search icon

Διεθνή

Απασφαλίζει ο Κιλιτσντάρογλου: «Η Τουρκία του Ερντογάν κάνει μπίζνες με ναρκωτικά»

Καταγγελίες σοκ του προέδρου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της Τουρκίας ότι «βαρόνοι» των ναρκωτικών απ' όλο τον κόσμο χρηματοδοτούν την τουρκική οικονομία με αντάλλαγμα πλήρη ασυλία. Η απάντηση της κυβέρνησης, τα «ορφανά» δισ. που διασώζουν τη χώρα και τα άλλα βρώμικα μυστικά

«Να μη φοβάσαι τα χρήματα που κερδίζει ένας άνθρωπος, αλλά τον άνθρωπο που κερδίζεται από τα χρήματα», έγραψε κάποτε ο Τούρκος ποιητής Νετζίπ Φαζίλ Κισακιουρέκ. Εφόσον ο γνωστός και ως «Σαίξπηρ της Τουρκίας» εννοούσε ότι οι άνθρωποι που εξαγοράζονται είναι επικίνδυνοι, τι θα έλεγε, άραγε, εάν άκουγε τις συγκλονιστικές καταγγελίες του επικεφαλής της αντιπολίτευσης της γείτονος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου; Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της Τουρκίας λέει, χωρίς περιστροφές, ότι η κυβέρνηση Ερντογάν καλύπτει τα ελλείμματα της χώρας χρησιμοποιώντας τα χρήματα από τους «βαρόνους» των ναρκωτικών όλου του κόσμου.

Οι καταγγελίες Κιλιτσντάρογλου, οι οποίες απευθύνονται άμεσα στον υπουργό Εσωτερικών της χώρας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, τον οποίο αποκαλεί «Breaking Bad Suleyman», κάνοντας παραπομπή στο χολιγουντιανό σήριαλ για τον δάσκαλο που γίνεται μεγαλέμπορος ναρκωτικών, προκάλεσαν την οργή του υπουργού. Και, αν ο ίδιος απειλεί με προσφυγή στη Δικαιοσύνη εναντίον του προέδρου του CHP, πολλοί είναι αυτοί που ξυνούν σκεπτικά το κεφάλι τους, καθώς αυτή η καταγγελία «κουμπώνει» ιδανικά ως εξήγηση ενός μυστηρίου: Αυτού των «αγνώστου προελεύσεως» ροές χρήματος προς τα ταμεία της Τουρκίας.

Και όχι μόνο με αυτό. Αλλά η νέα καταγγελία για διάσωση της οικονομίας της Τουρκίας με βρώμικο χρήμα που προέρχεται από διακίνηση ναρκωτικών από τους σύγχρονους Εσκομπάρ του πλανήτη, έρχεται να προστεθεί σε δεκάδες άλλες για νομιμοποίηση εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων από κλεμμένο πετρέλαιο χωρών που μαστίζονται από πολέμους, εμπόριο ανθρώπων με πώληση σκλάβων και ανηλίκων για σεξουαλική εκμετάλλευση, «μπίζνες» με τον ISIS, «δωράκια» από ολιγάρχες και άλλα πολλά, όπως περιγράφονταν στο σχετικό ρεπορτάζ του Newmoney με τίτλο «Οι σκοτεινές μπίζνες της Τουρκίας του Ερντογάν». Φυσικά, αυτό το ρεπορτάζ δεν ήταν το μόνο, καθώς ο Τύπος σε όλο τον κόσμο βρίθει από σχετικά δημοσιεύματα…

«Ζούμε από τα λεφτά των ναρκωτικών»

