Νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας μελετά η Ουάσινγκτον, τη στιγμή που ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται. Οι κυρώσεις αυτές στοχοποιούν τα κρυπτονομίσματα όπως τα bitcoin και τα ethereum.
To αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης ανέφερε πως έχει συνθέσει μία νέα ομάδα υπεύθυνη για την επιβολή των κυρώσεων. Τα καθήκοντα της ομάδας συμπεριλαμβάνουν την καταπολέμηση των προσπαθειών αποφυγής των κυρώσεων και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
Η ανησυχία έγκειται στο γεγονός πως το Κρεμλίνο και οι «δορυφόροι» του ενδέχεται να προσπαθήσουν να υπερκεράσουν τις κυρώσεις μέσω της χρήσης κρυπτονομισμάτων και λοιπών ψηφιακών assets τα οποία δεν ελέγχονται από κάποιο κεντρικό τραπεζικό σύστημα. Το bitcoin, όπως και τα περισσότερα λοιπά κρυπτονομίσματα, είναι αποκεντρωμένο και δε σέβεται τα διεθνή σύνορα, αφού δεν υπάρχει κάποια κεντρική τράπεζα η οποία μπορεί να στοχοποιηθεί.
Από το ξεκίνημα της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, οι συναλλαγές σε bitcoin μέσω του ρωσικού ρουβλίου και της ουκρανικής γρίβνας έχουν αγγίξει πολύμηνα υψηλά. Αυτός θεωρείται και ο λόγος που η Ουκρανία ζήτησε από όλες τις πλατφόρμες συναλλαγής κρυπτονομισμάτων να απαγορεύσουν την πρόσβαση σε Ρώσους πελάτες, κάτι το οποίο -όμως- δε συνέβη.
Παρά την αύξηση της χρήσης των κρυπτονομισμάτων ανά τον κόσμο, τα ψηφιακά νομίσματα δεν έχουν αποτελέσει μια εύκολη ή σοφή λύση για αποφυγή των κυρώσεων μέχρι στιγμής.
Οι αγορές κρυπτονομισμάτων προσφέρουν μειωμένη ρευστότητα και οι αγοραπωλησίες μπορούν να ανιχνευτούν μέσω του blockchain. Ειδικοί, μιλώντας στο πρακτορείο CNBC, ανέφεραν πως υπάρχουν καλύτεροι τρόποι αποφυγής των κυρώσεων σε σχέση με τα κρυπτονομίσματα.
Οι κυρώσεις έχουν γίνει συνήθεια
Η Ρωσία έχει συνηθίσει στις διεθνείς κυρώσεις. Οι ολιγάρχες και πολιτικοί έχουν μάθει προ πολλού πως να τις αποφεύγουν. Από το 2014 μετά την προσάρτηση της Κριμαίας και τις κυρώσεις της διεθνούς κοινότητας, ο Πούτιν έχει δημιουργήσει «ασπίδες» προστασίας της οικονομίας του από τις παρεμβάσεις των Δυτικών, με κόστος $50 δισ ετησίως.
Μέρος της στρατηγικής του Πούτιν συμπεριλαμβάνει διαφοροποίηση του επενδυτικού χαρτοφυλακίου και αποεπένδυση από τα αμερικανικά ομόλογα και το δολάριο, βασιζόμενος κυρίως στο ευρώ και το χρυσό. Το «σεντούκι» του Πούτιν συμπεριλαμβάνει $630 δισ ξένου συναλλάγματος το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φράγμα προς τις κυρώσεις, αλλά στο οποίο δεν έχει άμεση πρόσβαση αυτή τη στιγμή.
Η οικονομική κατάσταση στη χώρα επίσης αποτελεί μέρος της προσπάθειας προστασίας της. Σύμφωνα με το CNBC, το ποσοστό του χρέους προς το ΑΕΠ της χώρας βρίσκεται μόλις στο 18%, ενώ η χώρα έχει πλεόνασμα το οποίο θα υποστηριχθεί περαιτέρω δεδομένης της ενεργειακής κρίσης. Η Δύση δεν έχει, μέχρι τώρα, επιβάλλει κυρώσεις στην αγορά ενέργειας της Ρωσίας.
Σύμφωνα με τον Σαλμάν Μπανέι, της Chainalysis, οι οποιεσδήποτε συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα πιθανώς έχουν λάβει χώρα τους περασμένου μήνες και κάτι τέτοιο δε συμβαίνει αυτή τη στιγμή.
