Η μισή επικράτεια της Κίνας αντιμετωπίζει ξηρασία, αλλού πιο έντονη και αλλού λιγότερο, λόγω των θερμοκρασιών ρεκόρ αυτού του καλοκαιριού που προκαλούν λειψυδρία σε διάφορες περιοχές, μεταξύ των οποίων και στο Θιβέτ, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.
Από την αρχή της καταγραφής των μετεωρολογικών δεδομένων το 1961, η Κίνα δεν είχε αντιμετωπίσει ποτέ ένα τόσο ζεστό καλοκαίρι και πρόκειται για μια πρωτόγνωρη κατάσταση για τη χώρα τόσο όσον αφορά τη διάρκεια όσο και την έκταση του καύσωνα.
Αρκετές μεγάλες πόλεις κατέγραψαν τις πιο ζεστές μέρες της ιστορίας τους, με το θερμόμετρο να φτάνει έως και τους 45 βαθμούς Κελσίου στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας. Όπως και στον μεγαλύτερο ποταμό της χώρας, τον Γιανγκτσέ, σε πολλά ποτάμια έχει μειωθεί σημαντικά η στάθμη των υδάτων.
Συνολικά ξηρασία αντιμετωπίζει η μισή Κίνα, αλλού περισσότερο κι αλλού λιγότερο, σύμφωνα με χάρτη που προβλήθηκε χθες, Τετάρτη, από την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία.
Το φαινόμενο αυτό αφορά ολόκληρες ζώνες της χώρας, κυρίως μια μεγάλη λωρίδα που περιλαμβάνει το νότιο τμήμα της πολύ ορεινής αυτόνομης περιοχής του Θιβέτ, στα δυτικά, και εκτείνεται προς τις παράκτιες περιοχές στα ανατολικά, οι οποίες αποτελούν τον οικονομικό πνεύμονα της Κίνας.
Αυτή η εκτεταμένη ζώνη, στην οποία ζουν συνολικά περισσότεροι από 370 εκατομμύρια άνθρωποι, ακολουθεί κυρίως την διαδρομή του Γιανγκτσέ.
Ορισμένα τμήματα του Θιβέτ βρίσκονται μεταξύ των ζωνών στις οποίες η ξηρασία χαρακτηρίζεται «σοβαρή» ή «αξιοσημείωτη», από την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία.
Οι συνθήκες αυτές δημιουργούν πρόκληση για τη γεωργία, σε μια χώρα που σε φυσιολογικές συνθήκες παρουσιάζει ήδη έλλειψη καλλιεργήσιμων εκτάσεων.
Η ξηρασία δημιουργεί κυρίως πρόβλημα για τις καλλιέργειες ρυζιού και σόγιας, που χρειάζονται πολύ νερό.
Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση αποφάσισε χθες να αποδεσμεύσει ειδικό πακέτο 10 δισεκατομμυρίων γουάν (σχεδόν 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ) για την υποστήριξη των αγροτών απέναντι στην ξηρασία, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.
Το ποσό αυτό θα διατεθεί κυρίως για τη διασφάλιση των σοδειών ρυζιού το φθινόπωρο.
Η μείωση της στάθμης του νερού στα ποτάμια, τα οποία τροφοδοτούν τα υδροηλεκτρικά φράγματα, αναγκάζει εξάλλου τις αρχές να παρέχουν σε τοπικό επίπεδο ηλεκτρικό ρεύμα με το δελτίο, την ώρα που οι κάτοικοι χρησιμοποιούν τα κλιματιστικά για να δροσιστούν.
Διαβάστε ακόμα:
Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για το Fuel pass 2
Μύκονος: Το σφυρί για ακίνητο-«φιλέτο» στη Χώρα και ο πρίγκιπας (pics)
Bρετανοί και Αμερικανοί οι πρώτες εθνικότητες σε αναζητήσεις για Αθήνα, Μύκονο, Σαντορίνη (πίνακες)