search icon

Διεθνή

Αργεντινή: Τι σημαίνει η «θεραπεία του σοκ» που υπόσχεται ο νέος πρόεδρος Χαβιέρ Μιλέι

Ο Μιλέι περιέγραψε την κατάσταση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ν. Αμερικής σαν «κρίσιμη» και τόνισε ότι δεν υπάρχει πια περιθώριο για σταδιακές κινήσεις

Άμεσα μέτρα για να βγάλει την οικονομία της χώρας από τη βαθιά κρίση υποσχέθηκε ο εκλεγμένος πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι, στην πρώτη του ομιλία, αφότου κέρδισε τις προεδρικές εκλογές της Κυριακής. Σύμφωνα με τον Μιλέι «σήμερα ξεκινά η ανοικοδόμηση της Αργεντινής», ενώ πρόσθεσε ότι είναι έτοιμος να καλωσορίσει όποιον θέλει να συνεισφέρει στην προσπάθεια για την αποκατάσταση της ευημερίας.

Ο Μιλέι περιέγραψε την κατάσταση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ν. Αμερικής σαν «κρίσιμη» και τόνισε ότι δεν υπάρχει πια περιθώριο για σταδιακές κινήσεις, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα λάβει δραστικά μέτρα από τη στιγμή που θα αναλάβει την εξουσία, στις 10 Δεκεμβρίου. Πάντως, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνησή του θα τηρήσει όλες τις υποχρεώσεις της και θα σεβαστεί την ιδιωτική περιουσία.

Ο Μιλέι επικράτησε έναντι του υπουργού Οικονομικών Σέρτζιο Μάσα με διαφορά άνω των 11 ποσοστιαίων μονάδων στον δεύτερο γύρο των εκλογών της Κυριακής, εξασφαλίζοντας μια ξεκάθαρη εντολή να εφαρμόσει τις ριζοσπαστικές οικονομικές προτάσεις του, οι οποίες περιλαμβάνουν την δολαριοποίηση της οικονομίας (δηλαδή την υιοθέτηση του δολαρίου ως επίσημου νομίσματος) και το κλείσιμο της κεντρικής τράπεζας.

Πάντως, κατά τις πρώτες δηλώσεις του, δεν αναφέρθηκε σε αυτά τα σχέδια. Προειδοποίησε, όμως, τον πληθυσμό για τις τεράστιες προκλήσεις που έρχονται, ενώ υποσχέθηκε να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό και να «διορθώσει τα προβλήματα στην κεντρική τράπεζα».

Θεραπεία σοκ

Ο Μιλέι είχε πει κατ΄ επανάληψη προεκλογικά ότι εφόσον εκλεγόταν, θα «σκότωνε» τον πληθωρισμό, τον οποίο ο ίδιος αποδίδει σε «πολιτική απάτη».

Η Αργεντινή έχει έναν από τους υψηλότερους πληθωρισμούς στον κόσμο, με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα να τον τοποθετούν στο 142%.

Η απερχόμενη κυβέρνηση απέφυγε να ανακοινώσει ένα σχέδιο για τη σταθεροποίηση της οικονομίας, υπό τον φόβο του πολιτικού κόστους της θεραπείας σοκ.

Όμως, ο Μιλέι, που είναι ένα πολιτικό αουτσάιντερ, κατέβηκε στις εκλογές με την υπόσχεση να «σπάσει το στάτους κβο».

Η δολαριοποίηση σημαίνει ότι η Αργεντινή θα εγκαταλείψει το πέσο και θα υιοθετήσει το δολάριο, με δεδομένο ότι το αμερικανικό νόμισμα είναι πιο ισχυρό και δεν μπορεί να τυπωθεί στη χώρα. Ο Ισημερινός και το Ελ Σαλβαδόρ έχουν επίσης δολαριοποιήσει τις οικονομίες τους για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό.

Όμως, ένα τέτοιο σχέδιο στην περίπτωση της Αργεντινής θα φέρει τη χώρα σε αχαρτογράφητα νερά, καθώς καμία άλλη οικονομία αυτού του μεγέθους δεν έχει παραδώσει την νομισματική πολιτική της εξ ολοκλήρου στην Ουάσιγκτον.

Οι επικριτές του Μιλέι προειδοποιούν πως το σχέδιό του είναι ένας οικονομικό ζουρλομανδύας, καθώς η Αργεντινή θα χάσει τον έλεγχο της οικονομίας της μέσα από νομισματικά εργαλεία όπως είναι οι μεταβολές των επιτοκίων. Ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών και πολιτικός του αντίπαλος μίλησε για εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας.

Και ενώ ανάμεσα στους υπέρμαχους του σχεδίου είναι αναλυτές από το Cato Institute, η δολαριοποίηση αναμένεται να προκαλέσει έντονες διακυμάνσεις και κοινωνικές εντάσεις βραχυπρόθεσμα. Άλλωστε, ο Μιλέι μιλά για σημαντικές περικοπές στις κρατικές δαπάνες που θα πλήξουν την ανάπτυξη.

«Το όποιο πρόγραμμα σταθεροποίησης που θα στοχεύει στην επιτυχή μείωση του πληθωρισμού θα πρέπει να αντιμετωπίσει το έλλειμμα του δημοσίου τομέα συνολικά», γράφει η JP Morgan σε ανάλυσή της, με την οποία προβλέπει συρρίκνωση της οικονομίας κατά 3% τον επόμενο χρόνο, λόγω της αναμενόμενης προσαρμογής. «Το πολιτικό πλαίσιο του Μιλέι φαίνεται καλά ευθυγραμμισμένο με την θεραπεία σοκ, τόσο δημοσιονομικά όσο και νομισματικά», σημειώνουν οι αναλυτές.

Διαβάστε ακόμη

S&P Global Ratings: Θετικές και το 2024 οι προοπτικές των ελληνικών τραπεζών (γραφήματα)

Πράσινο φως απ’ τους μετόχους της Currys για την πώληση του Κωτσόβολου

«Καμπανάκι» ΕΚΤ για την έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών σε εμπορικά ακίνητα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version