Ας τα πάρουμε από την αρχή. Ο Κιλιτσντάρογλου «άναψε φωτιές» στην Τουρκία όταν ανέβασε ένα tweet στο οποίο έλεγε ότι η κυβέρνηση Ερντογάν (ΑΚΡ) προσέλκυσε μεγαλεμπόρους ναρκωτικών στην Τουρκία ώστε να χρησιμοποιήσει τα χρήματά τους για να καλύψει τα τεράστια ελλείμματα και πως αυτοί μετέτρεψαν τη χώρα σε παγκόσμιο κέντρο παραγωγής μεθαμφεταμίνης: «Υπάρχει επιδημία μεθαμφεταμίνης στην Τουρκία. Η σύνθεση του παλατιού τροφοδοτεί αυτήν την επιδημία. Μην ακούτε τις αηδίες ότι “θα σπάσουμε τα πόδια του εμπόρου ναρκωτικών μπροστά στο σχολείο”. Σήμερα θα σας πω πώς το Παλάτι έφερε αυτό το δηλητήριο στους δρόμους μας με το μαύρο χρήμα. Αυτό είναι αποτέλεσμα βρώμικου χρήματος».

Στο βίντεο που ανέλυε τις καταγγελίες του, μαζί με το στέλεχος του κόμματος Χατζέρ Φογκό, -στο ίδιο tweet- o ηγέτης του CHP τόνιζε πως η κυβέρνηση Ερντογάν, όταν είδε την οικονομία της χώρας να καταρρέει, αντί να προσφύγει στο ΔΝΤ για χρηματοδότηση της οικονομίας, προτίμησε να απευθυνθεί σε μεγαλεμπόρους ναρκωτικών, ανοίγοντας τις «πόρτες» της Τουρκίας για ξέπλυμα των κερδών τους… με το αζημίωτο. «Το παλάτι», λέει ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, «εισήλθε σε ένα βρώμικο παιχνίδι καθώς εξαντλήθηκαν οι πόροι της χώρας. Αυτό το παιχνίδι είναι το εξής: Έκλεισαν τα μάτια τους για να μπει οποιοδήποτε μαύρο χρήμα στη χώρα. Είπαν «φέρτε χρήματα από οπουδήποτε και δεν θα ρωτήσουμε την πηγή τους»…  Κι αυτό το βρώμικο μαύρο χρήμα, δηλαδή το χρήμα των ναρκωτικών το χρησιμοποίησαν να καλύψουν τα εμπορικά ελλείμματα της Τουρκίας»…

Συνεχίζοντας, ο έμπειρος Τούρκος πολιτικός ως «χείμαρρος» είπε ότι «απ’ οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, όλοι οι βαρώνοι ναρκωτικών και όλες οι συμμορίες ναρκωτικών ήρθαν με τα λεφτά τους και εγκαταστάθηκαν στην Κωνσταντινούπολη. Αργότερα, άρχισαν να συγκρούονται μεταξύ τους στα καφέ και στα εμπορικά κέντρα.  H Κωνσταντινούπολη μετατράπηκε σε κέντρο σύγκρουσης βαρόνων ναρκωτικών, συμμοριών ναρκωτικών και διεθνών εγκληματικών οργανώσεων».

Και επιτέθηκε με μεγαλύτερη σφοδρότητα προς την κυβέρνηση Ερντογάν, την οποία χαρακτηρίζει ως «παλάτι» και κατονομάζοντας τον Σουλεϊμάν Σοϊλού ως υπεύθυνο με το παρατσούκλι «Breaking Bad Suleyman»: «Το παλάτι γνωρίζει ότι αυτοί οι ίδιοι κάλεσαν τα ναρκωτικά στη χώρα… Φωτογραφήθηκαν με όλους αυτούς. Να το πω με την γλώσσα των νέων: ο Breaking Bad Σουλεϊμάν (σ.σ υπουργός Εσωτερικών Τουρκίας) έκλεισε τα μάτια του στη δηλητηρίαση των νέων με τα ναρκωτικά κι ας λένε βλακείες όπως ότι θα σπάσουν τα πόδια του εμπόρου ναρκωτικών μπροστά στο σχολείο».

«Επέτρεψαν όλα τα είδη μαύρου χρήματος να εισέλθουν στη χώρα. Είπαν, “φέρτε το, όπου θέλετε φέρτε το”. Είπαν, “δε θα ρωτήσουμε από που προέρχονται”. Χρησιμοποίησαν αυτό το βρώμικο, δισεκατομμύρια δολάρια, λεφτά από ναρκωτικά ώστε να χρηματοδοτήσουν το έλλειμμα της Τουρκίας».

