Οι ηγέτες της Ένωσης Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) θα συναντηθούν σήμερα και αύριο με τους ομολόγους τους των ΗΠΑ, της Κίνας, της Νότιας Κορέας, της Ιαπωνίας και άλλων χωρών της περιοχής στη διάρκεια σειράς συνόδων, υπό το φόντο της αντιπαλότητας μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων και της έντασης στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις θα παραβρεθεί στη συνάντηση αυτή αντί του προέδρου Τζο Μπάιντεν και ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Τσιανγκ αντί του προέδρου Σι Τζινπίνγκ.

«Αναζητούμε πεδία συνεννόησης αφήνοντας στην άκρη τις διαφωνίες. Έχουμε τον κοινό στόχο να εργαστούμε άοκνα για την ειρήνη», δήλωσε ο Λι κατά την έναρξη της σημερινής συνόδου, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη σταθερότητα των οικονομικών δεσμών.

«Εφόσον παραμείνουμε στον σωστό δρόμο, δεν έχουν σημασία οι καταιγίδες, η συνεργασία Κίνας- ASEAN θα είναι πιο δυνατή από ποτέ», πρόσθεσε.

Οι σημερινές συναντήσεις θα αφορούν περισσότερο ζητήματα της περιοχής, ενώ αύριο θα διεξαχθεί η σύνοδος της Ανατολικής Ασίας, η οποία αναμένεται να ασχοληθεί με μεγαλύτερα γεωπολιτικά ζητήματα με τη συμμετοχή 18 χωρών. Σε αυτή θα συμμετάσχει και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα και ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Γιουν Σουκ- γιελ επίσης θα είναι παρόντες.

Θα συναντηθούν με τον Λι Τσιάνγκ στη διάρκεια της συνόδου ASEAN+ 3, όπου ενδέχεται να υπάρξει νέα αντιπαράθεση μεταξύ της Κίνας και της Ιαπωνίας μετά την απόφαση του Τόκιο να απορρίψει επεξεργασμένα ύδατα από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Η Ινδονησία, χώρα που φιλοξενεί τις συνόδους, τόνισε χθες ότι η ASEAN δεν θα πρέπει να συρθεί στην αντιπαλότητα μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, την ώρα που οι δύο χώρες αντιπαρατίθενται σε σειρά ζητημάτων, όπως η Ταϊβάν, η Νότια Σινική Θάλασσα και η εισβολή στην Ουκρανία.

Μετά τις σημερινές συναντήσεις αναμένεται να εκδοθούν σειρά ανακοινώσεων για την πιο στενή συνεργασία στον διπλωματικό, τον οικονομικό και επισιτιστικό τομέα μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων και της ASEAN, επεσήμανε διπλωμάτης που συμμετέχει σε αυτές.

Βόρεια Κορέα, Μιανμάρ

Άλλα περιφερειακά ζητήματα, όπως η εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα, αναμένεται επίσης να συζητηθούν. Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος ζήτησε από την ASEAN να «ενώσει τις δυνάμεις της» με τη Σεούλ για να αντιταχθούν στις πυρηνικές απειλές της Πιονγκγιάνγκ, σε χθεσινή του συνέντευξη.

Η Μιανμάρ επίσης θα βρεθεί στο επίκεντρο των συναντήσεων με την Κίνα, διπλωματικό σύμμαχο της χούντας.

Εξάλλου η Κίνα προκάλεσε την ανησυχία πολλών μελών της ASEAN, όπως της Μαλαισίας, του Βιετνάμ και των Φιλιππίνων, την προηγούμενη εβδομάδα με τη δημοσίευση νέου επίσημου χάρτη στον οποίο εμφανίζει τις περιοχές που θεωρεί ότι της ανήκουν στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Φερντινάντ Μάρκος Τζούνιορ προειδοποίησε χθες Τρίτη σε ανακοίνωσή του για τις «ηγεμονικές» φιλοδοξίες του Πεκίνου σε αυτή τη στρατηγική θαλάσσια περιοχή, όπου αυξάνεται η ένταση, υπογραμμίζοντας ότι και το παραμικρό περιστατικό θα μπορούσε να έχει «πολύ σοβαρές επιπτώσεις για όλους».

Όμως οι χώρες μέλη της ASEAN θα αποφύγουν να αντιπαρατεθούν ανοικτά με το Πεκίνο.

«Προβλέπω ότι η προτεραιότητα θα παραμείνει στην οικονομία και ότι οι ηγέτες θα αποφύγουν να αναφερθούν σε διχαστικά ζητήματα, όπως ο νέος κινεζικός χάρτης», επεσήμανε ο Αλέξιου Τζεμάντου, ειδικός σε διεθνή ζητήματα στο πανεπιστήμιο Pelita Harapan της Τζακάρτα. «Δεν θα απειλήσουν τις σχέσεις τους με τις μεγάλες δυνάμεις».

Διαβάστε ακόμη

Οι νέες επενδύσεις «απογείωσαν» το Costa Navarino – Πώς κινείται το ολοκαίνουργιο Mandarin Oriental (pics)

Τραγωδία στο Blue Horizon: «Τον πέταξαν από τον καταπέλτη και τον σκότωσαν» λένε αυτόπτες μάρτυρες

Αττική Οδός: Αποκαλυπτήρια σήμερα και αύριο για τον μεγάλο διαγωνισμό

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