Για τη Σάρα Μπεθ Φίλιξ, ειδικό στην καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος: «υπολογίζω πως δισεκατομμύρια δολαρίων έχουν μεταφερθεί μέσω εικονικών εταιρειών ανά τον κόσμο που ανήκουν σε Ρώσους ολιγάρχες και ρωσικές επιχειρήσεις. Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή δεν είναι τα κρυπτονομίσματα αλλά το γεγονός πως δε γνωρίζουμε σε ποιον ανήκει ποιά εταιρεία».
Λανθασμένη επιλογή
Ακόμα και αν η Ρωσία ήθελε να χρησιμοποιήσει τα κρυπτονομίσματα για να αποφύγει τις κυρώσεις, η οικονομία της είναι υπερβολικά μεγάλη, η αγορά κρυπτονομισμάτων υπερβολικά μικρή και οποιεσδήποτε τεράστιες συναλλαγές θα «έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου». Τα κρυπτονομίσματα αποτελούν τη λανθασμένη επιλογή δεδομένου πως είναι εξαιρετικά δύσκολη μια μαζική και άμεση επένδυση σε αυτά. Η αγορά bitcoin με ρούβλια έχει πλαφόν αξίας $250.000 ανά συναλλαγή στη μεγαλύτερη πλατφόρμα συναλλαγών κρυπτονομισμάτων του κόσμου, Binance, σε σχέση με την αγορά bitcoin σε δολάρια, με πλαφόν $2,6 εκατ.
Αν και τα κρυπτονομίσματα έχουν το πλεονέκτημα πως δε συμπεριλαμβάνουν το διατραπεζικό σύστημα συναλλαγών SWIFT, οποιαδήποτε συναλλαγή αποθηκεύεται μόνιμα στο σύστημα του απρόσβλητου blockchain και μπορεί να ανιχνευθεί άμεσα. Σύμφωνα με τη Φίλιξ «εάν σας έδινα ένα χαρτονόμισμα 5 δολαρίων, δε μπορείτε αργότερα να το ανιχνεύσετε ως δικό μου. Αλλά εάν σας πλήρωνα μέσω ενός συστήματος που είχε όλα τα στοιχεία μου, θα μπορούσατε άμεσα να βρείτε που καταλήγουν τα χρήματά μου».
Ο Μπανέι υποστηρίζει, μάλιστα, πως εάν υπάρξει κάποια πληροφορία η οποία αποκαλύπτει μια απάτη ransomware ή ξέπλυμα βρώμικου χρήματος μέσω κρυπτονομισμάτων, η πηγή και ο προορισμός των χρημάτων μπορούν να αποκαλυφθούν μέσα σε λίγες μόνο ώρες. Μια παρόμοια συναλλαγή μέσω τραπεζικών εμβασμάτων θα πάρει μήνες για να ανιχνευθεί.
Ακόμα και τα κρυπτονομίσματα monero, dash και zcash τα οποία έχουν περιορισμένης εμβέλειας ανιχνευσιμότητα είναι λιγότερο ρευστά από το bitcoin αφού οι πλατφόρμες και οι ρυθμιστές δε τα συμπεριλαμβάνουν λόγω φόβων για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, μεταξύ άλλων.
Ψηφιακό ρούβλι
Το κύριο μέλημα θα πρέπει να είναι η εισαγωγή ψηφιακών νομισμάτων από τις κεντρικές τράπεζες (CBDC/ central bank digital currency).
H κεντρική τράπεζα της Ρωσίας είχε δημοσιεύσει ανάλυση για τη δημιουργία ενός ψηφιακού ρουβλίου το 2020, ενώ η επικεφαλής της τράπεζας Ελβίρα Ναμπιούλινα ανέφερε πως η κυβέρνηση θα ξεκινήσει την «εκτύπωση» πρωτοτύπων και το πιλοτικό πρόγραμμα φέτος.
Το ψηφιακό ρούβλι θα είναι μια εικονική μορφή του εθνικού νομίσματος, όπως το κινεζικό ψηφιακό γουάν, το οποίο θα ελέγχει η κεντρική τράπεζα.
Σύμφωνα με συνέντευξη του πρώην στελέχους του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών Μάικλ Γκρίνγουαλντ στο πρακτορείο CNBC πριν από μερικούς μήνες, η δημιουργία ενός ψηφιακού ρουβλίου θα αποτελέσει πρόβλημα για τις ΗΠΑ.
«Αυτό που με προβληματίζει είναι πως η Κίνα, το Ιράν και η Ρωσία δημιουργούν ψηφιακά νομίσματα τα οποία δε θα βασίζονται στο δολάριο».
Διαβάστε ακόμη:
Τι συμβαίνει με τα ενοίκια, γιατί ανεβαίνουν οι τιμές – Σε ποια θέση βρίσκεται η Αθήνα (πίνακες)
Ο πόλεμος στην Ουκρανία πλήττει σοβαρά (και) την αυτοκινητοβιομηχανία