Φυσικά οι απίστευτες αυτές καταγγελίες δεν έμειναν αναπάντητες. Σε μια μακροσκελέστατη ομιλία του, ο πρόεδρος Ερντογάν ανέλυσε τις προσπάθειες της τουρκικής αστυνομίας για την καταπολέμηση των ναρκωτικών, χαρακτηρίζοντας «ντροπή» και «αμαρτία» τις καταγγελίες Κιλιτσντάρογλου, συνέδεσε την υπόθεση με τη FETO και τρομοκράτες και τόνισε ότι «δεν υπάρχει διαφορά από το να πυροδοτείς μια βόμβα στο Κιζιλάι και το να χρησιμοποιείς ένα ψέμα ως όπλο».

Τη σκυτάλη πήρε ο Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο οποίος, αφού είχε λάβει τη στήριξη του Ταγίπ Ερντογάν με σχετική δήλωση, απάντησε στον Κιλιτσντάρογλου με το… ίδιο νόμισμα. Δηλαδή με ένα tweet στο οποίο είχε αναρτήσει βίντεο με σκληρές δηλώσεις εναντίον του πολιτικού του αντιπάλου, λέγοντας ότι οι καταγγελίες «μαγειρεύονται» και… παραγγέλλονται στον Κιλιτσντάρογλου από τις ΗΠΑ. Αλλά και υποσχόμενος ότι θα προσφύγει δικαστικά εναντίον του.

«Σιγά- σιγά», γράφει ο Τούρκος υπουργός, «εμφανίζονται οι παραγγελίες που δέχεται ο Κιλιτσντάρογλου στο μαγαζί με τα χάμπουργκερ στην Αμερική. Δεν θα σας απογοητεύσουμε! Δεν θα αφήσουμε τα ψέματά σας! Δεν θα αφήσουμε τη συκοφαντία σας»!

Στο βίντεο, στο οποίο υπάρχουν εμφανέστατοι συμβολισμοί, καθώς είναι γυρισμένο στο υπουργικό του γραφείο, με φόντο πίσω του μια φωτογραφία του Κεμάλ Ατατούρκ και μια φωτογραφία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν -και κάτω από αυτή ένα χρυσό άλογο και δύο παιδικές κούκλες με παραδοσιακές οθωμανικές φορεσιές- ο Σοϊλού λέει, απευθυνόμενος στον Κιλιτσντάρογλου: «Εάν δεν παρέχεις αποδείξεις έστω και για ένα μικρό μέρος αυτής της λάσπης που πετάς, τότε είσαι ανέντιμος. Εάν φυσικά υπάρχει κάποια εντιμότητα ή αξία για ένα τέτοιο άτομο». Και προαναγγέλλει προσφυγή στην τουρκική Δικαιοσύνη εναντίον του Κιλιτσντάρογλου.

Το… προηγούμενο

Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Κιλιτσντάρογλου κάνει τέτοιες βαριές καταγγελίες. Ενώπιον της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, ο πρόεδρος του CHP είχε καταγγείλει πρόσφατα ότι η Τουρκία έχει εξελιχθεί στην κορυφαία χώρα ξεπλύματος μαύρου χρήματος στην Ευρώπη και ότι είναι αδύνατο να κάνει κανείς business στη χώρα δίχως δωροδοκία.

«Καθώς η οικονομία έχει γίνει αδήλωτη και ο νόμος έχει περιοριστεί, η συμμορία των πέντε καθορίζει όλες τις κρατικές επενδύσεις», είπε, αναφερόμενος σε πέντε εταιρείες holding οι οποίες έχουν αναλάβει τα περισσότερα έργα υποδομών στην Τουρκία την τελευταία δεκαετία. Κατήγγειλε δε ότι ο πρόεδρος Ερντογάν και τα μέλη της οικογενείας του έχουν ιδρύσει εικονικές εταιρείες για να φοροδιαφεύγουν, ενώ αναρωτήθηκε γιατί δεν είχαν διερευνηθεί περαιτέρω οι δηλώσεις του κ. Σοϊλού ότι το καταδικασμένο αφεντικό της μαφίας Σεντάτ Πεκέρ έδινε 10.000 δολάρια το μήνα σε έναν πολιτικό.

