Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε μόλις 0,1% τον Δεκέμβριο από ένα χρόνο νωρίτερα, επιβραδύνοντας για τέταρτο διαδοχικό μήνα τον Δεκέμβριο, σύμφωνα μετα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας που δημοσιεύτηκαν την Πέμπτη και πυροδοτώντας και πάλι τις ανησυχίες για αποπληθωρισμό.

Ειδικτερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) –ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας- αυξήθηκε κατά 0,4% σε ετήσια βάση έναντι αύξησης 0,3% τον προηγούμενο μήνα. Σε μηνιαία βάση, ο CPI παρέμεινε αμετάβλητος, σε σύγκριση με την πτώση 0,6% τον προηγούμενο μήνα.

Οι τιμές των τροφίμων μειώθηκαν κατά 0,6% σε μηνιαία βάση ως αποτέλεσμα των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών, όπως έδειξαν τα επίσημα στατιστικά στοιχεία. Οι τιμές των φρέσκων λαχανικών και των φρούτων μειώθηκαν κατά 2,4% και 1% αντίστοιχα. Οι τιμές του χοιρινού κρέατος, το οποίο αποτελεί σημαντικό μέρος του καλαθιού του ΔΤΚ, μειώθηκαν κατά 2,1%.

Οι τιμές χονδρικής συνέχισαν να μειώνονται για 27ο συνεχόμενο μήνα, με τον πληθωρισμό των τιμών παραγωγού της Κίνας να μειώνεται κατά 2,3% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο. Η μέτρηση ήταν ελαφρώς καλύτερη από τις εκτιμήσεις του Reuters για μείωση 2,4%.

Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών παραγωγού (PPI) υποχώρησε κατά 0,1% σε σύγκριση με αύξηση 0,1% τον Νοέμβριο, καθώς τα έργα υποδομών και ακίνητης περιουσίας ανεστάλησαν προσωρινά, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, πλήττοντας τη ζήτηση για χάλυβα.

H Κίνα παλεύει με την αδύναμη εγχώρια ζήτηση

Ο συνεχιζόμενος σχεδόν μηδενικός πληθωρισμός δείχνει ότι η Κίνα συνεχίζει να παλεύει με την αδύναμη εγχώρια ζήτηση που έχει εγείρει το φάσμα του αποπληθωρισμού.

Η κατανάλωση δεν έχει καταφέρει να ανακάμψει παρά μια σειρά από μέτρα τόνωσης της οικονομίας που εισήγαγε το Πεκίνο από τον περασμένο Σεπτέμβριο, τα οποία περιλάμβαναν μειώσεις των επιτοκίων, στήριξη των αγορών μετοχών και ακινήτων και αύξηση του τραπεζικού δανεισμού.

Μόλις την Τετάρτη, η Κίνα επέκτεινε το πρόγραμμα ανταλλαγής καταναλωτικών αγαθών με στόχο την τόνωση της κατανάλωσης μέσω αναβαθμίσεων εξοπλισμού και επιδοτήσεων.

Αυτές οι επιδοτήσεις είναι ένα «μια γρήγορη λύση» που στοχεύει σε συγκεκριμένα προϊόντα, αλλά δεν κάνει πολλά για την ευρύτερη κατανάλωση, δήλωσε η Louise Loo, επικεφαλής οικονομολόγος της Oxford Economics.

Ορισμένες μετρήσεις, ωστόσο, σηματοδοτούν ότι η οικονομία της Κίνας θα μπορούσε να δει κάποια ανάκαμψη. Η εργοστασιακή δραστηριότητα της χώρας επεκτείνεται τους τελευταίους τρεις μήνες, αν και ο ρυθμός επέκτασης επιβραδύνθηκε τον Δεκέμβριο.

Διαβάστε ακόμη 

Σήμερα το τελευταίο αντίο στον Κώστα Σημίτη – Επικήδειοι από Σακελλαροπούλου, Μητσοτάκη, Ανδρουλάκη

Πληροφορική: Σε νέα φάση μπαίνει το «ράλι» των εξαγορών στο business software

Oι αγορές «ζαλίζονται» από την προοπτική των δασμών του Τραμπ (πίνακες)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα