Μέγαλη ανησυχία έχει προκαλέσει στο Ισραήλ η επίθεση με drone κοντά στην πόλη Μπινγιαμίνα από την οποία έχασαν τη ζωή τους τέσσερις ισραηλινοί στρατιώτες 19 ετών, καθώς πρόκειται για τη δεύτερη φορά που η αντιπυραυλική προετοιμασία των Ισραηλινών αντιμετωπίζει προβλήματα.

Νεκροί, σύμφωνα με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις είναι οι 19χρονοι λοχίες Όμρι Ταμάρι, Γιοσέφ Χιμπ, Γιοάβ Αγκμόν, Αλόν Αμιτάβ, όλοι μέλη της επίλεκτης ταξιαρχίας Γκολανί, στρατόπεδο της οποίας αποτέλεσε τον στόχο της Χεζμπολάχ.

stratiotes-idf

Αυτή τη φορά πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκε ένα drone Mirsad-1, το οποίο η Χεζμπολάχ έχει αναπτύξει για πάνω από δύο δεκαετίες προερχόμενο από ιρανικά σχέδια.

Όπως αναφέρει η Jerusalem Post επικαλούμενη παρατηρήσεις από ειδικούς του κέντρου Alma, το Mirsad-1 βασίζεται στο μοντέλο Mohajer-2 του Ιράν, με μικρές τροποποιήσεις προσαρμοσμένες για τις επιχειρήσεις της Χεζμπολάχ.

Το εν λόγω μη επανδρωμένο αεροσκάφος μπορεί να μεταφέρει έως και 40 κιλά εκρηκτικών, έχει τελική ταχύτητα 370 χιλιόμετρα την ώρα και διαθέτει επιχειρησιακή εμβέλεια 120 χιλιομέτρων. Η Χεζμπολάχ χρησιμοποιεί το Mirsad-1 για αναγνωριστικές και επιθετικές επιχειρήσεις από το 2002, χρησιμοποιώντας το συχνά για να διεισδύσει στον ισραηλινό εναέριο χώρο.

Κατά την Jerusalem Post η Χεζμπολάχ εκτόξευσε πολλαπλά μη επανδρωμένα αεροσκάφη το βράδυ της Κυριακής, μια τακτική που αποσκοπεί στην εξουδετέρωση των ισραηλινών αμυντικών συστημάτων.
Αποτέλεσμα ήταν έν εξ αυτών να διαφύγει του εντοπισμού και να συντριβεί στην περιοχή της Μπινγιαμίνα, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό ρήγμα στην ισραηλινή αεράμυνα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Defense Industry Daily, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ένα Mirsad-1 ξεφεύγει από την άμυνα του Ισραήλ- ένα παρόμοιο περιστατικό συνέβη νωρίτερα μέσα στο 2024 όταν drones της Χεζμπολάχ πέταξαν πάνω από ισραηλινό έδαφος για αρκετά λεπτά πριν επιστρέψουν στον Λίβανο αλώβητα.

Το Foundation for Defense of Democracies, που επικαλείται η Jerusalem Post, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη όπως το Mirsad-1 επιτρέπουν στη Χεζμπολάχ να διεξάγει ακριβείς επιθέσεις βαθιά μέσα στο ισραηλινό έδαφος ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο για το προσωπικό της. Αυτή η τακτική, η οποία αποτελεί πρακτική μετά από χρόνια δοκιμών και λαθών, αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας του Ιράν να εξοπλίσει τις οργανώσεις-δορυφόρους του με προηγμένες τεχνολογίες.

Διαβάστε περισσότερα στο Protothema.gr