αξία της ιδιωτικής ζωής», είπε ο Κούτσερ.

«Μερικά χρόνια πριν κάποιοι δεν σεβάστηκαν την ιδιωτικότητά μου, είχαν αναρτήσει δημοσίως στο διαδίκτυο ακόμη και τον αριθμό κοινωνικής μου ασφάλισης και φυσικά όλες τις τραπεζικές μου πληροφορίες. Κανένα από αυτά τα εργαλεία για τα οποία μιλάμε σήμερα δεν αναζητά αυτού του είδους το περιεχόμενο. Κανένα από αυτά τα εργαλεία δεν κάνει κατάχρηση της ιδιωτικότητας», πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο της επιτροπής πολιτικών ελευθεριών του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, η οποία είναι υπεύθυνη για τον φάκελο, ένα από τα πιο διχαστικά ζητήματα είναι εάν «η προσέλκυση παιδιών με σκοπό τη σεξουαλική δραστηριότητα» -πρέπει να συμπεριληφθεί στο πεδίο εφαρμογής.

«Όταν φτάνουμε στη συζήτηση γύρω από την αποπλάνηση, νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό για τους ανθρώπους να καταλάβουν ότι δεν είναι ένα απλώς άσπρο ή μαύρο.», δήλωσε ο Κούτσερ.

Στο σχέδιο έκθεσής της, η Γερμανίδα ευρωβουλευτής Μπριζίτ Σίπελ, η οποία εισηγείται του θέματος διευκρίνισε ότι ο προσωρινός νόμος πρέπει να εφαρμόζεται μόνο σε βίντεο ή εικόνες που διακινούνται μέσω υπηρεσιών ανταλλαγής μηνυμάτων ή email και όχι στη σάρωση επικοινωνίας κειμένου ή ήχου.

«Για μένα, αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι ο εισηγητής έχει κάνει πολύ καλή δουλειά για να πάρει τόση διάσταση το συγκεκριμένο θέμα και να προκύψουν τόσες διαφορετικές απόψεις. Ωστόσο, από όλο αυτό λείπει κάτι: Η δυνατότητα αντιμετώπισης της παραπλάνησης παιδιών» δήλωσε ο Έβιν Ίνκιρ, Σουηδός ευρωβουλευτής του S&D.

«Το μεγαλύτερο μέρος που πρέπει να βελτιωθεί είναι συνεπώς η δυνατότητα πρόληψης της παραπλάνησης, χωρίς αυτό, η έκθεση και η πρόταση θα είναι αδύναμα στην αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο Διαδίκτυο», πρόσθεσε.

Η Σίπελ υποστήριξε ότι δεν μπορούσε να συζητήσει τις λεπτομέρειες των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων, αλλά εξήγησε ότι η διαπραγματευτική ομάδα «εργαζόταν σκληρά για να βρει μια νομικά ορθή λύση που θα μας επέτρεπε να ξεκινήσουμε τις συζητήσεις το συντομότερο δυνατό».

Η ψηφοφορία στην επιτροπή έχει προγραμματιστεί για τις 7 Δεκεμβρίου.

Διαβάστε ακόμη: 

Βρετανία: Έγκριση στο εμβόλιο Pfizer/BioNTech – Εμβολιασμοί από 7 Δεκεμβρίου

Tα rapid test «κλειδί» για τον τουρισμό το 2021

PepsiCo: Xρήση μπουκαλιών από ανακυκλωμένο πλαστικό στο 90% των προϊόντων της

Exit mobile version