«Το μόνο που αναζητούν είναι τα κέρδη. Δεν τους νοιάζουν οι άνθρωποι», υπογράμμισε ο 50χρονος Πορτογάλος graphic designer, Μάρκο Ολιβέιρα, αναδεικνύοντας την αναντιστοιχία των επιτοκίων καταθέσεων σε σχέση με τα επιτόκια της κεντρικής τράπεζας.

Οι Ευρωπαίοι πολίτες παραπονιούνται πως οι τράπεζές τους έχουν αυξήσει, μεν, τα επιτόκια των στεγαστικών τους δανείων, αλλά όχι αυτά των καταθέσεων.

Δεδομένης της καταπολέμησης του πληθωρισμού, η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκιά της, κάτι το οποίο υποτίθεται πως θα δημιουργούσε, παράλληλα, αυξημένα επιτόκια καταθέσεων αλλά και δανείων. Τα δεδομένα, όμως, αναδεικνύουν πως αυτό δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Το deposit delta, το ποσοστό, δηλαδή, της αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ το οποίο περνά στα επιτόκια καταθέσεων, βρίσκεται σε πολύ χαμηλό επίπεδο. Σύμφωνα με έρευνα της ABN Amro, ο μέσος όρος του deposit delta στην Ευρωζώνη κυμαίνεται μόλις στο 47%, κάτι το οποίο υποδεικνύει πως ούτε το ήμισυ των επιτοκίων του 4,25% δεν έχει περάσει στις καταθέσεις των πελατών των τραπεζών.

Εκτός αυτού, το εύρος δείγματος είναι εξαιρετικά υψηλό. Για παράδειγμα, το deposit delta της Κροατίας βρίσκεται στο 12%, της Κύπρου στο 30%, ενώ της Ιταλίας στο 62% και της Γαλλίας στο 73%, αναδεικνύοντας την ανισορροπία των καταθέσεων στην Ευρωζώνη. 

H S&P Global συνέκρινε τα σημερινά ποσοστά με τα αντίστοιχα του 2005, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης περιόδου αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ και ανέφερε πως οι τράπεζες έχουν καθυστερήσει πολύ σε σχέση με τότε. Σύμφωνα με συνέντευξη του αναλυτή της S&P Global, Νικολά Σαρνέ, στο CNBC, o λόγος για τον οποίο οι τράπεζες διαφέρουν τόσο πολύ είναι τα διαφορετικά επίπεδα ρευστότητάς τους αλλά και τα διαφορετικά επίπεδα ανταγωνιστικότητας στις εκάστοτε αγορές.

Δεδομένων των χαμηλών επιτοκίων καταθέσεων, αρκετοί πελάτες ψάχνουν για ευκαιρίες στο εξωτερικό. Πάραυτα, ορισμένες τράπεζες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν προβλήματα ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το ίματζ και τις πελατειακές τους σχέσεις.

«Οι τράπεζες θα πρέπει να αυξήσουν τα επιτόκια καταθέσεων έτσι ώστε να ενισχύσουν τις σχέσεις με τους πελάτες τους», τόνισε ο οικονομολόγος Φιλίπε Γκαρσία, υπογραμμίζοντας πως «η κοινή γνώμη δεν έχει ξεχάσει τη στήριξη την οποία προσέφερε στις τράπεζες κατά τη διάρκεια της παγκόσμια οικονομικής κρίσης».

Η αυξημένη κερδοφορία των τραπεζών εντείνει και τη δημόσια συζήτηση όσον αφορά την έκτακτη φορολόγηση των τραπεζικών ιδρυμάτων. Η Ιταλία είχε πρόσφατα ανακοινώσει έκτακτο φόρο 40% στα κέρδη των τραπεζών, προκαλώντας σημαντικές αντιδράσεις και προκαλώντας κρίση στο εσωτερικό της κυβέρνησης Μελόνι. Η Ισπανία, από την πλευρά της, ενέκρινε έναν έκτακτο φόρο στις τράπεζες πέρυσι, ο οποίος ενδέχεται να αυξήσει τα δημόσια έσοδα κατά 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Eποπτεία

Πολλοί καταθέτες αναρωτιούνται όσον αφορά και την απουσία, ή τουλάχιστον έλλειψη εποπτείας, αφού οι ρυθμιστικές αρχές δεν έχουν λάβει μέτρα για την εξισορρόπηση της κατάστασης.

Στη Βρετανία, η Financial Conduct Authority (FCA) ανακοίνωσε ελεγκτικό πλαίσιο το οποίο θα εξασφαλίσει πως οι τράπεζες περνούν τα επιτόκια αυτά στους καταθέτες, έτσι ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της αγοράς, όπως ανέφερε και το στέλεχος της FCA, Σέλντον Μιλς. 

Από την πλευρά τους, τα στελέχη της ΕΚΤ υποστήριξαν πως οι ιδιωτικές τράπεζες πρέπει να περάσουν μέρος των κερδών αυτών στους καταθέτες, αν και δεν έχουν δεσμευτεί για οποιουσδήποτε ελέγχους.

«Η αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων πρέπει να μεταβάλλεται παράλληλα με την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού. Πρόκειται για κάτι το οποίο παρακολουθούμε στενά», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λούις Ντε Γκίντος σε δηλώσεις του τον περασμένο Φεβρουάριο.

Διαβάστε ακόμα

Moody’s: Πώς οι μεταρρυθμίσεις άνοιξαν το δρόμο για αναβαθμίσεις στην αξιολόγηση της Ελλάδας – Οι πιθανοί κίνδυνοι

Αυτοκινητόδρομοι: Πετούν το «γάντι» Vinci και Hocthief για τις τιμές των διοδίων

Βασίλης Γκρίσιν: Μετά το «κανόνι», το σφυρί για 2 οικόπεδα στη «νησίδα του Ανιέλι» στους Παξούς (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