search icon

Διεθνή

Άσερ (ΟΗΕ): Οι «50 αποχρώσεις του πράσινου» και το πρόβλημα της χρηματοδότησης για τη μετάβαση

Τη στιγμή που η κλιματική αλλαγή έχει γίνει ένα από τα πιο επείγοντα θέματα της παγκόσμιας κοινότητας, ο προσδιορισμός των «πράσινων» επενδύσεων θεωρείται αναγκαίος

Ο επικεφαλής της χρηματοδοτικής πρωτοβουλίας του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών πιστεύει ότι εξακολουθεί να υπάρχει μια «πραγματική πρόκληση» όσον αφορά την κλιμάκωση της ροής των επενδύσεων προς τις εταιρείες που προσπαθούν να πραγματοποιήσουν την πράσινη μετάβασή τους.

Σύμφωνα με το στέλεχος του ΟΗΕ, Έρικ Άσερ, ο οποίος συνεργάζεται στενά με τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και επενδυτές, υπάρχουν τομείς που θεωρούνται ξεκάθαρα ως πράσινες επενδύσεις, δη οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίοι προσελκύουν πακτωλό κεφαλαίων.

«Η χρηματοδότηση έχει αρχίσει να απομακρύνεται από τους ρυπογόνους τομείς. Αλλά η πραγματική πρόκληση είναι όλοι οι ενδιάμεσοι κλάδοι, τους οποίους αρκετοί χαρακτηρίζουν ως ‘50 αποχρώσεις του πράσινου’», δήλωσε ο Άσερ κατά τη διάρκεια του φετινού Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

Οι κλάδοι αυτοί αναφέρονται στις εταιρείες που εξακολουθούν να προσπαθούν να αυξήσουν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο τον χαρακτηρισμό τους ως πραγματικά «πράσινες» επιχειρήσεις, όπως αναφέρει ο Άσερ.

«Εάν πρόκειται να αντισταθμίσετε τις εκπομπές των ρυπογόνων τομέων και επενδύσετε σε αυτό, η κίνηση αυτή θα αυξήσει βραχυπρόθεσμα το προφίλ των εκπομπών σας. Επομένως, απαιτούνται πολλές αλλαγές όσον αφορά τον προσδιορισμό των ‘πράσινων επενδύσεων’, προτού υπάρξει πραγματική εισροή κεφαλαίων», πρόσθεσε ο Άσερ.

Το UNEP FI (United Nations Environment Programme Finance Initiative) ιδρύθηκε το 1992 και, όπως, αναφέρει στην ιστοσελίδα του, ήταν ο πρώτος οργανισμός που ασχολήθηκε με τον χρηματοπιστωτικό τομέα σε θέματα βιωσιμότητας. Εν μέσω της πανδημίας, τα θέματα βιωσιμότητας και οι επενδύσεις μετακινήθηκαν σταθερά στο προσκήνιο, καθώς οι επενδυτές έριξαν χρήματα σε νεοσύστατα κεφάλαια.

Όλο και περισσότερες επιχειρήσεις προσπαθούσαν να καταστήσουν τις επιχειρήσεις τους πιο βιώσιμες εν μέσω της δημιουργίας των σοβαρότατων καιρικών φαινομένων σε όλο τον κόσμο. Όμως, τα σημάδια της λεγόμενης «πράσινης κρίσης» αυξάνονται σε μέρη όπως οι ΗΠΑ και η Ευρώπη, καθώς το κόστος της εφαρμογής περιβαλλοντικών πολιτικών αντιμετωπίζει την αντίσταση των πολιτών, ωθώντας ορισμένες κυβερνήσεις στην αναθεώρηση των περιβαλλοντικών τους στόχων.

Η δημοφιλία της τεχνητής νοημοσύνης κυριάρχησε στις συζητήσεις της φετινής συνόδου κορυφής του WEF στις αρχές του μήνα. Στην πραγματικότητα, έκθεση του WEF κατέταξε την παραπληροφόρηση που οφείλεται στην τεχνητή νοημοσύνη στην κορυφή ενός καταλόγου με τους μεγαλύτερους κινδύνους για το 2024, μπροστά από την κλιματική αλλαγή.

Κατά τη διάρκεια του πρόσφατου πάνελ, ο Άσερ αναγνώρισε ότι η συζήτηση στο Νταβός όσον αφορά το net zero ήταν «μικρότερης σημασίας από ό,τι ίσως αποτέλεσε τα τελευταία χρόνια, αλλά αυτό που παρατηρούμε είναι πως η προσπάθεια για την πράσινη μετάβαση δεν έχει σταματήσει».

O Άσερ υποστήριξε πως ενώ ένα πιο περίπλοκο γεωπολιτικό περιβάλλον αποτελεί ένα από τα κύρια ζητήματα των επενδυτών, η βιωσιμότητα εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα, επειδή αφορά το μέλλον των επιχειρήσεών τους.

Ο ίδιος ανέφερε πως «έχει να κάνει με την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας και έχει να κάνει με το πώς μια τράπεζα, ή ένας επενδυτής, ή μια ασφαλιστική εταιρεία, ή φορείς της οικονομίας θα κινηθούν στο μέλλον».

Σε συνέντευξή του στο CNBC από το Νταβός, ο Μαρκ Κάρνεϊ δήλωσε ότι πιστεύει πως η βιωσιμότητα «δεν έχει επηρεάσει αρνητικά την επενδυτική ατζέντα». Ο Κάρνεϊ ο οποίος είναι ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το κλίμα και πρώην διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, ανέφερε πως οι επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια αυξήθηκαν κατά 50% το 2023, σε $1,8 τρισ., από τα $1,2 τρισ. του 2022. 

Διαβάστε ακόμη

Toυρισμός: Οι… κόντρα εκτιμήσεις για το 2024 και το αμείωτο ενδιαφέρον για νέες επενδύσεις ανά την Ελλάδα

Παρουσία στο εξωτερικό «χτίζει» η Eurobank – Η «απόβαση» στις χώρες του Κόλπου και η Ελληνική Τράπεζα

Ο Μητσοτάκης και η Ούρσουλα, οι μπίζνες της Πόλης, η εταιρεία των Πεταλιών, η D.T στη Θεσσαλονίκη και τα λεφτά από τα σεντούκια

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version