Και ο αντιπροέδρος του CHP, Οζγκιούρ Οζέλ, πάντως, δεν διαφωνεί. Έχει καταγγείλει πέρυσι ότι «η κυβέρνηση φέρνει τον έκτο νόμο (σ.σ. που ευνοεί) το βρώμικο χρήμα σε 12 χρόνια. Η θέσπιση ενός παρόμοιου νόμου μέσα σε ένα έτος δείχνει πόσο άθλια είναι η κατάσταση της οικονομίας”. Ο Οζέλ αναφερόταν σε νομοσχέδιο που είχε φέρει προς ψήφιση το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ, σύμφωνα με το οποίο οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο αναφέρει τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτει στο εξωτερικό ως τις 30 Ιουνίου 2021 σε μια τράπεζα στην Τουρκία, θα μπορεί να τα χρησιμοποιήσει στη χώρα».

Και στις προηγούμενες εκλογές, το 2018, ο πρόεδρος Ερντογάν είχε κατηγορηθεί ότι τα δίνει όλα «για να του φέρουν μια ψήφο ή ένα δολάριο«». Τότε, σε μια κίνηση να συγκεντρώσει κεφάλαιο ενόψει των εκλογών και να προσελκύσει ξένα assets στη χώρα, η κυβέρνηση Ερντογάν είχε αλλάξει το νόμο περί επαναπατρισμού χρημάτων, με τον τότε ΥΠΟΙΚ Νατζί Αγκμπάλ να υπόσχεται ότι η κυβέρνηση θα έπαιρνε μόνο 3% σε φόρους και δεν θα έκανε καμία ερώτηση σε όποιον έφερνε χρήματα στη χώρα.

Από τον Πούτιν στα… δισεκατομμύρια φάντασμα

Τον ασκό του Αιόλου είχε ανοίξει με εμφατικό τρόπο ο σημερινός άσπονδος φίλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, το 2015. Τότε, ο Ρώσος πρόεδρος, με αφορμή την κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους και τη δολοφονία του πιλότου του από την Τουρκία, είχε καταγγείλει ότι, σύμφωνα με πληροφορίες της Ρωσίας, πετρέλαιο του Ισλαμικού Κράτους (το οποίο τότε σπάραζε τον πλανήτη με τα ανείπωτα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διέπραττε) διακινείται μέσω της Τουρκίας.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είχε υποσχεθεί πως θα παραιτείτο εάν αποδεικνυόταν ότι η Τουρκία αγοράζει πετρέλαιο από τον ISIS. Οι αποδείξεις ήρθαν από τα WikiLeaks, με τη δημοσίευση (χιλιάδων) μηνυμάτων ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του γαμπρού του Τούρκου προέδρου και μετέπειτα υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας με τη ναυτιλιακή Powertrans, η οποία εμπλεκόταν σε υποθέσεις λαθρεμπορίου πετρελαίου από τον ISIS, εισαγωγής πετρελαίου από τον ISIS στην Τουρκία.

Θα ακολουθούσε μια καταιγίδα καταγγελιών για πώληση όπλων στη συριακή τζιχαντιστική οργάνωση Αλ-Νούσρα, περίθαλψη των τραυματισμένων ηγετών του ISIS από νοσοκομεία ακόμα και ιδιοκτησίας της κόρης του Ταγίπ Ερντογάν, Σουνμεγιέ, για πώληση μέσω της Τουρκίας κοριτσιών και γυναικών που είχε απαγάγει ο ISIS ως σκλάβες και συνεργασία των επίσημων τουρκικών αρχών με κυκλώματα δουλεμπόρων που έφερναν απελπισμένους ανθρώπους από τη Συρία και άλλες χώρες με το αζημίωτο για να τους περνούν σε ελληνικό έδαφος, ή ελληνικά νερά.

Όμως το σημαντικότερο, ίσως, είναι ότι αυτή η καταγγελία Κιλιτσντάρογλου -την οποία προφανώς θα κληθεί να αποδείξει στα τουρκικά δικαστήρια- έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ (αλλά και στην Τουρκία, είναι η αλήθεια) συζητείται η αληθινή προέλευση κάποιων δισεκατομμυρίων… φάντασμα. Γιατί τα λεφτά είναι πολλά, τόσα πολλά που δεν μπορούν να αποδοθούν σε λογιστικό λάθος και ουσιαστικά κρατούν ζωντανή την οικονομία της Τουρκίας από την κατάρρευση.

Κρατηθείτε: Σύμφωνα με τα στοιχεία του επίσημου προϋπολογισμού της Τουρκίας, στο πρώτο επτάμηνο του τρέχοντος έτους, 24,4 δισεκατομμύρια δολάρια που εισέρρευσαν στη γειτονική χώρα έχουν προέλευση η οποία απλά δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από κανέναν. Τουλάχιστον όχι επισήμως. Μόνο τον περασμένο Ιούλιο, οι «ορφανές» ροές χρήματος, οι οποίες έσπασαν ιστορικό ρεκόρ, αυξήθηκαν κατά 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Από αυτά τα «φαντάσματα», τις εισροές κεφαλαίων αγνώστου προελεύσεως, τα οποία είναι κατά 30% περισσότερα από τα τουριστικά έσοδα της Τουρκίας την ίδια περίοδο (16,4 δισεκατομμύρια δολάρια για το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου) καλύφθηκε κατά 54% το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας.

Με τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της τουρκικής κεντρικής τράπεζας (τα οποία «καίει» η κυβέρνηση της χώρας για να στηρίξει την παραπαίουσα σε ιστορικά χαμηλά τουρκική λίρα, ενώ το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών έχει φτάσει στα 32,4 δισ. δολ. το πρώτο εξάμηνο του έτους και τον πληθωρισμό να τρέχει ως και σε τριψήφια ποσοστά) να καλύπτουν το υπόλοιπο 38% του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών και τις εισροές ξένων κεφαλαίων από άμεσες επενδύσεις η επενδύσεις χαρτοφυλακίου να καλύπτουν μόλις το 8%, είναι να αναρωτιέται κανείς: Από πού προέρχονται αυτά τα μυστηριώδη δισεκατομμύρια;

Πολλοί αναλυτές προσπάθησαν να δώσουν απαντήσεις. Όπως ο Τίμοθι Ας της BlueBay Asset Management, που υποθέτει ότι πρόκειται για κεφάλαια υπό διωγμό Ρώσων ολιγαρχών, ή η Al-Monitor, που υποθέτει ότι προφανώς πρόκειται για χρήματα που προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες. Είτε πρόκειται για λαθραίο πετρέλαιο, είτε για ναρκωτικά -όπως αυτά που καταγγελεί ο Κιλιτσντάρογλου- είτε το χρυσάφι του Ιράν, ο Τίμοθι Ας το περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο: «Αν κάποιος πάει με μια βαλίτσα γεμάτη χρήματα σε μια τουρκική τράπεζα, αυτή θα του βρει τρόπους ώστε να του επιτρέψει να κάνει business».

Διαβάστε ακόμη:

Εως και 70+ προϊόντα στα «καλάθια του νοικοκυριού» που ενεργοποιούν από σήμερα τα σούπερ μάρκετ

ΥΠΟΙΚ: Προσδοκίες (υπό όρους) για πληθωρισμό στα «προ εισβολής» επίπεδα ως τον Δεκέμβριο

Οι ευχές για το Dark, η Amazon στο Κορωπί, ο Ρόκας και η Lamda, ο όμιλος Μήτση πιάνει λιμάνι και η ΤΕΡΝΑ… βγάζει μάτια

Exit mobile version